Lowlands 2018

4. Zondag

Wakker geworden in je eigen tent? Wacht, heb je eigenlijk wel geslapen? Hoe dan ook, het is tijd om de dag weer fris en fruitig op het terrein te besteden, en hoe begin je daar beter mee dan ongegeneerd mee te zingen met de Smartlappen Karaoke.

Een nog betere keuze was Spinvis in de Heineken geweest. Erik de Jong, de man achter Spinvis, heeft al een aardige geschiedenis met Lowlands. Hij heeft misschien alleen nog niet aan het begin van het optreden door dat hij dat daadwerkelijk ook gaat schrijven. Alles wat er deze middag gespeeld wordt is mooi en de kippenvelmomenten zijn er in veelvoud. Dat er zulke rake teksten zijn in de Nederlandse taal laat Spinvis zien aan een gevulde Heineken, een uitzondering op de zondagmiddag. Na Gorillaz komt dit optreden op de tweede plek te staan als een van de beste optredens van Lowlands 2018. Waarom? Omdat er écht muziek gemaakt wordt, terwijl de teksten ronduit poëtisch zijn, zonder ooit saai te worden. Sterker nog, Spinvis maakt het alleen nog maar leuker door tussen de nummers er ook nog eens even wat bij te vertellen. Zo worden nummers als 'Bagagedrager', 'kom terug' en 'Trein Vuur Dageraad' alleen nog maar meer bijzonder. Wauw. 

Spinvis op Lowlands 2018 (Foto: Peter Breuls)
Spinvis op Lowlands 2018 (Foto: Peter Breuls)

Dacht je naar een rustig optreden te gaan van Tom Odell op Lowlands? Fout gedacht. De jonge Brit wordt aangekondigd met de mededeling dat hij zich altijd weer thuis voelt op Lowlands en dat blijkt ook wel uit de manier waarop hij tekeer gaat op het podium. Er wordt met bier gesmeten, en ook de pianokruk zwaait hij richting het einde van het optreden zonder moeite een paar meter verder. Het is een aangename live-ervaring van muziek die het ook heel goed doet op cd en door die rauwe knop aan te zetten weet Tom het eigenhandig voor elkaar te boksen dat nummers zoals 'Magnetised' en 'Concrete' van hele onschuldige liedjes naar keiharde rockplaten worden omgevoerd. Knap. Was het nodig? Niet echt.

De echte punkers begeven zich naar de Bravo om te genieten van Patti Smith die zelfs het jongere publiek een flink lesje leert. Een ander fijn optreden wordt verzorgd door de Amerikaanse band Amber Run in de India. Door het plotselinge succes van hun eerste plaat stak er een huiverig geluid op over hun vervolgstappen. Dat ze dus een hele andere kant zijn op gegaan voor het volgende album is een gewaagde keuze en alhoewel het niet door iedereen in dank is afgenomen doet dat de band vrij weinig. Wel lijkt het ze wat te schelen dat de energie die ze in het optreden wordt teruggegeven door het publiek. Dit leidt ertoe dat de leadzanger veels te gefixeerd aan opzweping doet. Als ze weer teruggaan naar nummers als 'I Found' aan het einde van het optreden is het beste te zien hoe ze zich willen neerzetten. 

Het is daarna hollen geblazen naar de Alpha om een stuk mee te pakken van de Amerikanen die wereldberoemd zijn geworden door hun Ierse punk en folk. Dropkick Murphys nodigt je uit om vooral je bier door de lucht te gooien en compleet los te gaan. En het lukt ze ook nog eens met gemak in die enorme tent. Dit is een band die feilloos weet hoe je een menigte moet opzwepen en moet bespelen, alhoewel er soms wel te veel van die kracht wordt uitgegaan. Ondertussen is zich al een enorme rij aan het vormen langs de zijvakken, want er komt daarna toch ook wel een bijzondere boeking Biddinghuizen een bezoekje brengen. Dua Lipa zou zo op elk festival kunnen staan met haar sound, die zo onwijs likeable is dat je er haast eng van wordt. Popknallers als 'One Kiss', 'IDGAF' en 'New Rules' hebben haar een wereldpodium gegeven waar ze thuishoort en zich ook thuisvoelt, want ze staat als een echte popster te knallen. En het zou dan ook helemaal niet gek zijn als ze over een paar jaar een paar een blokje opschuift naar achter in het tijdschema. Wie weet.

Dropkick Murphys op Lowlands 2018 (Foto: Peter Breuls)
Dropkick Murphys op Lowlands 2018 (Foto: Peter Breuls)

Stampen en springen bij King Gizzard & The Lizard Wizard of toch bij die Alpha blijven voor een goede plek om het laatste optreden van het weekend daar mee te maken? Kung Fu Kenny, Man-Man, het zijn namen voor een rapper die door het album DAMN. zichzelf tot koning van het genre mag kronen. Kendrick Lamar is de perfecte boeking om de Alpha zo snel mogelijk af te breken, want het materiaal van good kid, m.A.A.d city en DAMN. wordt in zo'n enorm tempo door elkaar heen gemept dat het publiek het op een positieve manier haast niet meer bij kan houden. De visuals brengen een lach op het gezicht bij iedereen en er wordt gesprongen tot aan de heuvels. Vooral tracks als 'DNA' en het sublieme 'HUMBLE.', die eenmaal volledig acapella wordt gerapt door Lamar in samenwerking met de menigte, zorgen ervoor dat zelfs mensen die nog niet heel erg bekend zijn met de nummers van Kendrick een leuke afsluiting kunnen hebben van het dagprogramma op alweer de laatste dag van Lowlands. Zo hoort een afsluiter het te doen, door iedereen te bedienen, gaat iedereen met een onwijs goed gevoel het nachtprogramma in. 

En langzamerhand wordt het toch duidelijk dat er een einde aan Lowlands en eigenlijk ook enigszins aan de zomer gaat komen. Een hoog sfeerniveau, indrukwekkende optredens en het weer dat ook eens meezit zorgen ervoor dat dit een Lowlands wordt om zeker te herinneren. Pak de agenda's er alvast maar bij, want de 27e Lowlands vindt plaats op 16, 17 en 18 augustus 2019. De wespen zijn dan overigens niet uitgenodigd dit keer. Tot volgend jaar!

Wat was jouw hoogtepunt? Binnenkort verschijnt er ook een fotospecial met alle foto's van het weekend. Houd de Frontpage in de gaten.