'De Amerikaanse liefde voor vuurwapens'

Het wapengeweld blijft toenemen in de Verenigde Staten. Er zijn naar schatting 400 miljoen vuurwapens in particuliere handen. Het aantal slachtoffers is op een recordhoogte. Maar het geruzie over strengere wapenwetten verdeelt het land.

Verschillende wetsvoorstellen pleiten voor strengere controles. Maar sommige mensen verzetten zich hiertegen, onder verwijzing naar het tweede amendement en het, volgens hen, grondwettelijk recht is om zichzelf te verdedigen. Voor hen maakt het dragen van een vuurwapen deel uit van hun Amerikaanse identiteit. Deze documentaire schetst een portret van een zwaarbewapende natie. De filmmakers bezoeken onder meer de 'Gunsite Academy' in Arizona - de grootste particuliere schietschool ter wereld.

Wapenliefhebbers uit het hele land oefenen hier hun schietvaardigheid. Ze ontmoeten ook mensen zoals Brandon Wolf, overlevende van het verwoestende bloedbad in nachtclub Pulse. Sinds de tragedie strijdt hij voor hervorming van de wapenwet.

Philip Smith daarentegen is de oprichter van de National African American Gun Association. Het doel van de organisatie is om zoveel mogelijk Afro-Amerikaanse burgers zich te bewapenen met vuurwapens. Arts Stephanie Bonne ziet elke dag wat vuurwapens aanrichten. Ze werkt voor een ziekenhuis in Newark, New Jersey, met een intensive care-afdeling die bijna uitsluitend slachtoffers van schietpartijen behandelt. In haar ogen geldt wapenmisbruik in de VS al lang als een regelrechte epidemie.