FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 juli 2003

Virenque is beste klimmer

Richard Virenque van Quick Step - Davitamon haalde vandaag nog eens 18 bergpunten op. Met een voorsprong van 141 punten op Laurent Dufaux, waar er nog 95 punten te halen zijn, lijkt hij nu verzekerd van de eindzege in Parijs.

Richard Virenque won al vijf keer eerder het Bergklassement van de Tour (1994, 1995,1996,1997 en 1999). Dit jaar luisterde hij zijn deelname ook nog eens op met de dagzege in Morzine. De Fransman dient nog vijf etappes te overleven.

CIA gebruikt paranormalen in oorlogsvoering

De CIA heeft onlangs documenten vrijgegeven waarin staat dat ze paranormaal begaafden gebruikt hebben voor onderzoek naar de Lockerbie bombing. Ook hebben ze 'remote viewing' toegepast bij honderden militaire missies tot de Golfoorlog aan toe. Dit schrijft de krant The Sunday Herald, die een kopie van documenten in zijn bezit heeft weten te krijgen.

Het 26-pagina tellende rapport geeft inzage in het nu beëindigde Star Gate programma, een programma waarmee 20 miljoen dollar gemoeid was. Het programma liep van 1972 tot 1995, en het doel was "develop a long-range systematic and comprehensive approach to the investigation of anomalous mental phenomena".

Er staat in dat paranormaal begaafden via "remote-viewing" een sterke bijdrage in de CIA onderzoeken hebben gehad. Het US Congress heeft het programma in 1995 ontbonden vanwege negatieve mediapubliciteit en omdat er geprotesteerd werd over de ethische gevaren van parapsychische oorlogsvoering.

Chivu moet weer wennen

Cristian Chivu is bij zijn nieuwe club AS Roma in stijl begonnen. In het oefenduel met Hannover 96 kreeg hij vijf minuten voor rust de rode kaart.

Bij Chivu's debuut voor Ajax kreeg de verdediger in zijn eerste drie weken twee rode kaarten. De Roemeen zal in Italie met andere scheidsrechters te maken krijgen en wederom moeten wennen. AS Roma wist de wedstrijd nog op 1-1 te houden, waarna het na penalties alsnog verloor.

RBC: 'derde keeper in de spits'

RBC Roosendaal heeft zich genoodzaakt gezien om het oefenduel met FC Den Bosch van morgen af te gelasten. De club kan geen volledig elftal op de been brengen.

RBC Roosendaal wordt geplaagd door blessures, er zijn nog zeven fitte spelers en drie keepers over. Negen spelers bevolken de ziekenboeg en Tininho is nog geschorst. De problemen zouden het gevolg zijn van enige overbelasting in de voorbereidingsprogramma voor het nieuwe seizoen.

Trainer Maaskant: "We maakten een tamelijk zwaar programma, maar ik ging er toen vanuit dat ik tegen deze tijd over een selectie van 20, 22 man zou kunnen beschikken. Lijkt me logisch. Dan kun je in de ene wedstrijd de ene groep en in het volgende duel andere jongens aan het werk zien." RBC bleek echter niet bij machte verdere aankopen te doen. In de wedstrijd van zaterdag tegen FC Dordrecht (0-1) bracht Maaskant nog de assistent-coach in het veld en zette de derde keeper in als aanvaller.

Geld van Veronica is bijna op

Het geld van Veronica is bijna op. Volgens interim-manager Cees van Steijn is "in het zwartste scenario eind dit jaar de bodem van de kas bereikt." NRC Handelsblad onderzocht waar het geld dan allemaal aan op is gegaan. En dat blijkt niet mals. Volgens de krant was Veronica "de speelplaats van voormalig voorzitter Van der Reijden en zijn opvolger Van der Meer."

In 1995 had de omroepvereniging zeventig miljoen euro in kas. Maar dat bedrag slonk snel. Volgens de krant is er zo'n 17,5 miljoen euro aan de samenwerking met HMG op gegaan. 30 miljoen ging naar het zelfstandige televisie-avontuur en één miljoen naar mislukte internetactiviteiten samen met Adam Curry. Deze heeft nog altijd een claim van 2,5 miljoen euro bij de vereniging liggen. Ook het nieuwe gebouw van Veronica, het oude AVRO-gebouw, met de tv-studio en hoogwaardige radiostudio kostte Veronica miljoenen.

En daarmee stopt het niet. Het nieuwe directie-duo lijkt ook niet vies van geld uitgeven. Onlangs werd een nieuwe skybox aangeschaft in de Amsterdam Arena. Dat kostte even 350.000 euro.

Veronica lijkt nu echter in veiliger vaarwater. Het is een fusie aangegaan met SBS en gaat op het kanaal van V8 uitzenden. De naam Veronica werd daarnaast voor radio-doeleinden aan Sky Radio verkocht. De omroepvereniging kreeg aandelen in ruil hiervoor.

Accountantskantoor KPMG gaat de mogelijke financiële toestanden bij Veronica onderzoeken. Over vier weken wordt het rapport hiervan verwacht.

Vrouw beschermt sofa met haar leven

Bismarck had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw die niet wilde dat de sofa in haar pickup-truck nat werd, heeft zondag ten oosten van Atlanta (VS) meerdere botsingen tussen 24 auto's achter haar veroorzaakt. Tijdens haar pogingen om zo snel mogelijk een droog plekje onder een viaduct te vinden sneed ze diverse andere auto's af. Elf mensen liepen lichte verwondingen op. De vrouw zelf bleef ongedeerd.

Volgens sergeant Pat White van de politie van Dekalb County reed de vrouw tegen half zes met haar Ford-150 in westelijke richting, toen het begon te regenen. De vrouw bedacht dat ze zo spoedig mogelijk onder een viaduct moest komen te staan en wisselde daarop zo snel van rijstroken dat ze diverse auto's afsneed. Hierdoor kwamen twee auto's achter haar in botsing. Uiteindelijk werden er acht afzonderlijke ongelukken gerapporteerd.

"Ze was niet geraakt" zegt White over de vrouw. "Maar ze is op de plaats van het ongeval gebleven; haar is onjuist wisselen van rijstroken ten laste gelegd", aldus de politieman.

De snelwegen in westelijke richting waren voor ongeveer een uur geblokkeerd terwijl de politie bezig was om de stroken vrij te maken.

Drie Duitsers verdrinken voor kust Kreta

GoodspeeD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie Duitse toeristen zijn voor de kust van Kreta verdronken, nadat het gebied waarin ze zwommen plotseling werd getroffen door een zogenaamde meltemi. Dit zijn gevaarlijke stormen die metershoge golven verzoorzaken.

De zwemmers waren te ver van de kust gezwommen, toen de storm begon. Het voorval deed zich voor aan de noordzijde van het Griekse toeristeneiland.

Festivalnieuws: Lowlands, 05 Days Off

Lowlands
greatgonzo had ons via de newssubmit het volgende te melden:
De Amerikaanse band Live is bevestigd voor Lowlands. Ed Kowalczyk en de zijnen zullen op zaterdag, na de Guano Apes, het Alpha-podium afsluiten. Daarnaast komen The Freckles naar Lowlands. The Freckles is een Nederlandse punkrock band, waarvan de gemiddelde leeftijd veertien is. Waarschijnlijk is dit de jongste band die ooit op Lowlands gespeeld heeft. Op 30 juli verschijnt de speciale Lowlands bijlage in de Volkskrant. Dit is dan ook de datum dat het programma, kleine wijzigingen uitgezonderd, compleet zal zijn.

05 Days Off
Het editie van dancefestival 05 Days Off is nog maar net afgelopen, of programmeur Maurice Spijker denkt alweer over 05 Days Off 2004. Spijker wil namelijk gaan uitbreiden met het festival: "Niet meer dagen, maar misschien wel meer zalen. Twee of drie dagen een podium erbij naast de Melkweg, dat zie ik wel voor me." Welke zalen hij op het oog heeft en voor hoeveel dagen, dat wilde Spijker nog niet zeggen. Volgend jaar misschien dus wel 05 Days Off in 05 zalen..

Eerste tongtransplantatie geslaagd

dutchmage en Roland hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Wenen (Oostenrijk) hebben artsen voor het eerst een tong getransplanteerd. De directie van het 'Allgemeines Krankenhaus' heeft laten weten dat het goed gaat met de 42-jarige patiënt.

De man had een kankergezwel in zijn kaak en tong. De operatie vond afgelopen zaterdag plaats en duurde veertien uur. De tumor werd verwijderd en vervolgens transplanteerde men de tong van een andere persoon.

De artsen verwachten geen complicaties meer en zullen dinsdag meer details over de operatie bekendmaken.

Dinosaurusskelet gestolen uit museum

hardcorealways had ons via de newssubmit het volgende te melden:

dino Dieven hebben zaterdagnacht een 110 miljoen jaar oud dinosaurusskelet gestolen uit het Newcastle Regional Museum in Australië. Het gaat om het skelet van een 'Psittacosaurus Sinensis'. Er is een beloning van 3000 euro uitgeloofd voor de vinder.

Het 60 centimeter grote fossiel is volgens museumdirecteur Gavin Fry niet veel geld waard. Wetenschappelijk gezien is de diefstal echter een ramp. Op de hele wereld zijn er maar zes exemplaren van het dier gevonden.

Het skelet behoort tot een geleende dinosauruscollectie uit China, wat het museum extra in verlegenheid brengt. Fry denkt dat de dieven geen professionals waren. Toen het alarm afging raakten ze zo in paniek dat ze in en buiten het museum een spoor van botten achterlieten. "Een verzamelaar zou niet blij zijn met beschadigde spullen." Men hoopt de daders via de video-opnames op te kunnen sporen.

Lance wint Koninginnerit

Lance Armstrong heeft de loodzware 15e etappe naar Luz-Ardiden gewonnen. Hij kwam solo over de finish, voor een groepje met o.a. Ullrich.

Vantevoren had Lance Armstrong (USP) al aangegeven dat die zou aanvallen op Luz-Ardiden, en hij maakte het waar. In een fantastische etappe ontsnapte hij in de slotklim en liet de overige klassementsrenners achter.

De etappe werd, zoals altijd, gekenmerkt door een lange ontsnapping. Vanaf km 1 ging het ontzettend hard, mede door een tempoversnelling van onze landgenoot Michael Boogerd (RAB). Enkele moesten meteen lossen. Michael Boogerd kwam echter niet weg, ook niet na meerdere pogingen. Chavanel (BOU) en Botero (TEL) kwamen wel weg. Met zijn tweeen gingen ze op weg naar de 3 grote bergen die ze te wachten stonden; de Aspin, de Tourmalet en Luz-Ardiden.

Op de flanken van de Tourmalet barstte het in de groep met de favorieten los. Ullrich gaf tempo en Armstrong kon maar net volgen zo leek het. Mayo en Zubeldia sloten zich later bij de 2 aan, maar in de afdaling van de Tourmalet kwamen de 20 man daarachter weer bij de 4. Ondertussen fietste Chavanel al een hele tijd alleen, want Botero was gelost.

De slotklim kende een hectisch begin. Mayo demarreerde, Armstrong volgde makkelijk en ging er overheen maar viel vervolgens. Hij schoot met zijn rechtervoet uit de pedalen. Mayo viel over hem heen. Even was er paniek maar Lance en Mayo kwamen snel weer terug, ook omdat Ullrich en Hamilton niet doorreden, maar de rest van de groep rustig aanvoerden totdat Armstrong terug was.

De strijd barstte daarna pas echt los. Mayo demarreerde weer en Armstrong ging er weer overheen. Ditmaal was hij los, en ging hij alleen op weg naar de finish. Daarachter was er een groepje met Ullrich, Zubeldia, Mayo, Moreau, Basso en Hamilton. Vinokourov had moeten lossen.

Armstrong ging onbedreigd naar de finish. Tweede werd Mayo, derde Ullrich. Een fantastische etappe was afgelopen.

De Uitslag

1. Lance ARMSTRONG (VS/US POSTAL) 4h 29' 26"
2. Iban MAYO (Spa/EUSKALTEL - EUSKADI) at 40"
3. Jan ULLRICH (Dui/TEAM BIANCHI) at 40"
4. Haimar ZUBELDIA (Spa/EUSKALTEL - EUSKADI) at 40"
5. Christophe MOREAU (Fra/CRÉDIT AGRICOLE) at 40"
6. Ivan BASSO (Ita/FASSA BORTOLO) at 47"
7. Tyler HAMILTON (VS/TEAM CSC) at 01' 10"
8. Alexandre VINOKOUROV (Kaz/TEAM TELEKOM) at 02' 07"
9. José Luis RUBIERA (Spa/US POSTAL) at 02' 45"
10. Sylvain CHAVANEL (Fra/BRIOCHES LA BOULANGÈRE) at 02' 47"
11. Carlos SASTRE (Spa/TEAM CSC) at 03' 12"
12. Denis MENCHOV (Rus/IBANESTO.COM) at 03' 12"
13. Roberto LAISEKA (Spa/EUSKALTEL - EUSKADI) at 03' 12"
14. Georg TOTSCHNIG (Oos/GEROLSTEINER) at 03' 24"
15. Manuel BELTRÁN (Spa/US POSTAL) at 03' 24"
16. Jörg JAKSCHE (Dui/ONCE - EROSKI) at 04' 10"
17. Franco PELLIZOTTI (Ita/ALESSIO) at 04' 25"
18. Patrice HALGAND (Fra/JEAN DELATOUR) at 05' 27"
19. Francisco MANCEBO (Spa/IBANESTO.COM) at 05' 36"
20. Peter LÜTTENBERGER (Oos/TEAM CSC) at 05' 36"

Wilson vervangt Pizzonia bij Jaguar

Dagobert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De laatste tijd gingen er al geruchten dat Antonio Pizzonia wel eens vervangen kon worden door Justin Wilson, maar daar werd tot op heden door geen van de betrokkenen op gereageerd. Vandaag is dan officieel een reactie op deze geruchten gekomen: Wilson zal Pizzonia voor de rest van het seizoen vervangen bij Jaguar.

"We zijn blij dat Justin bij ons wil komen rijden voor de rest van het 2003 seizoen. De Jaguar is momenteel erg competitief en daarom heeft Webber ook al 12 punten kunnen scoren. We staan dankzij Mark 6e in het constructeurs kampioenschap en met nog vijf races te gaan willen we die plek graag behouden. We moeten het maximale uit beide auto's halen", aldus David Pitchforth, directeur van Jaguar.

Lees meer over Formule 1 op de Fok!F1-Manager

Wijzigingen nav coureurswisseling

Update

We zijn nog even in beraad over de waarde van Kieza ten opzichte van Pizzonia. We houden jullie dus nog even in spanning, de geplande wijzigingen worden vandaag of morgen doorgevoerd.

------

Vandaag is bekend geworden dat Wilson Pizzonia vervangt bij Jaguar en dat Kiesa Wilson vervolgens vervangt bij Minardi. Deze wisseling brengt ook voor de manager een aantal wijzigingen mee, welke vannacht zullen worden doorgevoerd.

Belangrijkste van deze veranderingen is dat Pizzonia wordt vervangen door Kiesea. Hij zal wel nog in de overzichten te vinden zijn, maar mensen die hem in hun huidige team hebben zullen de nieuwe coureur krijgen.

Mensen die Wilson op dit moment dus in hun team hebben houden Wilson en mensen met Pizzonia zullen Kiesa daarvoor in de plaats krijgen.

Verder worden de veranderingen doorgevoerd in de info over de coureurs en teams, maar dat heeft verder geen invloed op het spel.

We hopen jullie hiermee alvast voldoende geïnformeerd te hebben.

De redactie

Kiesa neemt plaats van Wilson over

Door het vertrek van Justin Wilson naar Jaguar komt er een stoeltje vrij bij Minardi. Deze zal ingenomen worden door Nicolas Kiesa.

De 25-jarige Deen zal vanaf de komende Grand Prix, op het circuit van Hockenheim, Jos Verstappen vergezellen. Kiesa kwam voorheen uit in de Formule Ford, de Britse en Duitse Formule 3 en tot dit moment in het F3000 kampioenschap.

Paul Stoddart, teambaas bij Minardi, stond meteen klaar voor tekst en uitleg: "Uiteraard vinden we het jammer om Wilson te verliezen. Toch zijn we tevreden en trots dat we weer een talent verder hebben kunnen helpen in zijn carrière. Door naar Jaguar te gaan kan hij zijn talent nog beter laten zien. Het toont nog maar eens de waarde van ons team aan dat we jonge Formule1 rijders hogerop kunnen helpen."

Bosbranden in Portugal en Frankrijk

hardcorealways had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het pijnbomenwoud van Serta, 100 kilometer ten noordoosten van de Portugese hoofdstad Lissabon, woedt al twee dagen een bosbrand. Meer dan 500 brandweermannen proberen de brand te bestrijden. Daarbij gebruiken ze 193 bluswagens, twee blusvliegtuigen en drie helikopters.

Ook in Frankrijk woeden bosbranden. Grote delen van het achterland van de Côte d'Azur zijn in as gelegd, 10.000 hectare bos zijn verwoest. De lokale authoriteiten melden dat de bosbranden aanvankelijk onder controle leken, maar nu toch weer oplaaien. Op het eiland Corsica is ook nog eens 2000 hectare bos verbrand. In Bretagne, in het noordwesten van Frankrijk, stonden drie TGV-treinen zondag urenlang stil omdat de spoorlijn versperd was door branden.

Wilson vervangt Pizzonia per direct

De laatste tijd gingen er al geruchten dat Antonio Pizzonia wel eens vervangen kon worden door Justin Wilson, maar daar werd tot op heden door geen van de betrokken op gereageerd. Vandaag is dan officieel een reactie op deze geruchten gekomen: Wilson zal Pizzonia voor de rest van het seizoen vervangen bij Jaguar.

JeePee en Kleffe_Dop wisten ons vandaag het volgende te melden:

"We zijn blij dat Justin bij ons wil komen rijden voor de rest van het 2003 seizoen. De Jaguar is momenteel erg competitief en daarom heeft Webber ook al 12 punten kunnen scoren. We staan dankzij Mark 6e in het constructeurs kampioenschap en met nog vijf races te gaan willen we die plek graag behouden. We moeten het maximale uit beide auto's halen", aldus David Pitchforth, directeur van Jaguar.

Heerenveen eenvoudig langs Lierse

Heerenveen deed dit weekend goede zaken in het Intertoto Cup toernooi. Het versloeg thuis Lierse SK met 4-1.

De enig overgebleven Nederlandse deelnemer zag Sibon al in de eerste minuut doeltreffend uithalen. De Belgische verdediging en keeper lieten een te groot gaatje en Sibon kon derhalve via de binnenkant van de 'verre' paal zijn eerste treffer voor Heerenveen laten aantekenen. Heerenveen was duidelijk de betere ploeg maar wist de kansen niet te benutten. Het was na twintig minuten Frigard, die zowaar gelijk maakte (1-1). Heerenveen zette hierna door en werd beloond middels een fraai hakje van Romano Denneboom, 2-1. De andere aanwinst Richard Knopper tikte even voor rust simpel de veilige 3-1 in.

In de tweede helft bleef Heerenveen wederom veel kansen te kunnen missen, maar met de goal van invaller Georgios Samaras (4-1) lijkt een doortocht naar de vierde ronde vrijwel verzekerd. Alhoewel Lierse wel bewezen heeft een grote uitslag te kunnen ophalen. In de vorige ronde werd de tegenstander met 5-1 aan de kant gezet.

Radio 538 profiteert van frequentiewisseling

MediaNed had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoeksbureau Intomart heeft vanochtend de luistercijfers over de periode mei - juni 2003 bekend gemaakt. Het is een bijzondere rapportage omdat deze zowel de 'oude' (mei) als de 'nieuwe' (juni) situatie beslaat. Op 1 juni jl. werd namelijk de nieuwe etherverdeling van kracht. Hierdoor veranderde het etherlandschap ingrijpend.

Sky Radio is nog altijd de best beluisterde zender met een marktaandeel van 13.0%, maar de zender moest wel 0.7% inleveren. Radio 538 staat op de tweede plaats met een marktaandeel van 11.5% (+ 0.8 %) en is daarmee de grootste stijger.

Radio 10FM wist het verlies beperkt te houden, ondanks het verlies van de FM-etherfrequenties. De zender behaalde een marktaandeel van 6.9% (- 0.2%). Het publieke station Radio 3FM heeft last van de grotere concurrentie. Het aandeel daalde van 10,2 naar 9,6%. Ook Radio 1 zakte terug (9,3 naar 8,6%).

De nieuwe zenders ID&T Radio, Radio 103 (wordt Veronica) & RTL FM doen vanaf juli mee aan het Continu LuisterOnderzoek; de eerste rapportage van deze zenders is op 29 september (periode juli-augustus). Het complete overzicht vind je op Medianed.com.

Bush ontvangt Berlusconi in Texas

hardcorealways had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Silvio Berlusconi, de minister-president van Italië, is gisteravond aangekomen in de Verenigde Staten. Hij is daar voor een tweedaags bezoek aan president Bush. Berlusconi wordt door Bush ontvangen op zijn ranch in Texas. Dat is een eer die voorbehouden is aan wereldleiders die een goede verhouding hebben met Bush.

Bronnen in de Amerikaanse regering denken dat de twee het vooral zullen hebben over de toekomst van Irak en over maatregelen om de verspreiding van massavernietigingswapens te voorkomen. In de VS heeft Bush zware kritiek gehad omdat hij in een belangrijke toespraak valse informatie gebruikte als rechtvaardiging voor de oorlog in Irak. Die informatie zou afkomstig zijn uit Italië.

Berlusconi zelf zei dat de Italiaanse inlichtingendienst niet de bron was van die foutieve informatie. "Ik wist niets van deze feiten," zei Berlusconi in een interview met Time Magazine.

Het feit dat Berlusconi momenteel ook voorzitter is van de Europese Unie, heeft niets met dit gesprek te maken. De Italiaanse regering heeft benadrukt dat Berlusconi alleen met Bush zal spreken vanuit zijn functie als premier van Italië. Bush en Berlusconi zullen waarschijnlijk vandaag samen voor de camera verschijnen.

Gay Pride 2003 wordt veel sensueler

Gay Business Amsterdam, de organisator van Gay Pride in de hoofdstad, gaat de parade dit jaar een seksueel explicieter karakter geven dan ooit tevoren. Dit gebeurt uit protest tegen de "toenemende vertrutting en preutsheid'' die de stad treft.

Er komt in vergelijking met afgelopen jaar veel meer bloot. ''We willen geen geslachtsdelen en we willen helemaal geen seksuele handelingen op de boten, maar het mag allemaal wel een beetje spannend zijn'', zo stelt een woordvoerder.

Gay

Gay Pride Amsterdam vindt plaats op zaterdag 2 augustus. Men verwacht 250.000 bezoekers langs de grachten in de binnenstad.

Jongeren zitten graag in de kroeg

hardcorealways had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jongeren gaan graag naar de kroeg. Ruim tweederde van de jongeren tussen 15 en 24 jaar is minstens een keer per maand in de kroeg te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar het gedrag van de jeugd.

Eenderde van de jongeren gaf aan één keer per week een bar te bezoeken. Vooral jonge mannen vanaf 18 jaar zitten graag in het café. De helft van hen zit wekelijks in de kroeg en drie van de tien gaan een tot drie keer in de maand naar een bar. Van de vrouwen boven de 18 zegt ongeveer 35 procent wekelijks een café te bezoeken.

Grote vissoorten met uitsterving bedreigd

Er zwemmen nauwelijks nog grote roofvissen in de zee. Het aantal vissen als tonijn, kabeljauw en heilbot is de afgelopen 50 jaar met 90 procent afgenomen. Dat zeggen Canadese en Duitse wetenschappers in het blad Nature. De onderzoekers hebben de wereldwijde visstanden over een periode van 47 jaar geanalyseerd.

Het verdwijnen van de vis komt door de industriële overbevissing. Het is een wereldwijd probleem. Volgens de onderzoekers zullen de vissen uitsterven als de 'plundering van de zeeën' niet wordt afgeremd. Het probleem is begonnen in 1950. Toen werden grote schepen ingezet die aan boord al de vis verwerkten. Dat soort schepen vissen in hun vangstgebied binnen 15 jaar 80 procent van alle vis op.

De onderzoekers zijn van mening dat als er wereldwijd 50 procent minder vis wordt gevangen, de visstand weer op orde kan komen. Ze willen dat er speciale reservaten worden aangewezen waar helemaal niet mag worden gevist. Verder vragen ze overheidssteun aan de vissector te stoppen.

De onderzoekers ontdekten verder dat de vissen die worden gevangen, steeds kleiner worden. De marlijn is bijvoorbeeld maar een vijfde van zijn oorspronkelijke grootte. In veel gevallen wordt een vis gevangen voordat hij de kans heeft gehad zich voort te planten.

Meer Chinees in de F1

De Chinese markt zal een cruciale rol gaan spelen in de sponsoring volgend jaar.

Door het verbod op tabaksreclame in van de Europese Unie en door de race op het circuit van Shanghai in 2004 zal sponsoring door Chinese bedrijven een belangrijker rol gaan spelen bij de Formule 1.

BAR´s marketing director zegt dat China hun enige grote markt is voor commerciële activiteiten. BAR heeft afgelopen weekend al een deal gesloten met het Sina. Doordat het zo goed gaat met het Chinese bedrijf zijn zei nu op zoek naar een wereldwijde markt.

Ook Jordan richtte zich al op de Chinese markt. Het team wordt momenteel al gesponsord door CCTV, de Chinese staats TV en door het Shanghai circuit. Jordan heeft ondertussen ookal een website in het Chinees.

Vier verdachten in zaak gedode Tilburger (18)

TiEZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft in totaal vier verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn bij de dodelijke steekpartij in de Tilburgse wijk Reeshof afgelopen vrijdagavond; daarbij kwam een 18-jarige jongeman (Bart Raaymakers) uit die plaats om het leven. Drie van de vier verdachten zijn 18 jaar, de vierde is een 20-jarige man. Alle verdachten wonen in de Reeshof; zij en de groep van 3 jongeren kenden elkaar niet. De vier worden dinsdag voorgeleid aan de officier van justitie in Breda.

In het onderzoek waaraan behalve 20 politiemensen werken, draait ook de Koninklijke Marechaussee mee; één van de verdachten is militair. Tot op heden heeft het onderzoek duidelijk gemaakt dat een groep van drie jongeren, waaronder het slachtoffer, vrijdagavond op de Reeshofdijk geconfronteerd werd met de 4 verdachten. De groep van 3 was op de fiets, de groep verdachten op een bromfiets en een scooter. De confrontatie liep op enig moment uit op een vechtpartij die zich voortzette in de Dalenstraat. Daar liep het slachtoffer de steekwonden op.

''Etterbuilen''

Burgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg heeft op Omroep Brabant ontkend dat de politie de situatie op de plek van de misdaad onderschat zou hebben. Volgens buurtbewoners is het al lange tijd onveilig en worden er daar mensen beroofd en overvallen.

Volgens Stekelenburg was de situatie niet zo erg dat de politie extra maatregelen had moeten nemen. Hij omschrijft de verdachten overigens als 'etterbuilen'. Mensen die dergelijk geweld gebruiken, zijn volgens de burgervader zonder meer zo te omschrijven. Volgens omstanders is het slachtoffer tijdens een beroving meerdere malen gestoken en is hij liggend op de grond nog geschopt. Stekelenburg is erg geschrokken door het voorval.

Stekelenburg is ook bezorgd over mogelijk oplaaiend racisme wat na de steekpartij in de wijk kan plaatsvinden. Verslaggevers tekende op straat termen op als ''het zijn weer die zwarte apen''. Volgens de burgemeester ligt de grens tussen goed en kwaad niet bij blank en zwart. Je hebt zowel blanke- als zwarte etterbuilen, zo zei hij. Wel moet er bekeken worden of er bij bepaalde bevolkingsgroepen meer elementen rondlopen die crimineel gedrag vertonen. Als dat zo is moet de overheid niet schromen om daar bovenop te springen en daar gericht aandacht aan besteden, aldus Stekelenburg.

In de Tilburgse wijk De Reeshof is verslagen gereageerd op de dood van de 18-jarige buurtgenoot. Familie en vrienden legden zaterdag en zondag bloemen en brieven neer op de plek van het misdrijf en hielden er een wake.

Houwing weg bij FC Twente

FC Twente zal Thijs Houwing aan De Graafschap verhuren.

Thijs Houwing slaagde er tot nu toe niet om een basisplaats te bemachtigen bij FC Twente. De 22-jarige aanvaller hoopt meer te kunnen spelen bij De Graafschap, dat net gedegradeerd is naar de Gouden Gids divisie.

Houwing zorgde vorig jaar voor vier treffers voor de tukkers. Door zijn vertrek zijn alleen Collins John en Sjaak Polak over van de doelpuntenmakers van vorig jaar.

1,3 miljoen euro buitenlandse bijstandsfraude

hardcorealways en 1750GTV hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens het ministerie van Sociale Zaken is er bij Turken en Marokkanen met een Nederlandse bijstandsuitkering die in hun land van herkomst bezittingen hebben, voor bijna 1,3 miljoen euro aan fraude ontdekt. Dat blijkt uit een tussenstand die vandaag is gepubliceerd.

De fraude bestaat eruit dat de overtreders hun bezittingen in Turkije en Marokko niet aan de sociale dienst hebben opgegeven. Bij een eerdere tussenstand, begin dit jaar, was nog voor 7 ton aan fraude ontdekt. Volgens een woordvoerster van Sociale Zaken is het cijfer nu hoger omdat er meer onderzoeken zijn afgerond.

Afgelopen zaterdag werd dit bericht ook gebracht door het NRC. Deze krant noemde de fraude van Marokkanen ''minimaal''.

FC Groningen raakt hoofdsponsor kwijt

FC Groningen verbreekt het contract met haar hoofdsponsor.

Directeur Hans Nijland maakte gisteren bekend dat het contract met Beaufort Prefab Skeletbouw verbroken is nadat het bouwbedrijf niet in staat was om de betalingsovereenkomst na te komen. De lcub heeft nu beslag laten leggen op de eigendommen van Beaufort en zal het faillisement aanvraegn voor het bedrijf.

Het verlies van deze sponsor betekend dat de Groningse club nu zonder hoofdsponsor zit. Directeur Nijland zei dat de club op dit moment nog geen nieuwe hoofdsponsor kan presenteren.

Hypotheken in arme wijken vaak afgewezen

Banken in Nederland wijzen stelselmatig hypotheekaanvragen in achterstandswijken af. Hierbij baseren ze zich doorgaans alleen op de locatie van een woning. Vereniging Eigen Huis is woedend op banken die geen hypotheek willen geven aan mensen die zonder hypotheekgarantie minder dan 150.000 euro willen lenen.

De gedupeerden zijn voornamelijk bewoners uit de armere wijken van Den Haag, Rotterdam, Almere, Utrecht en Amsterdam. De kwestie speelt volgens hypotheekadviseurs al langer. "Er wordt door banken regelmatig gesteld dat het pand op de verkeerde plek ligt", aldus een adviseur.

Vader verdronken na redden kind

Zaterdagavond is een 55-jarige man uit Nieuwaal verdronken toen hij één van zijn kinderen, die in het water was gevallen, probeerde te redden.

De man liep met zijn vrouw en vijf kinderen aan de oever van de Waal bij Gameren, toen zij door een kuil in het water vielen. Eén van de kinderen ging hierbij kopje onder. Toen de vader zijn kind probeerde te redden, kwam hij zelf in moeilijkheden, mogelijk door de sterke stroming. De moeder schoot te hulp, wist haar kind in veiligheid te brengen en ging daarna terug om haar man te helpen.

Uiteindelijk moesten beide volwassenen door omstanders uit het water worden gehaald. Beiden werden gereanimeerd, maar voor de man mocht dit niet meer baten.

Man kort ontvoerd in Geleen

Een inwoner van het Limburgse Geleen is donderdagavond met geweld ontvoerd en later die nacht vrijgelaten. Volgens de politie zou een schuldvereffening de reden kunnen zijn.

De man liep op de Hyacinthenlaan in de wijk Lindenheuvel, toen er een auto naast hem stopte en drie bewapende mannen hem dwongen in te stappen. Verschillende mensen waren getuige van deze ontvoering en alarmeerden de politie, die gelijk een onderzoek startte.

Vrijdag zijn drie verdachten aangehouden, waarvan er inmiddels twee zijn vrijgelaten omdat ze niets met de ontvoering te maken zouden hebben. De derde verdachte, een 24-jarige man uit Maastricht, zit nog steeds vast.

In het belang van het onderzoek heeft de politie deze zaak niet eerder naar buiten gebracht.

Amnesty: VS schenden mensenrechten in Irak

P-Brain vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Amnesty International heeft zondag Amerikaanse troepen beschuldigd van 'zeer ernstige' schendingen van de mensenrechten in Irak. De organisatie zegt ook dat het de toegang wordt geweigerd tot duizenden gevangenen die worden vastgehouden zonder dat zij in staat van beschuldiging zijn gesteld.

Amnesty-woordvoerster Judit Arenas Licea beweerde dat sommige Iraki's gedwongen werden om 48 uur lang in de verzengende hitte te staan in detentiecentra van de VS, met slechte sanitaire voorzieningen en zonder dat familie informatie had over hun toestand.

"We zijn teleurgesteld dat de mensenrechten als een excuus werden gebruikt om de oorlog te beginnen, maar dat nu de mensenrechten van de Irakezen worden geschonden," aldus Licea, die verder de toestanden op andere plekken zoals de eens zo beruchte Abu Ghraib gevangenis van Saddam Hoessein veroordeelde.

Een team van een onafhankelijke 'rechtenwaakhond' uit Londen doet op het moment Irak aan om verklaringen af te nemen van mensen die gevangen werden gehouden en later zijn vrijgelaten door Amerikaanse troepen. Ook wil het team praten met mensen die nu nog worden vastgehouden.

Het team onderzoekt ook misdaden onder het Saddam-regime, hoewel de meeste mensen die door hem werden vastgehouden nu vrij zijn. En hoewel sommige gevangen Irakezen door binnenvallende troepen zijn vrijgelaten, zitten velen nog in gevangenissen zonder contact met familie of advocaat, aldus Licea.

Sommige Irakezen worden door de Amerikanen vastgehouden in het Abu Ghraib-complex vlakbij Bagdad, één van de meest gevreesde gevangenissen onder Saddam, tegenwoordig zwaar bewaakt door VS-soldaten. Volgens Licea hebben Amerikaanse troepen daar op 13 juni de gevangene Alaa Jassem doodgeschoten, terwijl zij andere gevangenen ervan probeerde te weerhouden in opstand te komen tegen de slechte omstandigheden.

De VS weigert alle commentaar en heeft diverse verzoeken van Amnesty om de gevangenissen te mogen bezoeken afgewezen.

Grote brand bij inktfabriek in Zevenaar

mregeling, HappyFun, syntax en eldeejee hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zevenaar is zondag rond 14:30 een grote brand uitgebroken bij een inktfabriek. Ongeveer honderd brandweerlieden hebben de brand bestreden. Rond 17:25 konden zij het sein 'brand meester' geven.

Er werd even gevreesd voor een explosie van de fabriek vanwege oplosmiddelen die in het gebouw lagen. Dit gevaar was echter om 17.00 uur geweken. Hoewel omwonenden over een grote stank klaagden, zijn er bij de brand geen schadelijke stoffen vrijgekomen.


Een grote rookwolk is in de wijde omtrek te zien (foto: mregeling)

Mogelijk tweede reactor in Noord-Korea

Arvid en Basd hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Noord-Korea heeft mogelijk een tweede kernreactor gebouwd waar men momenteel plutonium maakt. Dat zeggen Amerikaanse deskunigen op basis van metingen door Amerikaanse sensoren aan de grens tussen Noord- en Zuid-Korea.

Bij deze metingen zijn verhoogde waarden kryptongas in de lucht gemeten. Dit gas, krypton 85, komt vrij bij de productie voor plutonium, dat zelf weer als grondstof kan dienen voor de fabricage van een kernwapen. Het gas werd echter niet in de buurt van de bekende kerncentrale in Yongbyon gemeten, maar op een andere plaats. Dat kan betekenen dat het land een tweede reactor heeft gebouwd.

Hoewel Zuid-Koreaanse experts het onwaarschijnlijk achten dat hun buurland een nieuwe reactor heeft kunnen bouwen zonder dat Amerikaanse spionagesatellieten dat hebben opgemerkt, is het wel mogelijk dat dit ondergronds is gebeurd. In de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 is Noord-Korea dusdanig zwaar gebombardeerd dat het land daarna veel militaire installaties ondergronds heeft aangelegd.

Baby levensgevaarlijk verbrand op camping

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een ongeluk met een waterkoker is een baby van zestien maanden zondag levensgevaarlijk verbrand op een camping in Breskens. Het kind trok aan het snoer van het apparaat in de caravan van een gezin uit Enschede. Hij kreeg daarop het kokend hete water over zich heen.

Het jongetje is per traumahelikopter naar het Academisch Ziekenhuis in Gent gebracht. Hij heeft tweedegraads brandwonden over het gehele lichaam opgelopen en verkeerd in kritieke toestand.

Bungeejumper valt vanaf 150 meter te pletter

In het Duitse Dortmund is zondagavond een man omgekomen bij een bungeejump vanaf de Dortmunder televisietoren. De man viel vanaf een hoogte van 150 meter te pletter. Vermoedelijk is het koord waaraan hij sprong gebroken, aldus een woorvoerder van de politie.

De torenDe man sprong van een uitkijkplatform op de 211 meter hoge toren naar beneden. Bij het ongeluk raakten ook twee medewerkers van het bedrijf dat de bungeejumps aanbiedt gewond. Eén man raakte door nog onbekende oorzaak op de grond gewond, de ander kreeg waarschijnlijk op het platform het terugspringende elastiek tegen zich aan.

De toren is inmiddels gesloten, naar de exacte oorzaak van het ongeluk is een onderzoek ingesteld.

Babyhandel in Italië en Oost-Europa

Hazuki herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Bendes uit Albanië en de Oekraïne, die zich bezig houden met mensenhandel, verkopen nu ook de baby's van door hen bezeten prostituées. Deze praktijken vinden plaats in Oost-Europa en Italië, aldus The Observer. De bendes doen zich voor als legitieme adoptiebureaus en vragen aan de nieuwe ouders bedragen variërend van een paar honderd tot enkele duizenden euro's.

"Criminele groeperingen ontvoeren en transporteren vrouwen nu niet alleen meer om als sex-slavinnen te dienen, maar ook om hun baarmoeder te kunnen gebruiken voor het produceren van baby's voor de verkoop," aldus Cesare Lodeserto, een priester die werkzaam is bij het Regina Pacis klooster bij Lecce. Daar kunnen vrouwen die uit de sex-slavernij zijn ontsnapt terecht voor opvang.

Andere organisaties in de regio bevestigen zijn verhaal en hulpgroeperingen vrezen dat de kinderen die niet verkocht kunnen worden zullen eindigen als bedelaars of gebruikt zullen worden voor het oogsten van organen voor transplantatie.

Drie mannen en een vrouw uit de Oekraïne zijn inmiddels gearresteerd nadat zij een baby geveild hadden voor 350 euro, nog voordat deze geboren was. De kopers bleken echter Italiaanse undercoveragenten te zijn. De groep zal in het najaar worden berecht.

[Upd]Na etappe 14

Simoni wint niet de Tour, maar nog wel een etappe en bewees daarmee wel te kunnen klimmen. Het algemeen klassement veranderde enigzins, Tyler Hamilton had een mindere dag. Er zijn vandaag nog 155 renners in koers.

Etappe 14 Saint-Girons - Loudenvielle Le Loudon

Gele trui: Lance Armstrong (US Postal)
Groene trui: Baden Cooke (FDJeux.com)
Bolletjestrui: Richard Virenque (Quick Step - Davitamon)
Witte trui: Denis Menchov (iBanesto.com)
Strijdlustigste renner: Laurent Dufaux (Alessio)
Rode lantaarndrager: Hans de Clercq (Lotto-Domo)

Incidenten:
Sébastian Hinault: oppervlakkige wonden op het rechterdijbeen, de rechterknie en elleboog
Opgave Rafaele Ferrara (Alessio), koorts en ademhalingsproblemen
Opgave Davide Rebellin (Alessio), vermoeidheid
Opgave Rik Verbrugghe (Lotto-Domo), oppervlakkige kneuzingen
Opgave René Haselbacher (Gerolsteiner), ademhalingsproblemen
Opgave Robert Hunter (Rabobank), vermoeidheid
Opgave Robert Fédrigo (Crédit Agricole), ziekte
Opgave Andrej Hauptman (Vini-Caldirola), vermoeidheid

Organisatie:
David Millar (Cofidis) en Andy Flickinger (AG2R) kregen ieder een boete van 100 Zwitserse Francs voor het niet tekenen voor de start

Floyd Landis (US Postal), Médéric Clain (Cofidis), Félix Garcia Casas (Team Bianchi) en Axel Merckx (Lotto-Domo) kregen ieder een boete van 50 Zwitserse Francs, 5 strafpunten en 10 strafseconden voor het hangen aan de ploegwagen

Mikel Pradera (ONCE), Félix Garcia Casas (Team Bianchi) en Nick Gates (Lotto-Domo) kregen ieder een boete van 20 Zwitserse Francs voor het zich laten duwen door een toeschouwer

Baandirectie niet verantwoordelijk

Naar aanleiding van de man die de baan oprende tijdens de Grand Prix vanmiddag kwams ook Bernie Ecclestone met commentaar. "Het incident was niet nodig - de race was spannend genoeg zonder." Hij ging verder: "De veiligheidsmensen zullen het onderzoeken - het betekent dat de beveiliging niet goed was."

Aan de andere kant zei Ecclestone ook dat hij geen verdere actie tegen het circuit Silverstone gaat nemen. "Je kunt het niet tegenhouden wanneer iemand zoiets doet. Ik weet niet wat je ertegen kunt doen."

De politie heeft een 56-jarige man aangehouden in verband met de gebeurtenissen. De man is van Ierse afkomst en woont in London. De zaak wordt onderzocht en Silverstone heeft volledige medewerking toegezegd.

De uiteindelijke winnaar Rubens Barrichello kijkt ook terug op wat er gebeurde. "Als ik je vertel dat ik hem nooit gezien heb, zou je me dan geloven? Ik heb alleen iemand over de radio 'safety car, safety car' horen roepen en ik was zo geconcentreerd dat ik nooit iemand heb gezien."

"Ik vind het jammer dat het gebeurd is. Ik denk dat Silverstone de laatste tijd veel kritiek heeft gehad maar ik vind dat het nu beter is met betrekking tot files."

"Ik houd van deze baan. Ik denk dat het altijd veiliger kan maar ik vind het echt een goed circuit. Ik hoop dat alles goed komt omdat ik vind dat we hier terug moeten komen."

Ook McLaren-baas Ron Dennis neemt het voor het circuit op. "Het is onvermijdelijk dat er kritiek komt als gevolg van de actie van een fanatiekeling maar dit soort dingen zijn eerder gebeurd in andere landen en bij andere sporten," aldus Dennis.

Michael Schumacher zegt weinig van het incident te hebben gezien. "Om eerlijk te zijn, het was moeilijk om een overzicht te krijgen van wat er gebeurde vanuit de cockpit," aldus de Duitser die behoorlijk te lijden had. De Safety Car kwam naar buiten en zowel Barrichello als Schumacher kwamen tegelijk de pits in. Dit resulteerde in een achtste plaats voor Barrichello en een vijftiende plek voor Schumacher.

De als tweede geeindigde Juan Pablo Montoya was eerst in de veronderstelling dat de man hem een hand wilde geven. "Maar toen ik hem zag besloot ik langs hem te rijden. Ik vertelde de mensen in de pits dat 'er een man op de baan is'," aldus de Williams-coureur.

Ook Kimi Räikkönen vindt dat de authoriteiten van het circuit niet de zwarte piet toegespeeld moeten krijgen. "Ik zag hem over het hek springen en naar de baan rennen. Maar dit kan overal gebeuren. Je kunt gekken die zo aan komen rennen niet tegenhouden."

Punten ronde 15

Om even over één volgen dan nu de punten van ronde 15. De Tour had gister enige problemen met het verstrekken van de resultaten, derhalve worden de punten voor de strijdlustigste renner pas vandaag verdeeld. Managers met Dufaux, Simoni of Virenque in de ploeg kunnen nog even duimen draaien voor nog eens 5 punten. Simoni sloeg gister al zijn slag. De Italiaan, die niet voor de makkelijke weg naar huis gekozen had, haalde zijn gelijk.

De etappezege was vandaag voor remcov met 191 punten. Uitzonderlijk hoge scores waren er vandaag niet. Nummer twee mobbink2 had 187 punten.
In het algemeen klassement waren er geen drastische verschuivingen. Nummer twee Lionking liet het gat met de koploper tot 100 punten oplopen. Nummer drie Engelaartje kwam dichterbij. Een groot peloton volgt nu de eerste tien renners.

Morgen een korte koninginnerit van deze Tour naar Luz-Ardiden. De renners komen onderweg de nodige cols tegen. Aan de finish wacht de renners echter de rustdag.

De redactie


NB enkele users hebben voor de tijdrit geen punten ontvangen, er wordt hiernaar gekeken en het zal worden gecorrigeerd

Uitgevallen renners tot nu toe: Marc Lotz (RAB), Levi Leipheimer (RAB),
Angel Vicioso (ONC), Fabio Baldato (ALE), Jesus Maria Manzano (KEL),
Alessandro Petacchi (FAS), Jaan Kirsipuu (AG2), Olaf Pollack (GER), Luis
Perez (COF), Michael Rich (GER), Marco Velo (FAS), Aitor Gonzalez (FAS),
Volodymir Gustov (FAS), Sven Montgomery (FAS), Nicola Loda (FAS), Ignacio
Guttierez (KEL), Antonio Tauler (KEL), Samuel Sanchez (EUS), Pierre
Bourquenoud (JEA), Eddy Mazzoleni (VIN), Lilian Jegou (CRE), Jimmy Casper (FDJ),
Stefano Zanini (SAE), Andréas Klöden (TEL), Angelo Furlan (ALE), Joseba Beloki (ONC), Stefano Garzelli (VIN), Tobias Steinhauser (GER), Jens Voigt (CRE), Stéphane Auge (CRE), Matthew Wilson (FDJ), David Etxebarria (EUS), Unai Etxebarria (EUS), Pietro Caucchioli (ALE), Danilo Di Luca (SAE), Torsten Schmidt (GER), René Haselbacher (GER), Raffaele Ferrara (ALE), Davide Rebellin (GER), Robert Hunter (RAB), Robert Fédrigo (CRE), Andrej Hauptman (VIN) en Rik Verbrugghe (LOT)

Wilson naar Renault?

De teambaas van Minardi, Paul Stoddart, blijft verkondigen dat Justin Wilson volgend seizoen elders in de Formule 1 zal rijden. Hij is "serieus" in overleg met andere teams.

Naast Jaguar zouden ook BARen Renault interesse hebben getoond. Bij Jaguar zou Wilson mogelijk Antonio Pizzonia kunnen vervangen. BAR heeft mogelijk een vervanger nodig voor Jacques Villeneuve

De interesse van Renault is nieuw. Een reden voor de speculaties richting Renault is de relatie tussen Stoddart en Flavio Briatore. In 2001 is Fernando Alonso van Stoddart naar Briatore gegaan, een jaar later deed Mark Webber hetzelfde.

Zowel Alonso als Jarno Trulli lijken echter zeker bij het Franse team. De Brit zou eerst een jaar als testrijder kunnen gaan werken bij Renault, zoals Alonso vorig jaar deed. Briatore wilde hier geen uitspraken over doen. Volgens hem is het "geen weer om over contracten te praten."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.