Vluchtelingen eindelijk in Nauru

Het Australisch marineschip Manoora met 670 vluchtelingen aan boord is maandag in Nauru gearriveerd. Een groot deel van de bootvluchtelingen werd eind augustus van een zinkende ferry gered door het Noors containerschip Tampa.

De Manoora haalde de vluchtelingen, vooral Afghanen, van de Tampa nadat Australische militairen het schip hadden geënterd. De regering weigerde de groep toegang tot het land. Een rechter oordeelde later dat de vluchtelingen illegaal in handen van de Australische autoriteiten zijn gekomen en bepaalde dat Australië de vluchtelingen zou moeten opnemen.

De regering in Canberra heeft beroep tegen de uitspraak van de federale rechter aangetekend. Een uitspraak hiervan wordt maandag of dinsdag verwacht. Mocht de regering opnieuw verliezen, dan kan ze nog bij het Hooggerechtshof bezwaar aantekenen.

Vorige week pikte de Manoora nog eens 237 vluchtelingen op zee op. Naura is bereid om in totaal 520 vluchtelingen op te vangen. De overige 150 gaan naar Nieuw-Zeeland. De onderkomens voor de asielzoekers op het eilandstaatje met 12.000 inwoners in de Stille Oceaan zijn nog niet gereed. De groep blijft daarom de komende dagen nog aan boord van het marineschip.