FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 juli 2003

"Fruitautomaten bepalen zelf winstkans"

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het merendeel van de Britse fruitautomaten bepaalt vantevoren de stand van de draaiende wielen, om hiermee gokkers van een grote winst af te houden. Dat stellen hackers na onderzoek van de hardware van de machines.

De uitspraken komen op het moment dat de Britse regering bezig is de gokindustrie te hervormen. Daarbij zou ook een testsysteem voor fruitautomaten moeten komen, want nu zijn de regels voor dergelijke gokkasten nog op vrijwillige basis.

Volgens de gokindustrie is er echter niets aan de hand en zijn de uitspraken 'erg misleidend', eraan toevoegend dat alle automaten worden vervaardigd volgens strikte regels en procedures.

Hackers van 'The Fairplay Campaign' kwamen tot hun conclusie na onderzoek van de werking van de kasten. Daarvoor gebruikten ze zogenaamde hardware-emulators, waardoor de hardware kon worden nagebootst. Deze programma's werden voorzien van informatie van de geheugenchips uit de machines.

De groep heeft bij het merendeel van de fruitmachines die op dit moment in Groot-Brittannië worden gebruikt gekeken naar wat er gebeurt op de cruciale momenten, bijvoorbeeld op de momenten dat een gokker een kans maakt op een grote prijs. Op die momenten stopt de machine volgens de hackers ongeacht de keuze die de gokker maakt. Eén van de machines heeft zelfs een verborgen display dat vooraf bepaalt wanneer de winst van een speler stopt.

De groep sluit gerechtelijke stappen niet uit, maar vraagt vooral de regering om deze vorm van misleiding door middel van een nieuwe wet aan te pakken.

Formule Renault coureur test in Williams

De 19-jarige Marko Asmer was vandaag in de Williams-pits te vinden en mocht ook serieus testen met de bolides van het team.

De Est heeft enige tijd geleden al eens een rechte-lijn test mogen uitvoeren en kon vandaag op het circuit van Barcelona echt rondjes rijden. Hij reed in totaal 98 ronden, zijn snelste ronde legde hij af in 1:24.082. Dat is geen slechte tijd, maar hij was er wel zo'n 6 seconden langzamer mee dan Luca Badoer met een Ferrari.

Achtste editie Redneck Zomerspelen in VS

Fogel vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Afgelopen weekend werd de achtste editie van de "Redneck Zomerspelen" gehouden in de Amerikaanse staat Georgia.

In het plaatsje East Dublin stond onder andere het "Mudpit Bellyflop" op het programma. Bij deze sport is het de bedoeling om in een modderbad te springen, een sport die veel toeschouwers trekt. De wedstrijd is gewonnen door David Ward, die volgens het persbureau EPA weinig tegenstand kreeg.

De spelen bestonden verder uit een wedstrijd waarbij een toiletbril zo ver mogelijk weggegooid moest worden en een wedstrijd waarbij de deelnemers een bevroren varkenspoot uit een emmer met water moesten halen.

Klik hier voor foto's van het evenement!

Rijk betaalt smartengeld na moord

Snelluh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de Nederlandse Staat smartengeld uitgekeerd aan de nabestaanden van een vermoord persoon. De moeder van de in 1999 vermoorde Tjirk van Wijk heeft 10.000 euro gekregen, omdat er door het Rijk fouten zijn gemaakt waardoor de moord mede kon plaatsvinden.

De 27-jarige Van Wijk werd met tientallen messteken vermoord door een pas vrijgelaten TBS'er. Bij zijn vrijlating zijn er volgens minister Donner van Justitie fouten gemaakt. Hoewel de Staat niet tot het uitkeren van smartengeld kan worden gedwongen, gaat het hier om een schikking met de nabestaanden.

Meer speling bouw circuit Bahrein

De bouw van het circuit in Bahrein waar waarschijnlijk begin 2004 een Formule 1 race gehouden wordt ligt voor op schema. De FIA heeft inmiddels aangegeven dat de Grand Prix door kan gaan als de baan op tijd af is.

De derde Grand Prix van het seizoen zal dan in Bahrein verreden worden, na Australië en Maleisië. De kans dat dit doorgaat is groot, omdat de bouw nu duidelijk voorlicht op het geplande schema.

"Dertig procent van de constructie is al klaar", aldus Sheikh Fawaz bin Mohammed al-Khalifa, president van de Bahrain Racing Circuit Company. "Dat betekent dat we drie procent voorliggen op ons bouwschema, dat 485 dagen in beslag zal nemen."

Ongeluk met taxi door masturberende klant

LordAnger herschreef voor ons het volgende opmerkelijke bericht, waarvoor dank!

In Noorwegen heeft een ongeluk met een taxi een wel heel bizarre oorzaak gehad: een masturberende klant.

De man stapte in zwaar beschonken toestand in een taxi, die werd bestuurd door een jonge vrouw. Vervolgens begon hij te masturberen. De vrouw verloor haar concentratie en raakte van de toch al gladde weg. De 43-jarige man is nu veroordeeld tot 120 dagen cel met een proeftijd van twee jaar wegens "ernstig ongepast gedrag".

Het gerechtshof heeft aanwijzingen dat de man heeft geprobeerd de vrouw tijdens de rit te verkrachten en te vermoorden. Daarvoor is hij veroordeeld tot een boete van 3000 Noorse kronen (ongeveer 360 Euro) De rechtbank oordeelde, dat de man in nuchtere toestand waarschijnlijk anders had gehandeld, en dat de kans op herhaling klein is.

GP Amerika volgend jaar mogelijk eerder

De Grand Prix van Amerika wordt volgend jaar mogelijk in juni of begin juli gehouden, aanmerkelijk eerder dan dit jaar en voorgaande jaren.

Sinds de Grand Prix op het circuit van Indianapolis in 2000 in het programma is opgenomen is de race steeds in september verreden. Dit vrij late tijdstip heeft vooral te maken met andere races die op de brickyard gereden worden, met name de Indy 500 eind mei en een Nascar-race, de Brickyard 400 begin augustus.

Ook de tijd die nodig is om de verschillende faciliteiten op het circuit aan te passen speelt mee, aldus de executive vice president of communications van de Indianapolis Motor Speedway. Aan de andere kant is het natuurlijk interessant om twee races op het Noordamerikaanse continent kort achter elkaar te houden. Een ander voordeel van een race in de zomervakantie is dat er geen football-wedstrijden gehouden worden.

De Canadese Grand Prix heeft een vaste plek half juni, en als meteen daarna richting Indianapolis kan vertrekken scheelt dit natuurlijk in de kosten.

De uiteindelijke beslissing over wanneer de race gehouden gaat worden is afhankelijk van onderhandelingen tussen Bernie Ecclestone en Tony George, de directeur van de Indianapolis Motor Speedway. Er zijn nog meerdere opties, ook de oude datum in september blijft mogelijk.

De definitieve kalender voor 2004 wordt in augustus verwacht.

Westpoint bereikt hoogste punt

De hoogste woontoren van Nederland, Westpoint , heeft zijn hoogtepunt bereikt. Vanaf oktober kunnen de bewoners het 141 meter en 60 centimer hoge pand in Tilburg betrekken. De bouw is begonnen in januari 2001 .

Het gebouw telt maar liefst 47 verdiepingen. Bij storm zal de toren bovenin 'hooguit twee of drie centimeter' slingeren, beweert uitvoerder Jan Vorstenbosch. De goedkoopste appartementen moeten zo'n 300.000 euro opleveren. De duurste zelfs 800.000 euro. Deze zijn 308 vierkante meter groot en hebben een sauna.

Westpoint steekt met kop en schouders boven de andere hoge gebouwen in Tilburg uit. Het Interpolisgebouw is 92 meter hoog, de twee zwarte Cenakeltorens steken beide 65 meter de lucht in.

In het bijzijn van burgemeester Stekelenburg, beklommen twee alpinisten vanmiddag het gebouw. Aan de 'top' gekomen plaatsten zij een vlag en keerden terug met een koffer vol fooien voor de bouwvakkers.

De woontoren is het derde hoogste gebouw van Nederland. Op de eerste plaats van de lijst hoge gebouwen in Nederland staat de Delftse Poort in Rotterdam (151 meter hoog). Met 142 meter is de Hoftoren in Den Haag een goede tweede.

Rabobank introduceert nieuw betaalsysteem

De Rabobank wil aan het einde van 2003 een internet-variant van de chipknip op de markt brengen. Het is de bedoeling er kleine bedragen, tussen de 1 en 10 euro, mee te betalen op internet. Tot nu toe werden geringe bedragen met de creditcard of acceptgiro betaald.

Iedereen met een Nederlandse bankrekening kan de online chipknip aanvragen. Voor je gaat betalen, moet je geld in je 'virituele portemonnee' doen. Als je vervolgens via internet betaalt, wordt het bedrag automatisch uit je 'portemonnee' gehaald. "Het is net als met een gewone chipknip. Je drukt op een knop en je hebt betaald", aldus een woordvoerder van de Rabobank.

In de loop van het volgende jaar kan men met de nieuwe betaalmethode ook via de mobiele telefoon afrekenen. Klanten kunnen zo onder andere hun parkeerkaartje betalen.

Homo's aangehouden wegens seks op Zilverstrand

1750GTV , j0han , CySt en Siroy's WebLoG hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een motoragent heeft gistermiddag voor het eerst twee mannen aangehouden wegens openbare schennis van de eerbaarheid. Het tweetal had seks op het Zilverstrand in Almere, waar de politie sinds eind juni extra is gaan controleren. Bezoekers hadden hun beklag gedaan over de vrijpartijen van homo's op het strand. De twee moeten zich nu voor de rechter verantwoorden.

Voordat de extra controles van kracht werden, deelde de politie al veel waarschuwingen uit op het strand. De 46-jarige Amsterdammer en een 40-jarige inwoner van Oldemarkt zijn de eersten die een bekeuring krijgen.

Een gedeelte van het Zilverstrand is bedoeld als naaktstrand, maar is onder homoseksuelen een geliefde vrijplaats. Andere bezoekers stoorden zich hieraan en schakelden de politie in. De straf variëert van minimaal 250 euro boete tot maximaal drie maanden gevangenis.

Hulk-pop heeft enorme leuter

HMGRWN en Spotter2 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hulk met piemelDe zesjarige Leah Lowland besloot de vreemde bobbel van haar Hulk-pop nader te inspecteren en ontdekte een gigantische groene leuter. Ze had de pop gewonnen op de kermis. Geschokt door de ontdekking rende ze naar haar moeder en lichtte haar in over de vondst.

De moeder van het meisje streeft nu een verbod op het omstreden poppetje na. "Een hulk met een piemel van deze afmeting zou verboden moeten worden. Aangezien de pop slechts dertig centimeter lang is, is het verbazingwekkend hoe groot zijn piemel is.", aldus de moeder.

De fabrikant had geen commentaar.

6 doden bij schietpartij op Amerikaanse fabriek

Bij een schietpartij op een fabriek voor vliegtuigonderdelen bij de stad Meridian in de Amerikaanse staat Mississippi zijn zes mensen om het leven gekomen, waaronder de dader. Acht anderen raakten gewond.

De dader was een medewerker van de fabriek van Lockheed Martin, waar door ruim honderd medewerkers onderdelen voor vliegtuigen worden gemaakt. Hij kwam binnen met een jachtgeweer en een semi-automatisch geweer, waarna hij in het wilde weg op de aanwezige medewerkers schoot. Na zijn daad schoot de man zichzelf dood.

Een SWAT-team van de politie uit Meridan is inmiddels op de fabriek aangekomen.

Máxima en Alexander bedanken bevolking

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima willen iedereen bedanken voor de hartverwarmende reacties op de zwangerschap van Máxima.

Het echtpaar heeft het dankwoord bekendgemaakt via de Rijksvoorlichtingsdienst. Door de enorme omvang van de reacties is het onmogelijk om iedereen persoonlijk te bedanken. De reacties "hebben zeker bijgedragen aan het blijde gevoel", meldt het persbericht van de RVD.

Burgers, bedrijven, instellingen en overige organisaties lieten van zich horen. "Duizenden felicitaties en gelukwensen in de vorm van bloemen, cadeaus, faxberichten, brieven, briefkaarten, telefoontjes en nuttige adviezen zijn inmiddels ontvangen en komen nog steeds binnen."

Neergeschoten Akerslootse portier overleden

eyerocku en Lawrd Fader hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Akerslootse portier Mark Kerssens die zondagavond in Alkmaar in het hoofd werd geschoten, is vanmiddag aan zijn verwondingen bezweken.

De portier werd door een nog onbekende dader neergeschoten. Het vermoeden bestaat dat de dader een negroïde man is die eerder op de avond door Kerssens de toegang werd geweigerd tot café Joey's omdat hij geen entreegeld wilde betalen. Diverse collega's zetten daarop de achtervolging in, maar moesten deze staken omdat ook zij werden beschoten.

Een rechercheteam van twintig man sterk is druk bezig met het afnemen van verklaringen van de tientallen getuigen van de schietpartij. Tot op heden is daar niets nieuws uit voortgekomen.

Eendenfamilie veroorzaakt lange file

Een eendenfamilie, die vanmorgen de A4 wilde oversteken, heeft een file van twaalf kilometer veroorzaakt.

Een bestuurder van een busje moest remmen om de eenden te ontwijken. Vervolgens botsten twee vrachtwagens en een personenauto op het remmende busje. Het ongeval vond plaats op de rijksweg in de buurt van Amsterdam (knooppunt Burgerveen). Één van de vrachtwagenchauffeurs moest door de brandweer uit zijn cabine worden gezaagd en is opgenomen in het ziekenhuis. Verder raakten in de auto een paar kinderen lichtgewond.

Rond negen uur stond er een kilometerslange file vanwege het ongeval. De snelweg werd tijdelijk afgesloten en ging pas vroeg in de middag weer open.

De moedereend en twee van haar vijf kuikens overleefden het ongeluk. De politie zei wel begrip te hebben voor de dierenliefde van de bestuurder die de botsing veroorzaakte, maar dat hij deze keer misschien beter een uitzondering had kunnen maken.

"Het is mooi als een bestuurder stopt om te voorkomen dat hij een dier raakt, maar in dit geval was het beter geweest om door te blijven rijden", aldus een politiewoordvoerder.

Alternatief logo voor Aidsconferentie afgekeurd

Een logo voor de Wereld Aids Conferentie van volgend jaar in Thailand, waarop twee olifanten seks met elkaar hebben, is afgekeurd omdat de mannelijke olifant geen condoom draagt.

Volgens de gezondheidsauthoriteiten is het logo ongepast en draagt het helemaal geen boodschap tot veilige seks uit. "Er is maar één gedachte die de mensen bij het zien van het logo kunnen krijgen en dat is dat welzijnswerkers geobsedeerd zijn door seks," aldus dokter Sombat Tanprasertsuk.

Ook als de makers van de afbeelding het op educatieve gronden hadden gegooid was het logo nog niet overtuigend, aldus de arts. "De mannelijke olifant draagt immers helemaal geen condoom!"

De makers van het logo vinden de officiële, waarop drie olifanten in dezelfde richting staan afgebeeld, maar saai. "Ik zag helemaal niets obsceens in ons logo. Dezelfde afbeelding staat ook op diverse tempelmuren," aldus één van hen. De olifant is het nationale symbool van Thailand.


Het 'saaie' logo

Opnieuw bericht van Saddam

Saddam HoesseinHet Libanese al-Hayat-LBC heeft een nieuwe opname van Saddam Hoessein uitgezonden. De nieuwe audio-opname riep de Iraakse bevolking op tot 'ondergronds verzet'. De volledige tekst is hier te vinden.

Dit is de tweede keer dat de verdreven dictator iets van zich laat horen. De eerste opname, is volgens de CIA vrijwel zeker authentiek. Er is nog niet bevestigd of de tweede opname authentiek is. Ook valt uit de opname geen tijdsbeeld te bepalen.

Ondanks dat de televisiestations zeggen dat de opname nieuw is, zijn sommige passages vrijwel identiek aan de vorige tape.

Het geweld tegen de Amerikaanse en Britse strijdkrachten in Irak is de afgelopen tijd sterk toegenomen. Bijna dagelijks vallen er doden of gewonden. Dit heeft duidelijk zijn weerslag op de publieke opinie.

Zweefvliegtuig hangt twee uur in boom

Pegase had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een bejaarde zweefvlieger heeft gisteren na een crash twee benauwde uren doorgebracht. De 74-jarige man belandde op één van zijn eerste solovluchten met de neus van het toestel naar beneden in een boom bij het Limburgse Schinveld.

Het ongeluk vond rond een uur of acht plaats. Ongeveer tweehonderd meter voor de landing dook het vliegtuig naar beneden en kwam het in de boom terecht. Het toestel bleef daar gelukkig hangen, maar de piloot moest vervolgens een uur wachten op de brandweer.

Met de aankomst van de spuitgasten was het leed nog niet geleden. Met een bouwsteiger moest eerst het vliegtuig worden tegengehouden. Vervolgens kon de brandweer de man pas uit zijn glazen koepel bevrijden. De oude baas klom zelf uit het toestel en wees nazorg van de politie af. En stoppen doet hij niet. "Woensdag zit ik weer in mijn kist," zo liet hij de agenten strijdlustig weten.

Jean - Patrick Nazon in het geel

De Franse spurter Jean - Patrick Nazon van Jean Delatour heeft de Gele Trui overgenomen van Bradley McGee

De Fransman, die gisteren 2e werd in de massaspurt, sprokkelde onderweg genoeg bonificatieseconden om zich in het Geel te mogen hijsen.

Nazon is de eerste Fransman sinds Francois Simon in 2001 die de Gele Trui draagt.

Top 10 in het Algemeen Klassement:

1 219 NAZON Jean-Patrick FRA DEL in 12h 25' 59"
2 096 MC GEE Bradley AUS FDJ at 00' 08"
3 061 MILLAR David GBR COF at 00' 12"
4 093 COOKE Baden AUS FDJ at 00' 12"
5 179 ZUBELDIA Haimar ESP EUS at 00' 14"
6 131 ULLRICH Jan GER TBI at 00' 14"
7 156 KIRSIPUU Jaan EST A2R at 00' 15"
8 141 MC EWEN Robbie AUS LOT at 00' 18"
9 008 PENA Victor Hugo COL USP at 00' 18"
10 071 HAMILTON Tyler USA CSC at 00' 18"

Auto rijdt 1,5 kilometer met romp in voorruit

fitrefo en Sick666 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie van het plaatsje Deleon Springs in de Amerikaanse staat Florida is vrijdag met een wel heel bizar ongeval geconfronteerd. Een automobilist uit het plaatsje is namelijk met de romp van een overreden voetganger in zijn voorruit anderhalve kilometer terug naar huis gereden.

De politie werd vrijdag rond middernacht gebeld door medewerkers van een bar, die op hun parkeerterrein twee benen hadden gevonden. De bijbehorende romp werd op dat moment door een 19-jarige man naar Deleon Springs gereden.

"Als er een kerel in je voorruit terechtkomt, is het logisch dat je van de wijs bent", aldus de automobilist, die niet was gestopt omdat hij geen mobiele telefoon bij zich had en de afstand naar zijn huis nog maar anderhalve kilometer was. Hij schepte het 57-jarige slachtoffer toen deze in het duister de weg over probeerde te steken. Op het moment dat de auto de man raakte werden diens benen afgerukt. Ook één van de handen werd afgerukt.

Volgens een woordvoerster van de politie was de automobilist niet onder invloed van alcohol ten tijde van het ongeval en zal hij niet worden vervolgd voor doorrijden na het veroorzaken van een ongeluk. "Het is de schuld van de voetganger. Hij droeg donkere kledij in het duister. Het arme joch was op de verkeerde plaats op het verkeerde moment", aldus de politie.

Petacchi wint derde etappe

De derde etappe van Charleville-Mézières naar Saint-Dizier is gewonnen door Alessandro Petacchi. Het was de tweede zege voor de Italiaan, die gister gelost was en toen niet meesprintte.

In de sprint van Saint-Dizier kwam Rene Haselbacher (GER) naar ten val. Ook Michael Boogerd (RAB) was onderweg al gevallen, hij finishde in het peloton. Jean-Patrick Nazon (JEA) is de nieuwe gele truidrager.

De uitslag:

1 Alesandro Petacchi (Ita) Fasso Bortolo 3.27.39
2 Romans Vainsteins (Lit) Vini Caldirola z.t.
3 Oscar Freire (Spa) Rabobank z.t.
4 Erik Zabel (Dui) Team Telekom z.t.
5 Robbie Mc Ewen (Aus) Lotto - Domo z.t.
6 Luca Paolini (Ita) Quick Step - Davitamon z.t.
7 Olaf Pollack (Dui) Gerolsteiner z.t.
8 Angelo Furlan (Ita) Alessio z.t.
9 Salvatore Commesso (Ita) Saeco z.t.
10 Stuart O'Grady (Aus) Crédit Agricole z.t.
11 Thor Hushovd (Noo) Crédit Agricole z.t.
12 Robert Hunter (ZAf) Rabobank z.t.
13 Bradley Mc Gee (Aus) FDJeux.com z.t.
14 Jean-Patrick Nazon (Fra) Jean Delatour z.t.
15 Jérôme Pineau (Fra) Brioches la Boulangere z.t.
16 Franck Renier (Fra) Brioches la Boulangere z.t.
17 Laurent Brochard (Fra) AG2R z.t.
18 Jan Ullrich (Ger) Team Bianchi z.t.
19 Aitor Gonzalez (Spa) Fasso Bortolo z.t.
20 Georg Totschnig (Oos) Gerolsteiner z.t.

Chivu van Ajax naar AS Roma

Boesjke, Danny (AirRaid), jpg97 en okee6 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ajax-verdediger Cristian Chivu verruilt de Amsterdamse voetbalclub voor het Italiaanse AS Roma, zo meldt Studio Sport. Voor zijn vertrek werd al gevreesd. Ajax wacht nog wel op een bankgarantie van Roma om de overgang compleet rond te maken.

Volgens algemeen directeur Arie van Eijden gaat het om de financieel grootste transfer uit de historie van Ajax. Naar verluidt levert Chivu zo'n 18 miljoen euro op. Goede verdedigers zijn dungezaaid en de ervaren Chivu (22) was Europees nadrukkelijk aanwezig de afgelopen seizoenen.

Als mogelijke opvolgers worden de namen van Frank de Boer (ex-Barcelona) en Julien Escudé (Stade Rennes) genoemd.

Meer voetbalnieuws op de FOK! Competitiemanager.

Cristian Chivu naar AS Roma

Verdediger Cristian Chivu verruilt Ajax voor het Italiaanse AS Roma, zo meldt Studio Sport. Voor zijn vertrek werd al gevreesd.

Ajax krijgt een douw, net na de opsteker van het aantrekken van spits Wesley Sonck. Goede verdedigers zijn dungezaaid en de ervaren Chivu (22) was Europees nadrukkelijk aanwezig de afgelopen seizoenen. De Romeinen zouden een bedrag van 18 miljoen euro betalen voor de centrale verdediger.
Maandag leek Chivu nog gewoon aan zijn vijfde Amsterdamse seizoen te gaan beginnen. "Maar in het voetbal kunnen zulke dingen heel snel gaan", verklaarde algemeen directeur Arie van Eijden tijdens de gesprekken tegenover het ANP. Als mogelijke opvolgers worden de namen van Frank de Boer (ex-Barcelona) en Julien Escudé (Stade Rennes) genoemd.

Tour getroffen door protest

In de derde etappe van Charleville-Mézières naar Saint-Dizier is de Tour getroffen door een groep demonstranten.

Vluchter Anthony Geslin van Brioches La Boulangère werd op 55 kilometer van de finish door een groepje van 40 mensen met spandoeken voor enige momenten tegen gehouden. De renner kon slalommend zijn weg vervolgen. Het peloton op een kleine 3 minuten achterstand, moest vervolgens ook in de remmen en passeerde de groep geneutraliseerd. Het protest betrof een steunbetuiging aan 'artiesten', die zwaar getroffen zouden worden in Frankrijk.

Wijziging genocidewet voor VS onvoldoende

JuStInUz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De recente wijziging van de Belgische genocidewet, die door de Belgische regering gepland is, gaat de Verenigde Staten niet ver genoeg. Door de wijziging zou de genocidewet ongeveer dezelfde wet worden als die in een aantal andere landen van kracht is.

Het Witte Huis vindt echter dat de genocidewet gewoon geschrapt moet worden, of dat er minstens immuniteit voorzien wordt voor alle Amerikaanse staatsburgers. Eerder hadden de VS al gedreigd om het NAVO-hoofdkwartier in Brussel naar een andere locatie over te plaatsen indien er geen aanpassing zou komen.

Onder zware druk van de VS is de wijziging die nu op stapel staat er gekomen, maar hier hebben ze in Washington dus nog steeds geen vrede mee. De nieuwe Amerikaanse eisen stellen de positie van Louis Michel, uittredend minister van Buitenlandse Zaken en onlangs zelf op basis van de genocidewet aangeklaagd, ernstig in het gedrang. Hij ambieert opnieuw die ministerpost en is verantwoordelijk voor de wet.

Gewelddadige jeugdbende opgerold

Linz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Eindhoven heeft de politie met 27 aanhoudingen een einde gemaakt aan de misdaadpraktijken van een jeugdbende. De feiten werden vanaf eind vorig jaar gepleegd, met name in Eindhoven-Noord en Stratum, waar het merendeel van de jeugdbende (zowel alloch- als autochtonen) vandaan komt.

De politie is geschrokken van het geweld dat de jongeren toepasten. Bij de berovingen, die in wisselende samenstelling plaatsvonden, gebruikten de daders onder meer pepperspray en nep-vuurwapens. Ook werden de slachtoffers geslagen en geschopt. Van 24 berovingen is aangifte gedaan, maar de politie houdt rekening met meer zaken.

Opvallend is volgens de politie dat de jongeren, die elkaar kenden van school of de voetbalclub, trots waren op wat zij deden. Tegenover elkaar schepten zij op over hun daden. Van enige schuldgevoelens over wat zij deden was geen sprake.

De bende maakte voor minimaal 200.000 euro aan spullen en geld buit. Daarvan is slechts een klein deel teruggevonden. Het meeste is opgegaan bij de aanschaf van bromfietsonderdelen, kleding en rookwaar. Acht bendeleden zitten nog in de cel.

Babylijkje gevonden in auto

In een auto in de Isaac Hubertstraat in Rotterdam heeft de politie het lichaam van een pasgeboren baby gevonden. Een 20-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats in de buurt is aangehouden. Volgens een woordvoerder van de politie is deze vrouw waarschijnlijk de moeder van het kindje.

Verder is er een onbekende man opgepakt. Of deze man bij de zaak betrokken is, is nog niet duidelijk. De 'moeder' van het kind is naar een ziekenhuis gebracht om onderzocht te worden.

Opperbeste stemming rond Ralf en BMW-Williams

Binnen en rond het Williams-team heerst er een opperbeste stemming. Na de tweede dubbeslag op een rij is dit natuurlijk niet vreemd. We vatten enkele reacties even samen.

Martin Brundle, ex-teamgenoot van Ralf Schumacher dacht er als volgt over: "Ik denk dat Ralf wereldkampioen zal worden omdat hij met Montoya een teamgenoot heeft die vaak tussen hem en Michael kan eindigen. Michael lijkt voorlopig niet op Barrichello te moeten rekenen wat dat betreft. Bovendien zullen ook de McLarens en mogelijk ook de Renaults af en toe nog tussen Ralf en Michael in komen te zitten. Het is inderdaad een heel close kampioenschap, maar ik zou mijn geld nog steeds op Michael inzetten. Hij weet wat het is om tot de laatste race voor de titel te moeten vechten en ik weet niet of Ralf wel met die druk overweg kan" aldus Brundle.

Michael schumacher heeft alleen lovende woorden voor zijn broer: "Er is geen enkele reden meer om Ralf niet bij de kanshebbers voor de titel te rekenen. Zeker niet met de prestaties die hij de laatste weken heeft neergezet. Dankzij de Williams en zijn regelmaat heeft Ralf zichzelf weer in de running gebracht en dat is leuk. Ik weet dat Ralf altijd snel is geweest en nu heeft hij eindelijk ook de wagen om waarmee hij dat kan bewijzen" aldus de regerend wereldkampioen.

Ook David Coulthard laat blijken dat hij meer in Ralf heeft gezien dan menig criticus: "Ik ben altijd verbaasd geweest door de kritiek op Ralf. Hij is altijd een goed rijder geweest. Ik weet nog dat heel wat mensen hem afschreven toen Montoya naar Williams trok omdat die hem zou wegblazen. Dit bewijst dat ze het fout hadden. Ralf is een fantastisch rijder" aldus de Schot.

Pedro de la Rosa, testcoureur bij McLaren ziet Ralf Schumacher als kanshebber voor de titel: "Dit was een geweldig resultaat van Williams. Zoals ik al eerder zei behoort Williams tot de grote titelfavorieten en deze rol maken ze nu volledig waar. Ook Michael Schumacher rijdt uitstekend. Zijn consistentie zorgt ervoor dat hij nog altijd aan de leiding gaat in het WK" aldus de Spanjaard.

Ralf Schumacher ziet zichzelf voor het eerst als echte titelkandidaat: "Wat de strijd om de wereldtitel betreft mag je in de F1 natuurlijk nooit te veel vertrouwen hebben, maar elke rijder droomt natuurlijk van die wereldtitel. Ik heb er een lange tijd op moeten wachten, maar denk dat het dit jaar wel eens zou kunnen lukken" aldus de op dit moment gevierde man bij Williams.

Patrick Head, teambaas van Williams wil echter nog niet aan een kampioenschap denken: "Ik heb altijd al de gewoonte gehad om steeds race per race te werken. Soms werkt die aanpak heel goed en dan besef je aan het eind van het seizoen plots dat je de titel gewonnen hebt. Ik vind het fout om steeds naar het kampioenschap te kijken. Het is echt beter om je steeds op de aparte races te concentreren. Er zijn nog steeds zes races te gaan en dat is best nog lang. Bovendien mag je niet vergeten dat wij aan het begin van het seizoen achterop hinkten, maar door hard te werken begint het nu beter te gaan. Dat kunnen de andere teams natuurlijk ook" aldus een voorzichte Patrick Head.

Gele trui op het spel

Om 13.17 uur vertrokken de renners voor een korte rit van 160 kilometer van Charleville-Mézières naar Saint-Dizier (meer info). De gele en groene trui liggen vandaag in de waagschaal.

Klassementsleider Bradley Mc Gee (FDJ) zal vanavond vermoedelijk zijn gele trui moeten inlveren. Zijn grootste belager is de winnaar van gister en tevens land- en ploeggenoot Baden Cooke (FDJ). De Australier staat op slechts 4 seconden. Onderweg zijn er drie tussensprints, waar bonificatieseconden te verdienen zijn. Jean-Patrick Nazon (op zes tellen, JEA), Jaan Kirsipuu (15, AG2R), groene trui drager Robbie Mc Ewen (16, LOT) en Thor Hushovd (17, CRE) zijn ook kansrijk voor de felbegeerde trui.
Mc Gee zei het niet erg te vinden, mocht de trui vandaag van schouders wisselen. Als die trui naar Cooke zou gaan tenminste. "Ik zou blij zijn, want hij is mijn vriend en nog belangrijker in het wielrennen, we horen bij hetzelfde team. Ik ben ook blij met zijn zege, hier hebben we het vaak over gehad nadat Baden vorig jaar tweede werd op de Champs-Elysées."

Voor de groene trui was het gevecht gister al hevig. Robbie Mc Ewen (LOT) zag op de streep mede dankzij een tussensprint onderweg (2 pt) een voorsprong van een punt overblijven op Baden Cooke (FDJ). Erik Zabel (TEL) volgt op 8 punten, de andere fameuze sprinters staan daar nog wat achter.

De bergtrui hangt vandaag en tijdens de ploegentijdrit van morgen waarschijnlijk om de schouders van Christophe Mengin (FDJ). Zijn enige concurrent Walter Beneteau dient om zijn gat van 4 punten te dichten de enige berg van de dag als eerste boven te komen. Mengin mag dan niet in zijn wiel zitten.

Ook de witte trui blijft vermoedelijk eigendom van FDJeux.com. Sprinter Baden Cooke zal zijn voorsprong op Andy Flickinger (6 tellen, AG2R) vandaag vergroten. De ploegentijdrit van morgen zal mogelijk verandering kunnen brengen.

Ecclestone: "Terug naar Argentinië"

Als het aan Bernie Ecclestone ligt zal het Formule 1 circus binnen een aantal jaren weer te vinden zijn in Argentinië. De laatste Grand Prix werd daar in 1998 verreden.

Onlangs had Ecclestone een gesprek met Daniel Scioli, vice-president van Argentinië. Tijdens dit gesprek werden de mogelijkheden voor een Formule 1 race in Buenos Aires besproken.

"We willen graag terug naar Argentinië. Het was altijd een leuke race en bovendien zouden we vanuit Brazilië vrij snel kunnen overkomen" aldus Ecclestone.

Zwemmers in problemen bij zwemmen in zee

sopper had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De afgelopen dagen moesten de diverse reddingsbrigades langs de Noordzeekust flink aan de bak, om vele zwemmers in de Noordzee te redden. De problemen werden veroorzaakt door een flinke stroming op zee, in combinatie met het mooiere weer en de toenemende drukte op het strand.

Zondagmiddag tegen half drie moesten er bij Kijkduin twee kinderen uit de golven worden gered. Tegen vier uur raakte een 16-jarige Hagenaar ernstig in moeilijkheden in Scheveningen. Toen de boot van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade bij hem kwam, dreef de jongen al ogenschijnlijk levenloos in het water. Eenmaal op het strand gebracht bleek hij nog wel te ademen. Vrijwel tegelijkertijd redde de politie in de buurt van de Pier vier Russen met een reddingslijn uit de golven. Op dezelfde plek moesten de reddingsbrigade en de politie om half acht 's avonds nog eens twee Poolse toeristen uit zee vissen, omdat zij daar in moeilijkheden waren gekomen.

Gisteren moesten er nog eens drie zwemmers, die bij Scheveningen in zee in moeilijkheden waren geraakt, uit de zee worden gehaald. Zij zijn met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Later moesten de reddingsbrigade en de politie nogmaals twee kinderen en vier volwassenen uit zee redden.

"McLaren MP4-19 dit seizoen in actie"

McLaren beslist woensdag of de MP4-18 gaat deelnemen aan de Grand Prix in Silverstone of niet. Als de nieuwe wagen van Adrian Newey, hoofdontwerper bij McLaren, de evalutie test niet kan passeren, is het mogelijk dat de F1 carrière van de MP4-18 extreem kort zal zijn.

RaptorV1983 wist ons vandaag het volgende te melden:

Dit omdat Ron Dennis, teambaas, al heeft aangekondigt dat de MP4-19 al voor het einde van het seizoen zal arriveren...

"Er zullen woensdag twee MP4-18's op Barcelona verschijnen voor een 'final test' die ons moet gaat vertellen of de wagen klaar is voor de Grand Prix op Silverstone. Tijdens de vorige prive testsessies hadden we wat problemen maar niks ernstigs. En wat de MP4-19 betreft, hij is klaar om het circuit op te gaan voor het einde van dit seizoen" aldus Ron Dennis.

Dennis zegt niks extra's over deze situatie maar het zet iedereen aan het denken of de MP4-18 een echte F1 carrière tegemoet gaat of dat deze slechts voor een paar Grand Prix's zal bljven. Het zal waarschijnlijk duidelijker worden als McLaren het ware potentieel van de MP4-18 kan evalueren.

Islamitische Jihad eist aanslag Israël op

Piet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De radicale Palestijnse beweging Islamitische Jihad heeft laten weten dat één van hun leden zichzelf heeft opgeblazen in Kfar Jawetz, niet ver van de Westelijke Jordaanoever. De aanslag kostte, buiten het leven van de zelfmoordenaar, het leven van een 65-jarige vrouw. Drie kleine kinderen werden onder de puinhopen van een ingestorte woning vandaan gehaald en kwamen er met relatief lichte verwondingen vanaf.

Vermoedelijk had de zelfmoordenaar een groter doel op het oog, maar zijn de explosieven te vroeg afgegaan.

De reden voor de aanslag is volgens de Palestijnse terreurgroep het te geringe aantal Palestijnen dat Israël wil vrijlaten. De Islamitische Jihad heeft met deze aanslag het bestand geschonden dat ze onlangs overeengekomen was.

Hilversum in actie tegen wietplantages

De politie heeft in Hilversum de afgelopen weken flink wat hennepkwekerijen opgeruimd. In totaal werden zeven wietplantages ontmanteld. Daarbij zijn 1.600 planten vernietigd

Directe aanleiding voor het aanpakken van de wietteelt was dat er veel klachten uit de omgeving van de kwekerijen kwamen; sommige omwonenden kregen letterlijk hoofdpijn van de doordringende henneplucht. De grootste kwekerij, met 500 planten, zat aan de Franciscusweg

Binnenkort verwacht de politie nog meer kwekerijen in en nabij Hilversum te zullen oprollen.

Ook Ramzi naar FC Twente

FC Twente heeft nu ook een speler voor de rechterkant in huis gehaald. Middenvelder Adil Ramzi (25) wordt voor het komend seizoen gehuurd van PSV.

FC Twente zat niet al te dik in z'n offensieve spelers en haalde van de week linksbuiten Giorgi Gakhokidze naar Enschede. In Enschede staat ook PSV'er Jelle ten Rouwelaar onder contract.
Met Ramzi komt er nog meer dreiging in de formatie, die afgelopen seizoen stug voetbalde. Bij PSV kwam Ramzi amper aan spelen toe, verleden seizoen verhuurden de Eindhovenaren hem aan Cordoba (Spa). Ramzi heeft nog een contract tot 2005 met PSV.

Mc Ewen wil meer hulp

Robbie Mc Ewen, nu nog nipt leider in de strijd om de groene trui, hoopt op meer steun van bijvoorbeeld ploegen als Telekom.

In de tweede etappe van gister deden Fassa Bortolo en Lotto - Domo het werk. Eenmaal in de straten van Sedan kwam Mc Ewen al op 1 kilometer voor de streep op een goede positie op kop en toen stokte het. Andere teams kwamen er over heen. Mc Ewen: "we kunnen hulp gebruiken van andere sprinterteams zoals dat van Telekom." Mc Ewen reageert vooral om de grote aanwezigheid van klassementrenners voorin. "Ik snap niet wat die er komen doen, zij weten niet waar ze aan beginnen en komen dan ten val. Bijvoorbeeld een regel waarbij bij de laatste vijf kilometer iedereen een tijd krijgt, zou een oplossing zijn."
Team Telekom manager Walter Godefroot: "als Lotto - Domo hulp verwacht is het niet aan ons te reageren. Ons team is niet gebouwd rond een sprinter, een man als Hondo rijdt niet voor Erik Zabel. Zabel mag het alleen doen. Een team zoals dat van Lotto - Domo, dat rond een sprinter is opgebouwd, behoort in de vlakke etappes te werken."


(J. D evich)

Mc Ewen moest ook hulp afslaan van de week. Zo had Alessandro, een restauranthouder uit Roeselare (B), enkele rijders willen voorzien van speciale helmen. De sponsor van de ploeg ging hier echter niet mee akkoord, omdat de afgebeelde kangoeroe op de helm te veel zou afleiden van het sponsorlogo. Mc Ewen betreurde de afwijzing, hij is net als Mario Cipollini iemand die graag afwijkt. Nu droeg hij een effen groene helm en een groene zonnebril.

Iraanse Siamese tweeling overleden

De Iraanse Siamese tweelingzussen die afgelopen nacht werden gescheiden, zijn beiden overleden. Vanochtend stierf eerst Ladan Bijani al, nadat zij na de operatie een bypass in het hoofd had gekregen en veel bloed verloor. De toestand van haar zus Lalah werd toen al als kritiek omschreven.

De 29-jarige juristes zaten met het hoofd aan elkaar vast. Tijdens de operatie bleek dat de hersenen meer met elkaar waren verbonden dan men vooraf gedacht had.

De kans dat de zusjes de operatie niet zouden overleven werd op ongeveer 50% geschat, maar ze zeiden liever dit risico te nemen, dan de rest van hun leven als Siamese tweeling te slijten.


Siamese tweeling
Ladan (links) en Laleh (rechts) Bijani

Festivalnieuws: Lowlands, Pukkelpop

Lowlands
Eels, The Mars Volta, Saybia en The Rapture zijn bevestigd voor de elfde editie van Lowlands. The Mars Volta bestaat uit twee leden van de band At The Drive-in, waaruit ook de band Sparta voort is gekomen. Sparta was al eerder bevestigd voor A Campingflight To Lowlands Paradise, dat plaatsvindt van 29 t/m 31 augustus in Biddinghuizen.

Pukkelpop
Ook de Pukkelpop organisatie heeft weer een heel aantal namen bekend gemaakt: Limp Bizkit, Eels, Fisher Spooner, Dead Man Ray, Cave In, This Girl, South San , Gabriel, Colder en Pretty Girls Make Graves. De line-up van het Belgische festival is hiermee nagenoeg compleet. De 18e editie van Pukkelpop vindt plaats van 28 t/m 30 augustus in Kiewit (Hasselt).

Nieuw apparaatje voor creatieve schaamstreek

Kooten had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor dames die hun schaamhaar iets creatiever willen vormgeven dan het gemiddelde matje heeft de Britse fabrikant Remington een speciaal elektrisch scheerapparaat op de Engelse markt gebracht. De 'Bikini Trim and Shape' kan het haar in verschillende vormen scheren. De fabrikant hoopt dat het apparaatje een grote hit wordt, omdat er steeds meer vrouwen zijn die wat creatiever willen zijn.

Een onderzoek onder vijfhonderd vrouwen liet zien dat 36 procent het haar in een bepaald figuur bracht. Het meest populaire figuur is een hart, maar anderen scheren hun schaamhaar bijvoorbeeld in de vorm van de eerste letter van hun partner.

Van de 79 procent van de vrouwen die aangaf het schaamhaar te scheren heeft 27 procent een Brazilian Wax, waarbij alleen een streepje achterblijft, gehad. Andere behandelingen waren The Tiffany, waarbij het haar in de vorm van een klein vierkant wordt geschoren, The Beckham, een hanekam in het midden en The Hollywood, waarbij al het schaamhaar wordt weggeschoren.

Helaas voor de Nederlandse vrouwen (en natuurlijk ook de mannen) is het apparaatje nog niet in Nederland te koop.

Straf Zwolse dj teruggebracht naar 4,5 jaar

Ultrawuft en fitrefo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De celstraf van Zwolse dj Raymond K. is bijna gehalveerd tot 4,5 jaar. In de Verenigde Staten kreeg de 29-jarige K. nog acht jaar voor het smokkelen van XTC. Van de 4,5 jaar hoeft K. nog maar 2,5 jaar daadwerkelijk in een cel door te brengen. De rest zat hij al uit in voorarrest en in de Amerikaanse cel.

Nederland leverde de dj uit Zwolle twee jaar geleden uit aan Amerika, waar hij wegens de handel in XTC-pillen werd veroordeeld. Twee maanden geleden kwam hij terug naar Nederland om hier de rest van zijn straf uit te zitten. Zijn raadsvrouw had voor de rechtbank van Almelo nog gepleit voor het direct vrijlaten van de dj omdat hij al onevenredig zwaar zou zijn gestraft.

McDonald's breidt WiFi punten uit

Het aantal Amerikaanse vestigingen van hamburgerrestaurant McDonald's dat WiFi draadloos internet krijgt wordt verder uitgebreid. De keten wil bij wijze van experiment enkele honderden WiFi-punten hebben aan het eind van dit jaar. De bedrijven Cometa en Wayport gaan deze toegangspunten verzorgen.

Voorlopig zal de WiFi verbinding alleen te vinden zijn bij restaurants in grote steden als San Fransico en Chicago. Ook mensen die bij McDonald's gaan eten in New York kunnen van de WiFi gebruik gaan maken. Tot het einde van deze maand zelfs gratis. Eerder kregen New Yorkers een uur gratis draadloos internet bij de aanschaf van een compleet menu.

Ook in sommige Nederlandse McDonald's vestigingen is internet. Hier moeten we het echter nog stellen met televisieschermen die aan de muren gemonteerd zijn.

Stierenrennen in Pamplona begonnen

Ferrari412T2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eerste dag dit jaar waarop stieren door de straten van het Noord-Spaanse stadje Pamplona renden is gisteren zonder grote incidenten verlopen. Slechts twee mensen liepen lichte verwondingen op, maar niemand van de mensen die voor de stieren uitrenden werd door de dieren op de hoorns genomen.

Het is inmiddels een traditie. Elk jaar worden de stieren losgelaten in de smalle straatjes van het stadje, waarna mensen met lef voor de dieren uitrennen. Het festival werd in 1591 voor het eerst georganiseerd. Sindsdien zijn er bij de rennen dertien mensen om het leven gekomen. De dieren zelf worden in de arena afgemaakt.

De rennen krijgen altijd veel kritiek van dierenbeschermingsorganisaties. De doodsbange stieren raken bijna allemaal al voordat ze in de arena belanden gewond door valpartijen en mishandelingen van omstanders.

Diverse organisaties deden dan zaterdag ook mee aan het 'naakte mensenrennen', dat werd georganiseerd door dierenbeschermingsorganisatie PETA. Die organisatie heeft de burgemeester van Pamplona gevraagd dit mensenrennen als een nieuwe traditie te omarmen en te stoppen met het gebruik van stieren.

Eén van de Siamese tweeling overleden

realist_ik, NLBADBOY, GoodspeeD, hully, generalist, Billy, Escher, blablastampy, JuDgE, shyhunk, Remco van Amstel en Snowy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ladan, één van de zusjes van de Iraanse Siamese tweeling Bijani, is vandaag overleden. Dit gebeurde kort na de historische operatie om haar van haar tweelingzus te scheiden.

Haar zus Laleh bevindt zich in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ladan stierf als gevolg van een hevig bloedverlies nadat de scheiding was voltooid. Laleh heeft ook veel bloed verloren en de dokters concentreren zich er nu op haar te stabiliseren.

Dader schietpartij Alkmaar nog spoorloos

De politie heeft nog geen spoor van de man die zondagavond in Alkmaar een portier van dichtbij door het hoofd schoot. De 28-jarige beroepsmilitair Mark Kerssens uit Akersloot, die in zijn vrije tijd als portier werkte, werd omstreeks half twaalf door een nog onbekende man met een bivakmuts op, voor een café op het Waagplein neergeschoten.

Het vermoeden bestaat dat de dader een negroïde man is die eerder op de avond door Kerssens de toegang werd geweigerd tot café Joey's omdat hij geen entreegeld wilde betalen. Na de schietpartij holde de dader weg, op de voet gevolgd door met kogelvrije vesten uitgeruste collega's van het slachtoffer. Zij moesten echter afhaken toen zij eveneens onder vuur werden genomen. De dader ging er vandoor in de richting van het Fnidsen en de Kooltuin.

Duikers van de brandweer hebben gisteren delen van grachten in de omgeving afgezocht naar het mogelijke vuurwapen. Er zijn door justitie twintig rechercheurs op de zaak gezet. In de restaurants en cafés aan het Waagplein is de aanslag op de portier zeer hard aangekomen.

Het slachtoffer zelf ligt in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis.

Kindje overleeft vliegtuigcrash in Sudan

bumberklevers en Ferrari412T2 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het noordoosten van Sudan is dinsdag een passagiersvliegtuig neergestort. Op één kind na, zijn alle 104 passagiers en elf bemanningsleden daarbij om het leven gekomen.

De Boeing 737 stortte neer kort nadat het opsteeg van Port Sudan, een stad nabij de Rode Zee. Het lijnvliegtuig had als bestemming Khartoum. De enige overlevende is een tweejarig kind. Volgens de Soedaanse staatstelevisie is het kind opgenomen in het ziekenhuis, en bevindt het zich in goede conditie. De 115 andere mensen die zich aan boord van het toestel bovonden zijn allemaal omgekomen.

Volgens Sudan Airways is de neergestorte Boeing 737 het enige vliegtuig waarvan de luchtvaartmaatschappij de eigenaar is. De andere vliegtuigen die ze gebruiken worden allemaal geleased.

Volgens een woordvoerder van de lokale overheid is het nog niet duidelijk hoe het vliegtuig heeft kunnen crashen. Een delegatie van de luchtvaartautoriteiten en veiligheidsfunctionarissen zijn de crash aan het onderzoeken.

Column: Het grote graaien van hoge heren

Oud premier Wim Kok heeft tijdens het lijsttrekkersdebat van 1998 gesproken over de exorbitante zelfverrijking van de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Dit was naar aanleiding van cijfers die uitkwamen waaruit bleek dat de beloning van het top-management het jaar daarvoor met 4% was gestegen. Ik kan me uw reactie voorstellen, daar ik zelf ook verbaasd was, dat dit eigenlijk best weing lijkt. Zeker als je de laatste tijd berichtgevingen hoort of leest waarin toch veel hogere percentages genoemd worden. De verontwaardiging van vakbonden en de heer Kok waren gebaseerd op het feit dat die 4% wel het dubbele was van wat werknemers gemiddeld volgens de CAO er op vooruit gingen in 1997.

Oorzaak ramp ruimteveer bekend

Al eerder meldden we dat er een voorlopige conclusie was getrokken. Nu is de oorzaak van de ramp met het Amerikaanse ruimteveer Columbia definitief vastgesteld. Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben doorslaggevende bewijzen gevonden voor wat de ramp van het ruimteveer Columbia heeft veroorzaakt.

Een stuk isolatieschuim heeft volgens proeven een gat in de linkervleugel geslagen. Hierdoor konden gloeiende gassen het ruimteveer binnendringen bij terugkeer in de atmosfeer. Dat concludeert de commissie die het ongeluk heeft onderzocht.

"We hebben het rokende geweer gevonden'', aldus Scott Hubbard, een lid van de Columbia Accident Investigation Board. Al voor het uitvoeren van de tests was de onderzoekscommissie tot de conclusie gekomen dat een stuk isolatieschuim tachtig seconden na de lancering het lot van de Columbia had bezegeld.

Het wachten was alleen op het sluitende bewijs, zoals dat nu is geleverd door de commissie. Bij de ramp met het ruimteveer Columbia verloren op 1 februari dit jaar alle zeven bemanningsleden hun leven. Brokstukken lagen verspreid over de staten Texas en Louisiana.

Heroïnebende opgerold

Rooiegeweten had ons via de newssubmit te melden:

In samenwerking met de Britse recherche heeft de Nationale Recherche afgelopen vrijdag een internationale bende opgerold, die zich bezighield met de handel in heroïne. In totaal werden zes aanhoudingen verricht.

Britse autoriteiten deden midden juni een rechtshulpverzoek aan de Nederlandse recherche om een onderzoek in te stellen naar drugshandel van Amsterdam naar Londen. Bij het onderzoek in Amsterdam waren ook politiemensen uit Londen betrokken. Het onderzoek leidde uiteindelijk tot de aanhouding van een Engelse koerier, die donderdag in Amstelveen werd aangehouden met tien kilo heroïne.

Na deze aanhouding werden in Amsterdam drie leden van de Nederlandse organisatie aangehouden. Ook werd op vier locaties in Amsterdam een inval gedaan, waarbij onder meer drie vuurwapens met geluiddempers werden gevonden. In Engeland werden tegelijkertijd twee mensen gearresteerd en enkele huiszoekingen gedaan. Hierbij werd nog eens 1,5 kilo heroïne gevonden.

Vrouw vliegt naar verkeerde continent

Een vrouw kreeg onlangs de schrik van haar leven. Nietsvermoedend stapte ze haar vliegtuig in. Later bleek dit het verkeerde vliegtuig te zijn: ze kwam in Australië terecht in plaats van Hongkong.

De Aziatische vrouw realiseerde zich pas kort voor de landing van een Qantas-vlucht uit Los Angeles in het Australische Melbourne dat ze het verkeerde vliegtuig had genomen.

De onoplettende vrouw stapte op het internationale vliegveld van Los Angeles met een boardingcard van Cathay in het Qantas vliegtuig, dat eerder van dezelfde gate zou vertrekken. De vrouw zocht, zonder dat het grond- en cabinepersoneel ook maar iets in de gaten had een plaatsje in het vliegtuig, en sliep vervolgens de hele reis naar Melbourne.

Pas een paar minuten voor de landing besefte de vrouw dat ze in het verkeerde toestel zat. De verdwaalde reiziger werd ondergebracht in een hotel in Melbourne. Een dag later werd ze alsnog op een vlucht naar Hongkong gezet.

Nieuwe stap naar democratie in Irak

Phynny had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak is langzaam maar zeker op weg naar de democratie. Onder het toeziend oog van de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, is maandag de nieuwe gemeenteraad van Bagdad geïnstalleerd. Het college heeft voorlopig alleen een adviserende functie.

Volgens Bremer is er sprake van een belangrijk moment met de komst van de nieuwe raad. Verder prees hij de moed van de raadsleden, die ondanks dreigementen van tegenstanders van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak in de raad zitting hebben genomen.

De Amerikaan kondigde bovendien aan dat half oktober een nieuwe dinar zal worden ingevoerd. De nieuwe valuta vervangt zowel de oude, onlangs nog herdrukte dinar met de afbeelding van Saddam Hussein, als een munteenheid die in het door de Koerden gecontroleerde noorden van Irak circuleert.

Verder zei Bremer dat hij de Iraakse begroting voor de rest van dit jaar heeft vastgesteld op zes miljard dollar. Volgens een van zijn naaste medewerkers is de olieverkoop goed voor 3,5 miljard dollar van de begroting.

Schröder boos over uitspraken Stefani

De Duitse bondskanselier Schröder is verontwaardigd over uitspraken van de Italiaanse staatssecretaris van Economische Zaken. Stefano Stefani, lid van de nationalistische Lega Nord, haalde vrijdag hard uit naar Duitse toeristen in Italië.

In de Italiaanse partijkrant 'La Padania' zei de Italiaanse staatssecretaris dat de Duitse toeristen "in de zomervakantie luidruchtig onze stranden bevolken, dronken van arrogante zelfverzekerdheid". Volgens Stefani zou het gaan om "eenvormige supernationalistische blonde mensen, die zich lawaaierig op onze stranden storten".

De woordvoerder van Schröder liet in een reactie weten dat de bondskanselier zijn vakantie in Italië zal afzeggen wanneer de "uitspraken door de Italiaanse regering worden gebillijkt en (...) zonder consequenties blijven."

Franco Frattini, Italiaans minister van Buitenlandse Zaken, heeft de uitspraken van Stefani inmiddels scherp bekritiseerd. Hij zei te hopen dat "Stefani's ongegronde verklaring op geen enkele wijze de traditionele vriendschap tussen Duitsland en Italië zal vertroebelen." Volgens de minister zijn Duitse toeristen in Italië altijd welkom.

Het is niet de eerste aanvaring tussen Italië en Duitsland. Afgelopen week zorgde de Italiaanse premier Berlusconi ook al voor een rel in het Europees Parlement. De Italiaanse premier schoffeerde de Duitse europarlementariër Martin Schultz door hem een rol als kampbewaker toe te dichten in een Italiaanse documentaire over concentratiekampen in nazi-Duitsland.

Complicaties bij scheiding Siamese tweeling

Artsen in Singapore zijn momenteel bezig met de operatieve scheiding van een Siamese tweeling. De Iraanse tweeling Laden en Laleh Bijani zitten al 30 jaar met de hoofden aan elkaar vast. Bij de operatie, die zondagmiddag begon, hebben de artsen een onstabiele bloedsomloop vastgesteld. Deze complicatie komt kort voor de riskante scheiding van de hersenen. Dit meldde een woordvoerder van het Raffles Hospital gisteravond.

Alhoewel de vrouwen afzonderlijk functionerende hersenen hebben, delen zij een belangrijk bloedvat in het hoofd. Eén van de twee, Ladan, heeft hiervoor een getransplanteerd bloedvat gekregen uit haar dij.

De specialisten toonden zich tot de complicatie zeer tevreden over het verloop van de scheiding. Er was al een deel van de schedel verwijderd. Dit duurde zes uur, vooral omdat het bot erg dik was. De artsen houden inmiddels rekening met een vier dagen durende operatie, in plaats van de geplande 48 uur.

De 28 artsen zijn afkomstig uit Singapore, de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan, Zwitserland en Nepal. De operatie wordt uitgevoerd in ploegendiensten van zes tot acht uur.

Hoge kosten operatieve scheiding
Aan de scheiding van de tweeling zijn hoge kosten verbonden, die geschat worden op 300.000 dollar. De Iraanse president Khatami heeft inmiddels laten weten deze kosten op zich te nemen, aldus het Iraanse persbureau IRNA. Ook liet hij zondag al weten dat niet alleen hij, maar het hele Iraanse volk, voor de twee zussen bidt.

Ook de betrokken artsen helpen mee om de kosten te verminderen. Zij zouden inmiddels van een financiële beloning hebben afgezien.

Ambtenarensalarissen stijgen het hardst

De Nederlandse ambtenaar merkt voorlopig nog weinig van de economische recessie: ambtenarensalarissen zijn namelijk in het tweede kwartaal met gemiddeld 3,9 procent gestegen vergeleken met vorig jaar. Daarmee loopt de loonstijging bij de overheid fors uit op de betaling in het particuliere bedrijfsleven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De CAO-lonen worden steeds meer gematigd. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen de lonen met gemiddeld 2,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De stijging van de CAO-lonen in het bedrijfsleven is in het tweede kwartaal van dit jaar afgezwakt tot 2,6 procent.

Alleen Nederlands op Vlaamse verkeersborden

Taal is altijd een gevoelige kwestie in België en onlangs is weer eens gebleken dat er niet valt te spotten met de Belgische taalwetgeving. De Vaste Commissie voor Taaltoezicht heeft namelijk een Vlaamse gemeente berispt voor het plaatsen van zogenoemde 'kiss and ride'-verkeersborden. Dat is geen Nederlands en dus verboden.

Ook in Nederland kennen we deze 'kiss and ride'-borden. Ze zijn vaak te vinden bij bijvoorbeeld luchthavens en benzinepompen. Het betekent dat een automobilist er heel even mag stoppen om een passagier af te zetten; parkeren is niet toegestaan. De berisping is gegeven naar aanleiding van een klacht van de Vlaams-nationalistische partij NV-A. Volgens deze partij is er een goed alternatief voor de benaming 'kiss en ride' namelijk: 'kusje en weg'. De Belgische gemeente Sint-Niklaas gebruikte eerder al de vertaling 'kus en rij'.

Overigens bestaat overal in Europa en ook in België en Nederland al jarenlang het bekende bord 'verboden te parkeren', met een enkele rode streep, dat zonder woorden aangeeft dat men wel mag stoppen maar niet mag parkeren.

Franse cameraman in beeld

Een cameraman van de Franse televisie kwam gister wel heel ongelukkig in beeld. De man wilde een close-up maken van Lilian Jégou (CRE), die samen met landgenoot Frédéric Finot (JEA) aan een lange ontsnapping was begonnen. De renner raakte echter met zijn stuur verstrikt in een kabel.

Jégou kwam ten val en de erachter rijdende Jury Tourwagen kon hem ternauwernood ontwijken, dankzij een knap staaltje stuurmanskunst. Het incident liep daardoor met een sisser en wat schaafwonden af. Geen van beiden won overigens de rit, zoals bekend.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.