Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de grote opruiming van Jan Stikvoort.

Politiechef Jan Stikvoort vindt dat de politie te vaak wordt ingezet bij verkeerscontroles. Hij wil van de snelheidscontroles af. Niet geheel onlogisch: er worden veel meer chauffeurs gecontroleerd op snelheid dan op alcohol, terwijl drankgebruik in heel veel gevallen in het spel is bij ernstige ongelukken. Maar de oplossing van Stikvoort is onjuist. Hij wil de snelheidscontroles laten uitvoeren door de belastingdienst. Uitverkoop van politietaken dus. De hamvraag:
Toen onlangs bekend werd, dat de verkeersboetes duurder zouden worden, riepen veel mensen dat dat niets met verkeersveiligheid te maken heeft, maar dat het puur gaat om het spekken van de schatkist. Kan korpschef Stikvoort mij even laten weten of hij vindt dat die suggestie wordt ondersteund door zijn wens, de snelheidscontroles over te hevelen naar ’s lands grootste geldafpakinstantie? En wil Stikvoort trouwens in de toekomst de alcoholcontroles laten uitvoeren door de Voedsel- en Warenautoriteit? En het achternarennen van winkeldieven voortaan laten doen door ambtenaren van het Ministerie van Sport?