Film Review: Whale Rider

Whale Rider is het verhaal van een Maori stam in een klein kustplaatsje in Nieuw-Zeeland.
In elke generatie staat een man aan het hoofd, genaamd Whale Rider.
Als een tweeling wordt geboren, overlijden moeder en zoon en blijft dochter Pai in leven. Het meisje Pai speelt de hoofdrol in de film. Pai groeit op bij haar grootouders. De grootvader van Pai is huidig stamhoofd van de Maori's. Voor hem is het onacceptabel dat een vrouw de nieuwe leider van de stam zou kunnen worden. Hij gaat daarom binnen de stam op zoek naar een jongen die deze rol op zich zou kunnen nemen.



De jongens worden onderworpen aan zware testen en beproevingen. Pai wil niets liever dan met de jongens mee trainen, maar haar opa verbiedt het haar. Pai houdt intens veel van haar opa, maar toch kan ze hem niet gehoorzamen zich verre te houden van de zoektocht naar een nieuwe leider van de stam.
Als op een avond een tiental walvissen aanspoelen aan de kust, is grootvader Koro niet te vermurwen. Hij is er nu heilig van overtuigd dat Pai de onheilsbrenger is door haar voortdurende eigen wil en schending van de regels. Pai is bereid de ultieme opoffering te brengen om haar volk en de walvissen van de ondergang te redden. Hoe jong ze ook is, ze zal aan haar grootvader bewijzen dat zij wel degelijk het nieuwe stamhoofd kan worden al is dat tegen duizenden jaren van tradities in.