Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over veel te dure overstapjes met de chipkaart.

Ze zijn eindelijk wakker geworden in de Tweede Kamer. Overstappen met de OV-chipkaart kan soms een erg dure grap zijn. Met name wanneer een deel van je reis met de NS gaat, en een ander deel met het streekvervoer of de stadsbus, -tram of -metro. Dan betaal je twee keer het “instaptarief”. De PvdA wil nu de betreffende wetgeving gewijzigd hebben.

Met name in de grote steden is dat niet goed geregeld. Met een strippenkaart kon je dan zonder meerkosten ook overstappen op de trein binnen het gebied. Daarmee werkte de NS in de grote steden als een soort metro. Maar met de komst van de OV-chipkaart en de aanstaande afschaffing van de strippenkaart wordt zo’n ritje zeker 2 euro per keer duurder. Ook de consumentenorganisaties in Rotterdam hebben zitten slapen: die gingen zonder slag of stoot akkoord met de afschaffing van de strippenkaart in tram en bus, komend voorjaar. En daarmee zet Rotterdam de toon voor de andere grote steden.

Kunnen de consumentenorganisaties die in Rotterdam zulke steken hebben laten vallen, mij vertellen of zij zich erg schamen, dat in hun plaats nu PvdA-kamerlid Lia Roefs de kastanjes uit het vuur moet slepen?