Vrijheid van meningsuiting is teh shizzle

Artikel 7, lid 3 van de Grondwet
Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in voorgaande leden genoemde middelen (drukpers, radio en televisie) heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. De wet kan het geven van vertoningen toegankelijk voor personen jonger dan zestien jaar regelen ter bescherming van de goede zeden.

Sinds Pim Fortuyn op het lumineuze idee kwam om vrijheid van meninguiting tot het allerhoogste goed te bombarderen dat de burger bezit lijkt het niet meer op te kunnen. Buiten het feit dat iedereen opeens overal een mening over gekregen heeft, moet deze mening ook nog eens geaccepteerd worden. Vrijheid van meningsuiting is een platform geworden om de meest ongefundeerde, ongenuanceerde en ondoordachte meningen de wereld in te helpen.

Het was een schot in de roos om ervoor te zorgen dat alle IQ-lozen op hem zouden stemmen. Ze werden blij gemaakt met een mus die nog doder is dan Pimmetje nu zelf is, een vrijbrief om iets te doen dat iedereen al deed op familieverjaardagen en bedrijfsfeestjes. Het enige verschil is dat een mening van het napraten van deskundigen veranderd is naar ongefundeerde losse flodders. Pim Fortuyn werd vermoord om zijn mening, Theo van Gogh werd vermoord om zijn mening, Ayaan Hirsi Ali wordt bedreigd om haar mening, maar de brave burger laat zich toch godverdomme niet bang maken door die klotegeitenneukers! Nee, het is MIJN mening, dus ik kan zeggen wat ik wil. Marokkanen zijn kut, homo’s moeten dood, Verdonk is een moordenaar en Geert Wilders is ontmaagd door een berber met chlamydia! Het is mijn mening! Ik mag het zeggen! Vrijheid van meningsuiting!

Ik zeg niet dat men niet mag of kan zeggen wat men denkt, dat deed Pim Fortuyn ook. Hij schijnt zelfs gezegd te hebben wat iedereen dacht en hij is er toch ver mee gekomen. Na drie jaar komen er nog steeds spijkerjacks met buttons en ontslagen huisvrouwen bij elkaar om hem te herdenken. Ik vraag iedereen alleen maar om weer lekker deskundigen na te praten of zelf deskundig te worden. Dan wordt dat populistische geouwehoer eens een keer ingedamd en kan het woord ‘gestigmatiseerd’ de archiefkast in. Denk gewoon eens even na over je mening voor je iets roept. Zie het maar als even op je handen gaan zitten voor je wat pakt, zodat je er wat langer over na kan denken.