De Ondraaglijke Noodzaak van Stupiditeit (deel 2)

In de week na de aflevering van Zomergasten met Leon de Winter heb ik van een aantal weblogs -waaronder die van SP'er Anja Meulenbelt- moeten leren wat Leon eigenlijk bedoelde maar niet durfde te zeggen, als de 'bange witte Joodse imperialist' die hij hoort te zijn. Er is geen sprake van een debat, dialoog of wat voor communicatie dan ook, als vantevoren al vaststaat dat je 'niet deugt'. Leon's argumenten geven geen ruimte om hem onderuit te halen, maar met een beetje rancuneuze creativiteit wordt daar wel wat op gevonden. Op de site van Anja wordt bijvoorbeeld beweerd dat Leon eindelijk eens op Ayaan moet kruipen, een beetje Jood hoort een negerin gedouwd te hebben. En Anja kon er wel mee lachen. Maar goed, in dit land is de idioot Janmaat ook (door een rechter) veroordeeld om wat hij had kunnen zeggen, en tradities zijn er om te koesteren.

En Leon blijft er Leon onder. Hij wordt niet nijdig, pakt de idioten niet op hun (antisemitische) onzin, blijft gewoon zijn standpunten onderbouwen. En onderbouwen. Alle hatelijke kwalificaties lijken van hem af te glijden, hij laat zich amper provoceren. Als hij conclusies trekt die hij zelf ook eng vindt laat hij dat merken, verontschuldigd zich ervoor. Tijdens en na de uitzending heb ik niets aan hem kunnen merken waaruit een of andere fascistoide demagogische berekendheid sprak, zal wel aan mij liggen dan. Maar hoe flikt Leon dat? En waarom steeds dat oprechte, dat geduldige, als er zoveel haat en afgunst naar je hoofd gegooid wordt? Ik ben -nieuwsgierig- nog eens een eerdere uitzending van NOVA gaan bekijken waar hij tegenover zijn linksachterneefje, Harry de Winter zat.

Harry is rijk en belangrijk, want hij heeft Lingo verzonnen. En Harry heeft ook een groep mensen die zich "een ander Joods geluid" noemen bedacht. Naar mijn idee precies de verkeerde naam, want 'een ander Joods geluid' doet exact datgene wat de Europese Joden al eeuwenlang teveel gedaan hebben: proberen in dialoog te gaan met de mensen die jou vanuit opvoeding, cultuur en religie uiterst diep haten. Een Joodse Raad die met de Palestijnen overlegt waar en wanneer de zelfmoordaanslagen het beste kunnen plaatsvinden. Israel, Harry, dat is Een Ander Joods Geluid. Dat zijn Joden die een stevige middelvinger opsteken tegen iedereen die met moord- en genocideneigingen richting hun familie rondlopen. En gewapende terreur zonder een brokje overleg afstraffen. Maar weer doet Leon niets anders dan zijn standpunt uiteenzetten, terwijl Harry binnen een paar zinnen kwaad gaat zitten doen omdat hij gelijk heeft, omdat hij deugt. En omdat iemand die het niet met hem eensch is uiteraard niet deugt.

Harry zegt bijvoorbeeld dat er geen vrede kan komen "als de Palestijnen onderdrukt worden". Aan de link die ik hierboven gegeven heb kun je zien dat er neigingen onder die mensen bestaan die wel wat gecontroleerde correctie blieven, zeker als het je buren zijn en om de haverklap oorlog met je willen voeren. Maar nee, zolang de Palestijnen het duidelijk slechter doen dan de Joden, zolang Israel de sterkere macht blijft, zijn de Palestijnen zielig. Misschien vindt Harry het lekker om de Jood Met Medelijden uit te hangen ofzo, misschien gaat hij zo met het collectieve oorlogstrauma om, weet ik veel. Harry zegt boos tegen Leon dat hij zelf ook terrorist zal worden als zijn huis afgepakt wordt.

Oh ja Harry? Als ik jouw huis koop, langskom met de verhuiswagen en tot m'n verbazing zie dat jij het vertikt om weg te gaan vanuit een of ander verzonnen religieuze reden dan deug ik niet? Als ik dan justitie erbijhaal om jou uit je oude -en mijn nieuwe- huis te lazeren kom jij dan twee weken later met je familie terug om verhaal te halen? Als je ook dan door de ME weggerost wordt ga je dan een maand later de auto van mijn vrouw en kinderen opblazen? Ben jij zo'n mens Harry? En vind jij jezelf daarom deugen? En waarom zegt Leon dat nou niet!

Harry maakt dezelfde stomme fout als Gretta en Anja, ze redeneren alleen maar vanuit zichzelf. Als zij Palestijnen waren en uit hun luxe villa's gegooid werden, dan.. Hebben jullie bijvoorbeeld deze opvoeding gehad? Zijn jullie zo getraind in het haten van Joden dat je niet eens een logische reden nodig hebt om te genieten als er weer een bus of pizzeria opgeblazen wordt? Leon, je laat ook dat argument liggen, waarom veeg je die minkukel nou niet onder de tafel? Tijdens zomergasten was je ook al zo geduldig met die twintig jaar jongere uitvoering van Andries Knevel, die zat je ook de hele tijd te respekteren, waarom doe je dat nou Leon?!?