Peiling Tweede Kamer; of BBB of Lijst Omtzigt nu de grootste partij

De politieke aardschuiving, zoals die recent zichtbaar werd bij de Provinciale Statenverkiezingen, zet door. In de nieuwste peiling van Maurice de Hond is te zien dat als het kabinet nu valt, BBB vermoedelijk met zo'n 33 zetels de VVD met vlag en wimpel zal verslaan bij de Tweede Kamerverkiezingen. 

Echter, als Pieter Omtzigt meedoet aan deze verkiezingen zal BBB 16 zetels aan Omtzigt kwijtraken en eindigt Omtzigt als grootste partij met 38 zetels volgens de peiling van dit weekend.

Zit er een samenwerking BBB met lijst Omtzigt aan te komen? Caroline van der Plas (BBB) ziet een samenwerking met hem wel zitten. Ze nodigt Omtzigt uit voor een gesprek om over een mogelijke (gedeeltelijke) samenwerking te spreken. "Het is aan hem zelf wat hij wil. Pieter is een knettergoed kamerlid, natuurlijk wil je hem er bij hebben", zo zei Van der Plas bij WNL op Zondag.

Ook heeft De Hond gevraagd of men de stikstofdoelstelling wilde vervroegen naar 2030, laten op 2035, later dan 2035 of helemaal laten vervallen. 

De tabellen met uitkomsten zijn hier in zijn geheel te zien.

Nog wat polls met 'aardige weetjes' van eerder deze week: