Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een goede suggestie. Niet “weg met de minaret”, maar “weg met de schotel”…

De uitslag van het Zwitserse minarettenreferendum galmt nog steeds na in het Nederlandse politieke debat. Gaat het over de aanslag op architectuur? Is een minaret wel of niet een achterhaald symbool? Moeten we ons uitzicht laten bederven door een groep mensen die veelal met de rug naar de Nederlandse samenleving staat? Allemaal discussies waar we niet binnen een kwartiertje uit zijn, zeg maar…

De Amsterdamse PvdA komt in dat opzicht met een nieuwe suggestie. Het moet afgelopen zijn met die enorme hoeveelheden schotelantennes overal. Mee eens:

Het straatbeeld wordt in veel wijken grondig verpest door een woud van schotelantennes. Die verpesten de goede bedoelingen van architecten, en hebben een zeer armoedige uitstraling. Voor een groot deel worden die antennes gebruikt door Moslims, die naar veelal Arabische zenders willen kijken. Onnodig: dankzij internet kun je veel van die stations ook gewoon per computer bekijken, zonder dat je het uitzicht van de buren verpest. En veel pluspaketten van kabelmaatschappijen bieden ook een keur van Arabische zenders. En trouwens, het is een kleine moeite om schotelantennes te plaatsen waar ze niet storend zijn, bij voorbeeld boven op het dak van de flat, in plaats van aan het balkonhek. De Amsterdamse PvdA heeft dus groot gelijk.

En kan de Moslimgemeenschap mij eens uitleggen, waarom het ze niet lukt om in Nederland een fatsoenlijke omroep op te zetten? Als de Hervormden, de Gereformeerden en de Katholieken dat kunnen, waarom zij dan niet? Een goed georganiseerde Nederlandse Moslimomroep zou veel goeds kunnen doen. Zonder schotel.