Illegale Egyptenaren bedrogen

DuchessX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het nieuwe vreemdelingenloket van de gemeente Eindhoven en de politie is deze zomer overrompeld door een stroom van vele tientallen illegale Egyptenaren. Deze mensen was wijsgemaakt dat daar eenvoudig een verblijfsvergunning te regelen is. Volgens de gemeente zit er een organisatie achter en zijn een advocaat en een huisjesmelker uit Eindhoven erbij betrokken.

Ook in de regio zijn enkele gevallen bekend, bijvoorbeeld twee in Geldrop. De stroom Egyptenaren was in de tweede week van augustus het grootst met 38 illegalen en is inmiddels gestopt. De illegalen meldden zich aan het speciale loket voor vreemdelingen dat sinds 1 mei in het stadskantoor is gevestigd. Ze gaven te kennen dat ze zich in Eindhoven wilden vestigen, lieten een huurcontract zien en vroegen een verblijfsvergunning aan. Dergelijke aanvragen moeten in behandeling worden genomen.

De huurcontracten die zijn overlegd, zouden zijn verhandeld op het station in Eindhoven. Steeds is er sprake van dezelfde huisjesmelker en dezelfde adressen. Hoeveel geld een illegaal moet dokken aan de organisatie voor haar 'hulp' is niet bekend. Er zijn voor zover bekend geen aangiften van oplichting gedaan door slachtoffers. Het gaat bij de illegalen uitsluitend om Egyptenaren.

Aanvragen voor een verblijfsvergunning die door illegalen worden ingediend, zijn zo goed als kansloos. Normaal gesproken moet een aanvraag gedaan worden bij een Nederlandse ambassade in het land van herkomst.

De 'kansloze' Egyptenaren aan het loket in Eindhoven kregen de gebruikelijke sticker in hun paspoort als bewijs dat een aanvraag was ingediend. Het duurt ongeveer twee maanden voor de zaak is afgehandeld en in die tijd wordt de illegaal gedoogd. Als de verblijfsvergunning is afgewezen, duiken de afgewezen vreemdelingen meestal onder in de illegaliteit.

Een woordvoerder van de gemeente Eindhoven denkt dat de komst van het nieuwe loket in het stadskantoor door de organisatie is misbruikt omdat die zo laagdrempelig is. 'Gemeente en vreemdelingendienst willen klantvriendelijk zijn en de vreemdeling maar met één loket confronteren. Eindhoven is niet de enige stad die dat sinds kort doet. De sticker wordt aan ons loket automatisch afgegegeven omdat de beoordeling later zorgvuldig plaatsvindt bij de vreemdelingendienst. Opvallend is dat de Egyptenaren wel in het stadskantoor zijn opgedoken maar niet bij de vreemdelingendienst waar ze ook terecht kunnen. Die drempel is blijkbaar te hoog. Dat het probleem zich vooral in Eindhoven voordoet, heeft waarschijnlijk te maken met de betrokkenheid van de advocaat en de huisjesmelker uit de stad.'

Het nieuwe loket heeft volgens een woordvoerder niet gefaald en wordt niet opgedoekt. De loket-ambtenaren letten voortaan wel strenger op. Bij twijfel wordt een vreemdeling doorverwezen naar de politie.