Personeelstekort: operatiekamers dicht

Eénderde van de ziekenhuizen moet één of meer operatiekamers sluiten wegens personeelsgebrek. Dit blijkt uit een enquête die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft gehouden. Aan de enquête deden 82 ziekenhuizen mee.

Negentwintig daarvan kunnen niet alle operatiekamers benutten, omdat zij over onvoldoende personeel beschikken. Dit blijkt uit de resultaten van de enquête, die zijn gepubliceerd in Medisch Contact van deze week. Zestien ziekenhuizen hielden één operatiekamer dicht. Zeven ziekenhuizen lieten er twee leegstaan en de overige zes drie of meer. Driekwart van de 82 ziekenhuizen heeft vacatures voor operatiekamerpersoneel. Er is vooral gebrek aan operatiekamerassistenten. Ook zoeken veel ziekenhuizen nog anesthesieassistenten.

overuren

Volgens de onderzoekers hebben veel ziekenhuismedewerkers soms forse overuren gemaakt en zelfs minder vakantie opgenomen om het operatieprogramma te redden. "In de ziekenhuizen die met een tekort aan personeel worden geconfronteerd, is de druk op de betreffende beroepsgroepen groot om meer inzet te leveren. Niet-klinische taken, zoals de begeleiding en opleiding van leerlingen en innovatie, komen in het gedrang", meldt Medisch Contact.

De problemen doen zich door het hele land voor, zowel in grote als in kleine steden en in ziekenhuizen van verschillende omvang.