Brengt Bitcoin rijkdom in Midden-Amerika?

Ooit kwamen Europese ontdekkingsreizigers naar Latijns-Amerika om de inheemse bevolking van haar goud te beroven. Vandaag komen er weer mensen uit het hoge Noorden. Deze keer beweren ze goud te komen brengen. Digitaal goud wel te verstaan. Namelijk Bitcoin.

Terwijl cryptocurrency hier in Europa door velen wordt gezien als een speculatief object met een twijfelachtige reputatie, wordt het op Midden-Amerika gezien als een kans. Hoe komt dat? De DW-documentaire "Bitcoin in Latijns-Amerika" maakt een boeiende roadtrip door Guatemala en El Salvador.

De Bitcoin-utopie belooft meer financiële participatie, uitbreiding van de infrastructuur door groene mijnbouw en nieuwe investeerders die worden aangetrokken door megaprojecten zoals de geplande "Bitcoin City" in El Salvador. Maar wat zit er achter deze beloften?

In Guatemala probeert een Amerikaans staatsburger en voormalig militair arts in het pittoreske Panajachel goud te delven uit afval door middel van Bitcoins. Maar klinkt dat niet te mooi om waar te zijn? In El Salvador introduceerde president Nayib Bukele zelfs de Bitcoin als tweede staatsvaluta - een jaar later was er echter steeds minder bewijs dat de Bitcoin de hype kon waarmekaen. Is de Bitcoin-utopie alleen maar gebakken lucht - een droom, zonder enige invloed op de werkelijkheid? Of kan het echt iets veranderen?