Lance wint Koninginnerit

Redactie FOK!frontpage
Lance Armstrong heeft de loodzware 15e etappe naar Luz-Ardiden gewonnen. Hij kwam solo over de finish, voor een groepje met o.a. Ullrich.

Vantevoren had Lance Armstrong (USP) al aangegeven dat die zou aanvallen op Luz-Ardiden, en hij maakte het waar. In een fantastische etappe ontsnapte hij in de slotklim en liet de overige klassementsrenners achter.

De etappe werd, zoals altijd, gekenmerkt door een lange ontsnapping. Vanaf km 1 ging het ontzettend hard, mede door een tempoversnelling van onze landgenoot Michael Boogerd (RAB). Enkele moesten meteen lossen. Michael Boogerd kwam echter niet weg, ook niet na meerdere pogingen. Chavanel (BOU) en Botero (TEL) kwamen wel weg. Met zijn tweeen gingen ze op weg naar de 3 grote bergen die ze te wachten stonden; de Aspin, de Tourmalet en Luz-Ardiden.

Op de flanken van de Tourmalet barstte het in de groep met de favorieten los. Ullrich gaf tempo en Armstrong kon maar net volgen zo leek het. Mayo en Zubeldia sloten zich later bij de 2 aan, maar in de afdaling van de Tourmalet kwamen de 20 man daarachter weer bij de 4. Ondertussen fietste Chavanel al een hele tijd alleen, want Botero was gelost.

De slotklim kende een hectisch begin. Mayo demarreerde, Armstrong volgde makkelijk en ging er overheen maar viel vervolgens. Hij schoot met zijn rechtervoet uit de pedalen. Mayo viel over hem heen. Even was er paniek maar Lance en Mayo kwamen snel weer terug, ook omdat Ullrich en Hamilton niet doorreden, maar de rest van de groep rustig aanvoerden totdat Armstrong terug was.

De strijd barstte daarna pas echt los. Mayo demarreerde weer en Armstrong ging er weer overheen. Ditmaal was hij los, en ging hij alleen op weg naar de finish. Daarachter was er een groepje met Ullrich, Zubeldia, Mayo, Moreau, Basso en Hamilton. Vinokourov had moeten lossen.

Armstrong ging onbedreigd naar de finish. Tweede werd Mayo, derde Ullrich. Een fantastische etappe was afgelopen.

De Uitslag

1. Lance ARMSTRONG (VS/US POSTAL) 4h 29' 26"
2. Iban MAYO (Spa/EUSKALTEL - EUSKADI) at 40"
3. Jan ULLRICH (Dui/TEAM BIANCHI) at 40"
4. Haimar ZUBELDIA (Spa/EUSKALTEL - EUSKADI) at 40"
5. Christophe MOREAU (Fra/CRÉDIT AGRICOLE) at 40"
6. Ivan BASSO (Ita/FASSA BORTOLO) at 47"
7. Tyler HAMILTON (VS/TEAM CSC) at 01' 10"
8. Alexandre VINOKOUROV (Kaz/TEAM TELEKOM) at 02' 07"
9. José Luis RUBIERA (Spa/US POSTAL) at 02' 45"
10. Sylvain CHAVANEL (Fra/BRIOCHES LA BOULANGČRE) at 02' 47"
11. Carlos SASTRE (Spa/TEAM CSC) at 03' 12"
12. Denis MENCHOV (Rus/IBANESTO.COM) at 03' 12"
13. Roberto LAISEKA (Spa/EUSKALTEL - EUSKADI) at 03' 12"
14. Georg TOTSCHNIG (Oos/GEROLSTEINER) at 03' 24"
15. Manuel BELTRÁN (Spa/US POSTAL) at 03' 24"
16. Jörg JAKSCHE (Dui/ONCE - EROSKI) at 04' 10"
17. Franco PELLIZOTTI (Ita/ALESSIO) at 04' 25"
18. Patrice HALGAND (Fra/JEAN DELATOUR) at 05' 27"
19. Francisco MANCEBO (Spa/IBANESTO.COM) at 05' 36"
20. Peter LÜTTENBERGER (Oos/TEAM CSC) at 05' 36"