Definitie van winst...

De optimisten onder ons zullen zeggen dat je al geboren bent om te winnen. De feiten liegen er niet om. Al die multimiljoenen zaadcellen waar je het van gewonnen hebt. Die kans is bijzonder klein. Zegmaar onmogelijk!! Toch is het gebeurd. Net zo klein als de kans is dat de voorouders van je vader of moeder gesneuveld zouden zijn wat jouw toekomstige geboorte automatisch ongedaan had gemaakt. Maar zo ging het niet. Het ging zoals het ging en nu is het zoals het is. Je bent er! Of je nu wel of niet bewust bent van je statistisch onmogelijke aanwezigheid. Wie bij deze gedachte te lang stil staat krijgt kortsluiting. Daarom heb ik de moeite genomen het op papier te zetten. Je mag misschien die ene grote race gewonnen hebben maar echt lang van je overwinning genieten zat er niet echt in.

De 1e prijs was een traject voor onbepaalde tijd op een planeet genaamd aarde. Wil niet deprimerend gaan doen. We zijn natuurlijk blij dat we te eten en te drinken hebben. Dat voorop! Sinds de eerste dag begon de ellende al. Je komt er achter dat je behoeftes hebt. Je wilt eten, drinken, poepen, plassen, liefde en slapen. Mag ook in andere volgorde. Al deze behoeftes werden pas gehoorzaamd als je keihard geluid begon te maken. Huilen, krijsen, krabben etc. Waar je de dag ervoor nog lekker in de foetushouding knus in je moeder's vruchtwater zat te dobberen moest je nu ineens om alles vragen. En dat werd niet altijd even hartelijk ontvangen...

De echte ellende begint pas als je ineens productief moet gaan zijn. Het begint al met je ouders. Zet die vaas terug. Klim niet in die gordijn. Was je bord af. Nu opstaan. Nu slapen. Als je het bijna van je ouders gewonnen denkt te hebben bieden zich ineens docenten aan die je leven willen regisseren. Prima. Kom er ook maar bij en verziek mijn leven zo goed je kan. We zien later wel of je advies wel zo goed was. Later bleken ze onvindbaar, dood of konden ze het zich niet meer herinneren. Dat terzijde! Nadat je officieel geestelijk failliet verklaard bent laten ze nog wat van je persoonlijkheid over zodat de werkgevers daarmee aan de slag kunnen. Ook prima! Leef je uit. Weet ondertussen allang niet meer wie ik echt ben. Iedereen die een aandeel heeft gekocht van mijn persoonlijkheid komt er mee weg onder het mom van "Voor jouw bestwil". Als je echt pech hebt kom je ineens de vrouw van je dromen tegen. Nog niet gerevalideerd van de virus in je schedel en er staat al weer een prachtige, lieve, lekker ruikende vrouw op je te wachten die ook weer denkt te weten wat goed voor je is. Maar tot nu toe is dit wel de beste deal..(knipoog)

Je ouders, docenten, fakevrienden, werkgevers hebben al zo veel invloed op je gehad, aangezien hun de grootste aandeelhouders zijn van jouw persoonlijkheid, dat jouw keuzes eigenlijk niet eens zo jouw keuzes zijn. De grootste aandeelhouder bepaalt wat er met het bedrijf gebeurt. In dit geval ben jij het bedrijf. Wreed he???!!??

Het traject wat ik zojuist heb samengevat ontkomt bijna niemand aan. Je moet incalculeren dat tussen deze gebeurtenissen door je wel eens ziek word. Sommige verliezen een vriend, familielid of naaste. Sommige komen te lijden onder chronische ziektes die het leven onmogelijk maakt. Velen worden al geboren zonder toekomst. Als kind van een HIV moeder bijvoorbeeld in Ghana. Of als crackbaby in Argentinie. Of geboren worden in een oorlog.

Naarmate ik mijn reis op deze planeet voortzet kom ik erachter dat er weinig te winnen valt. Het leven leertje dit. Op een vierkante meter kan geluk en verdriet elkaar kruisen zonder dat het elkaar in de wegstaat. Je kan Gaston van de postcodeloterij aan de deurbel hebben en die dag erna je broer verliezen in een lawine in Zwitserland. Jippie!!! Mooie dingen lijken soms brandstof te zijn voor tegenspoed. Andersom gelukkig ook.

Dit leven dwingt je de definitie van winst aan te passen. De betekenis van winnen neemt een andere gedaante aan op het moment dat je geboren word. Je kan hier alleen winnen als je quitte speelt. Dus quitte spelen is winnen. Als je nu eens eindelijk begint in te zien dat je geboren bent met een achterstand op punten.

Mijn theorieën zijn altijd discutabel. Dit is geen religie waar ik mensen voor werf. Dit is gewoon een jongeman die bezig is zijn eigen bedrijf terug te verdienen.

Appie