Wintertijd

Als je dit weekend gaat stappen, dan bof je! De tijd gaat namelijk, in de nacht van zaterdag op zondag, om 03:00 naar 02:00. Je hebt dus een uurtje langer, want de zomertijd is voorbij.

De wintertijd is eigenlijk de normale tijd en de zomertijd is dus kunstmatig ingevoerd. De wintertijd duurt van eind oktober tot eind maart, wanneer er weer naar zomertijd gegaan wordt. Van 1916 tot 1945 was deze tijd al, maar in 1945 besloten ze dit af te schaffen om het vervolgens weer in 1977 in te voeren. Deze tijdswisseling staat twee keer per jaar ter discussie. In Nederland is besloten om in ieder geval tot 2006 verder te gaan met de wisseling van tijden, wat er in 2007 mee gaat gebeuren is nog onduidelijk.

De zomertijd/wintertijd is al een oud gebruik en werd (zoverre je ervan kan spreken) uitgevonden door Benjamin Franklin. In 1784 schrijft hij een artikel in de Journal de Paris dat Parijzenaren niet voor het middaguur uit bed kwamen. Om effeciënter gebruik te maken van het daglicht, moest dus de tijd worden verschoven, zodat onze biologische klok gelijk ging lopen met de astronomische klok. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er voor het eerst gebruik gemaakt van dit idee, vandaar de afschaffing in 1945, toen er geen oorlog meer was. In 1974 besloten de VS het toch weer in te voeren en West-Europa volgde in 1977. Grappig feitje is dat de Amerikanen, de Britten en de West-Europeanen de tijden verschillend lietten ingaan. Groot-Britannië loopt onderhand gelijk aan de rest van West-Europa, maar de Amerikanen laten de zomertijd een weekje later ingaan, erg onhandig als je in die week net gaat vliegen. Er zijn overigens nog veel meer regio's die verschillend omschakelen.


Veel mensen zijn ongeveer een weekje van slag van deze wisseling, hetzelfde gevoel als je een jetlag hebt!
Niet vergeten dus, de klok gaat een uur terug dit weekend en je hebt dus een uur langer weekend!