Sportjaar 2015: november & december

8. Veel schaatsrecords bij wedstrijden in Calgary en Salt Lake City

Het schaatscircus reisde af naar Calgary en Salt Lake City, dat betekent bijna een garantie voor records. De schaatsers stelden ons niet teleur! Met Ted-Jan Bloemen kwam er zelfs een zeer verrassende nieuwe recordhouder. Hieronder krijg je een overzicht van de verbeterde records, als je op de titels klikt, krijg je de hele berichten:

Calgary:

Pedersen schaatst wereldrecord op 3000 meter
Sverre Lunde Pedersen heeft bij een trainingswedstrijd in het Canadese Calgary een geweldige tijd neergezet op de 3000 meter. De 23-jarige Noor won de incourante afstand in een tijd van 3.34,66 en brak daarmee het wereldrecord van zijn landgenoot Eskil Ervik (3.37,28).

Wereldrecord 1000 meter Richardson na zinderende race
Heather Richardson heeft in Calgary in een wedstrijd van een ongekend hoog niveau het wereldrecord op de 1000 meter verbeterd. De Amerikaanse schaatsster pakte met een tijd van 1.12,51 het record af van haar landgenote Brittany Bowe die in de rit ervoor al onder haar eigen toptijd was gedoken.

Richardson wordt na haar wereldrecord gefeliciteerd door coach Anema (Pro Shots / Erik Pasman)
Richardson wordt na haar wereldrecord gefeliciteerd door coach Anema (Pro Shots / Erik Pasman)

Bowe schaatst wereldrecord op 1500 meter
Brittany Bowe heeft bij de Wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary op de 1.500 meter het tien jaar oude wereldrecord van Cindy Klassen uit de boeken gereden. De Amerikaanse kwam tot een tijd van 1.51,59 en verbeterde daarmee het record met twee tienden.

Kulizhnikov rijdt wereldrecord op 500 meter na dopingschorsing
De Russische schaatser Pavel Kulizhnikov heeft zondag bij de eerste wereldbeker in Calgary het wereldrecord op de 500 meter scherper gesteld. De 21-jarige wereldkampioen op de sprint zegevierde in een tijd van 34,00 seconden. Daarmee was hij iets sneller dan de Canadees Jeremy Wotherspoon, die in november 2007 in Salt Lake City op 34,03 uitkwam.

Salt Lake City:

Bloemen verpulvert wereldrecord 10 kilometer
Schaatser Ted-Jan Bloemen heeft tijdens de World Cup in Salt Lake City voor een daverende verrassing gezorgd. De 29-jarige Canadees verpulverde zaterdag het wereldrecord op de 10 kilometer, dat op naam stond van Sven Kramer. De Nederlander reed in 2007, ook in Salt Lake, 12:41.69.

Bloemen na zijn wereldrecordrace (Pro Shots / Erik Pasman)
Bloemen na zijn wereldrecordrace (Pro Shots / Erik Pasman)

Bowe rijdt wereldrecord op 1000 meter
De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe heeft het wereldrecord op de 1000 meter heroverd. De wereldkampioene op dit nummer reed zondag tijdens de tweede wereldbeker in Salt Lake City een tijd van 1.12,18. Daarmee dook ze ruim onder de oude toptijd van haar landgenote Heather Richardson, die vorige week in Calgary op 1.12,51 uitkwam.

Kulizhnikov doorbreekt magische 34-secondengrens 500 meter
Schaatser Pavel Kulizhnikov heeft als eerste schaatser ooit de 'magische' 34-secondengrens doorbroken. De 21-jarige Rus pakte vorige week het wereldrecord al met 34,00 seconden, maar kwam vrijdag in Salt Lake City al na 33,98 seconden over de streep.