Nieuwe stap naar democratie in Irak

Bart (veekeend)
Phynny had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak is langzaam maar zeker op weg naar de democratie. Onder het toeziend oog van de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, is maandag de nieuwe gemeenteraad van Bagdad geïnstalleerd. Het college heeft voorlopig alleen een adviserende functie.

Volgens Bremer is er sprake van een belangrijk moment met de komst van de nieuwe raad. Verder prees hij de moed van de raadsleden, die ondanks dreigementen van tegenstanders van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak in de raad zitting hebben genomen.

De Amerikaan kondigde bovendien aan dat half oktober een nieuwe dinar zal worden ingevoerd. De nieuwe valuta vervangt zowel de oude, onlangs nog herdrukte dinar met de afbeelding van Saddam Hussein, als een munteenheid die in het door de Koerden gecontroleerde noorden van Irak circuleert.

Verder zei Bremer dat hij de Iraakse begroting voor de rest van dit jaar heeft vastgesteld op zes miljard dollar. Volgens een van zijn naaste medewerkers is de olieverkoop goed voor 3,5 miljard dollar van de begroting.