Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over zelfregulering.

Jongeren onder de 16 kunnen nog steeds gemakkelijk aan alcohol komen. Bij driekwart van de verkooppunten krijgen ze zonder problemen drank mee, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente. De jongeren mochten zelf bepalen waar ze alcohol probeerden te kopen. Dit is niet de eerste keer dat dit onderzoek wordt uitgevoerd, en voor de zoveelste keer vallen winkels dus door de mand.
 
Aan jongeren onder de 16 mag geen alcohol worden verkocht. De overheid voert al sinds 2002 campagnes om de naleving van deze regel te verbeteren. Volgens de onderzoekers hebben die 'geen enkel effect' op de beschikbaarheid van alcohol voor jongeren gehad.
 
En voor de zoveelste keer had de winkelbranche na het vorige onderzoek beterschap beloofd. Een wassen neus. Vraagje:
Kan Justitieminister Donner mij even laten weten, wanneer er nu eindelijk eens een aantal strafzaken tegen winkeliers en winkelketens wordt gevoerd, met als inzet een verbod voor deze winkels op het nog langer verkopen van drank en sigaretten? Voor de zoveelste keer is aangetoond dat zelfregulering gewoon niet werkt.