Premier League op z'n kop

Newcastle heeft zaterdag in een waar spektakel Manchester United verslagen, 4-3. Shearer maakte het winnende doelpunt voor de thuisclub. De oud-international deed dat acht minuten voor het einde. Het betekende de eerste nederlaag voor de kampioen, die door een rode kaart van de Ier Keane het duel met tien man afsloot.

Door late treffers van Henri (82e minuut) en Bergkamp (90e) nam Arsenal nog tijdig afstand van Fulham, 3-1. Voor Bergkamp, gekomen als invaller, was het zijn derde seizoenstreffer. Bij Fulham stond zijn oud-ploeggenoot van Ajax, Van der Sar in het doel.

Southampton maakte tegen koploper Bolton (1-0) zijn eerste goal van het seizoen. Die kwam op naam van Pahars. Door de nederlaag moest Bolton de koppositie zaterdag afstaan aan Arsenal, dat een dag later weer voorbij werd gestreefd door Leeds. Leeds won met 2-0 van Charlton, dat voor de rust al met tien man verder moest na een rode kaart voor Stuart.

Met Dudek in het doel won Liverpool de Merseyside derby van Everton, 3-1. Gerrard, Owen (strafschop) en Riise waren verantwoordelijk voor de eerste zege van de 'Reds' in drie duels.

Shearer werd matchwinner tegen Manchester United met een van richting veranderd schot. Daarvoor waren de kampioenen teruggekomen van een achterstand van 3-1, door treffers van Giggs en Veron. Ook Van Nistelrooy was succesvol voor de Mancunians. De oud-PSV'er maakte met zijn derde doelpunt in de competitie na een half uur de 1-1, nadat Robert Newcastle al na vijf minuten op voorsprong had gezet.

Manchester United sloot het duel af met tien man. Keane, bekend van Ierland - Nederland, kreeg in de laatste minuut de rode kaart. De Ierse international was flink geïrriteerd door de naderende nederlaag. Hij wierp de bal keihard in de richting van matchwinnaar Shearer, die in de slotfase probeerde tijd te rekken.

Alex Ferguson begreep dat arbiter Bennett geen andere mogelijkheid had dan rood te trekken. "Maar het was geen aanslag of zo. Als een speler van Newcastle zo had gehandeld, was ie niet weggestuurd", zei de manager van de titelverdediger.

Intussen heeft Manchester United op twee ploegen na de meest lekke defensie in de Premier League. In vijf duels incasseerde de landskampioen tien treffers.

Het aantrekken van de Fransman Laurent Blanc voor de naar Lazio vertrokken Jaap Stam lijkt op het eerste gezicht niet echt een verbetering. "We maken kennelijk een periode door waarin de tegenstanders onze fouten achterin beter afstraffen", meende Ferguson.

Chelsea won voor de tweede keer dit seizoen. En Hasselbaink speelde daarin een belangrijke rol. De Nederlander zette Chelsea tegen Tottenham twee keer op voorsprong. De tweede keer gebeurde dat in de 81e minuut uit een strafschop. Vervolgens maakte Sheringham twee minuten voor het einde weer gelijk. In de slotminuut bezorgde de Franse verdediger Desailly Chelsea alsnog de zege.