De overstap naar MacOS
Je ouders en computers, iedereen weet wel dat je een tweede baan als vrijwillige computerdocent erbij hebt. Hoe gaat dat als je ze een Mac geeft?
De discussies over Apple en Windows zullen nog jaren doorgaan als het aan de haters en fanboys ligt. Maar ondertussen zit mijn ma, ondertussen fanatiek gebruikmakend van Facebook, Twitter, YouTube en de nog altijd niet grappige mailtjes van kennissen, met een probleem: Windows XP is al een tijdje einde verhaal. En natuurlijk heb ik het te druk met op vakantie gaan, gamebeurzen en de nasleep, het eigenlijke werk en andere huishoudelijke perikelen. Weet je wat, ik heb een MacBook Pro die ik op het moment toch niet gebruik omdat ik druk ben met van alles. Die kan ze wel even lenen.
Nu zijn fanboys ervan overtuigd dat MacOS het meest gebruikersvriendelijke besturingssysteem ooit is, dus dat wordt meteen getest. Ik leg haar even kort uit hoe je het aanzet, dat de browser op MacOS echt een kompasicoontje heeft en dat het voor de rest qua internet hetzelfde werkt. Even haar Gmail en andere accounts instellen en ze is er helemaal klaar voor. Dat moet wel lukken, dacht ik nog. De eerste dag al telefoon: "Waar is de startknop om af te sluiten?" Ik had het kunnen weten. Microsoft heeft iedereen ervan overtuigd dat het einde begint bij start …
Daarna bleef stil. Totdat ik eens vroeg of ze nog Windows 8 moest hebben. Wat bleek: het bevalt allemaal zo goed dat ze er zelfs een ouder model iPhone bij heeft gekocht. Zelf heeft ze natuurlijk ook wat zitten googelen om meer te begrijpen. Mijn moeder is helemaal in de cloud, en vindt het leuk om van alles te proberen qua integratie. What.The.Fuck.
Zo gebruikt ze nu iCloud Keychain. Simpel gezegd, Apple genereert een random te lang wachtwoord voor je en slaat dat op in de wolken. Op deze manier wordt het wachtwoord beschikbaar voor al je Apple-stuff, dus op haar telefoon kan ze ook inloggen zonder zelf het wachtwoord te weten. Probleem: als ze geen Apple-computer koopt in plaats van de Windows 8-upgrade dan moet ze er toch weer van af… Gelukkig registreert ze zich niet voor meer dan tien sites, maar Apple zou er toch eens iets aan moeten doen; ik erger me er zelf ook aan.
De synchronisatie stopt daar nog niet. Krijg je een email via Mail, een nieuwe afspraak via Calender met een adres erin of highlight je een adres in Safari, dan herkent het OS dat en kun je het opzoeken in Maps. Je kunt meteen een routebeschrijving maken en die doorpushen naar een geregistreerd iOS-apparaat naar keuze. Calender vult zelf adressen aan, zet het op een map, geeft je een geschatte reistijd en zet er een weersvoorspelling bij. Is dat laatste nuttig? Vast niet, maar het kan, dus waarom ook niet.
En dan komt het moment: ik moet mijn laptop weer terug. Want ja, na een vakantie moet er een fotoboek gemaakt worden. Ma niet blij en is al op internet gaan zoeken wat zo'n ding kost. Dat zal ik haar nog maar even niet vertellen, eerst mijn eigen vakantieprobeersel eens doen. Normaal gebruik ik een applicatie van een fotoservice om fotoboeken te maken. Nu zit er ook een optie in iPhoto om foto’s te importeren en er boek van in elkaar te klikken. Dat werkt zoals je het mag verwachten: sleur en pleur foto’s op een pagina, je kunt de foto’s uitsnijden, enzovoort. De enige bug die ik tegenkwam is wanneer je opeens bedenkt dat je het thema toch wil wijzigen. Om de een of andere reden ging de applicatie finaal de mist in. Apart genoeg is dit maar één keer voorgekomen, de tweede poging, na een kopie te hebben gemaakt, werkte wel naar behoren.
De kwaliteit van het fotoboek dat je thuisgestuurd krijgt is prima. Ik koos voor hardcover, maar er is ook softcover of draadgebonden. Natuurlijk merk je dat in de prijs, die behoorlijk is. Een hardcover start bij dertig euro, per pagina betaal je 99 eurocent. De andere covers hebben een startprijs van twintig euro en een paginaprijs van 69 eurocent. Nu houd ik toch al niet van te veel foto’s in zo’n boek, daar verveel je mensen uiteindelijk ook mee. Ben je wel het type dat photo bombing een nieuwe betekenis geeft door alle geschoten foto’s in zo’n boek te plaatsen, dan zijn er goedkopere alternatieven. Ik ben erg tevreden met het resultaat: een stevig boek met kwalitatief mooi geprinte pagina's, zodat de vakantie nog eens beleefd kan worden.
Ee ander probeersel is de bèta van het nieuwe besturingssyteem. Met OS X Yosemite om de hoek zal de integratie met applicaties en fysieke diensten nog verder gaan. Natuurlijk heb ik me al geregistreerd voor de bèta om deze uit te proberen. De eerste indrukken zijn goed: eindelijk een nieuwe look and feel. De grootste verandering die nu te testen valt is de nieuwe Spotlight. Ook die integreert alle apps beter, zoals Mail, Calender, iTunes enzovoort, zodat je echt door je hele bibliotheek zoekt, niet alleen naar bestandsnamen. Meestal hoeft er niet eens een app te worden opgestart, je ziet het in een preview.
OS X Yosemite is veel meer in de stijl van iOS gemaakt en moet ook beter integreren met iPhone. Tabs worden gedeeld met je iPhone, dus als je Safari opent, zie je de pagina’s die je op je iPhone open had. Jammer dat iOS 8 of een publieke bèta nog niet uit is om juist verdergaande integratie uit te proberen. De bedoeling is dat je zelfs telefoontjes kunt oppikken of weigeren met je Mac, sms en iMessages binnenkrijgt en sms-berichtjes verstuurt op je Mac, via de telefoon, die wel verbinding met elkaar moeten hebben. Dan is er nog iCloud Drive, om bestanden eens fatsoenlijk te delen tussen Mac OS en iOS.
OS X Yosemite is nu in bèta voor iedereen, maar iOS 8 nog niet. Hoe goed de integratie daadwerkelijk gaat werken weten we nog niet. Vooral hoe de eenvoud is, zodat zelfs mijn moeder ermee overweg kan is nog een vraag. Echt zorgen maak ik me er niet om; Apple is vrij goed in het bedenken van een fatsoenlijke interface. Al zullen veel mensen meteen gaan klagen over het overzetten van muziek via iTunes. Want daar hebben zelfs enkele ICT'ers nog problemen mee. Wil Apple van het hipsterimago af en meer gebruikt worden bij het grote, niet zo technische publiek, dan kunnen ze eigenlijk nog maar één ding doen: laat die prijzen van de hardware en diensten zoals het fotoboek dalen, want ondanks dat mijn moeder helemaal tevreden was met de Macbook, gaat ze er geen halen. Te duur. Jammer van haar oh zo veilige wachtwoorden.
Alleen Blizzard en in mindere mate EA ondersteunen MacOS.
[ Bericht gewijzigd door Pheno op zaterdag 16 augustus 2014 @ 11:00 ]
PINGUINS RULEREN!! Dat zijn echt een van de grappigste dieren op aarde hahahaa
Ik ben van de week bij de nieuwe Apple store in Den Haag geweest. Hun hardware ziet er nog altijd strak uit, al vind ik dat ze wel weinig evolueren de laatste jaren. Er zit uiterlijk weinig verschil tussen een macbook pro van 2006 en een recente macbook pro.
Ik ben het verder eens met de moeder van schrijver. Mooi spul, werkt goed maar voor mij te prijzig. (en wat voor een groep kopers de reden van kopen is: "ik moet een mac want ik wil erbij horen" staat me ook wat tegen)
Dat valt reuze mee.
Met mijn macbook pro kan ik aardig gamen.
Tevens ondersteund Apple wel een Windows installatie via Bootcamp. Kan je altijd nog terugvallen op Windows
- duur
- heeft een veel minder grote applicatiebibliotheek dan Windows
Dus Windows voor mij.
There's only one way of life, and that's your own!
Die kwaliteit maken ze trouwens niet meer. Dat oude beestje heeft drie jongere machines met flink minder bedrijfsuren overleefd. Want Apple wil me natuurlijk elke twee jaar een nieuwe computer verkopen, zo zijn ze wel.
Waar ik ook minder gelukkig mee ben is dat dat OSX om de haverklap vernieuwd wordt, waardoor oude versies van software niet meer werken of niet meer worden ondersteund (XP ging gewoon tien jaar mee!) en ook programma's als iTunes willen zich verder updaten dan de rekenkracht van menig oudere machine aankan. Verplicht meehollen, alsof je geen leven buiten de computer hebt. En dat voor functies die je niet wilt of niet gebruikt. Want dat je wel op hetzelfde spoor als Jobs moet zitten, kleeft het bedrijf nog steeds aan. Ik wil niet dat een computerboer bepaalt wat ik wil. Dat bepaal ik liever zelf. Maar dan geef ik mijn geld natuurlijk niet uit in het tempo waarin Apple dat van me wil. Sorry Apple, dat ik zo'n stoute consument ben.
""Chess" can't be modified or deleted because it's required by OS X."
wut?
En als er iets niet meer hier het huis binnenkomt, dan zijn het de muizen van Apple. Een muis is een aanwijsgereedschap, geen designicoon. Die moet het gewoon doen!
Ben nu heel blij met een doodsimpel fairtrademuisje van nager-it.de, maar dat terzijde
Apple is zo stug als ik weet niet wat als het aankomt samenwerken met andere hardware en software; er zijn ook tienduizend keer meer ICT-ers te vinden die verstand hebben van Microsoft dan van Apple.
MCSA, MCSE: standaardbegrippen in de ICT-wereld. Wat zijn de Apple-tegenhangers? Ik ben zelf al 20 jaar bezig met ICT, heb er ook meerdere papiertjes van, maar ik zou het niet weten. Eerlijk gezegd interesseert het mij ook niet.
Op de zaak (online based logistiek bedrijf met meerdere panden waar ik CIO ben) heb ik ook al meerdere malen met Apple-minded figuren rond de tafel gezeten voor business solutions.
En precies zoals ik verwachtte: hele mooie presentaties, maar geen compatibility met onze (gloednieuwe) ICT-infrastructuur en dus nul toevoeging. Daarnaast ook allemaal veel teveel gemekker met goedkeuringen door Apple van software, etc. Veel meer dan één grote berg compatibility problemen met een mooi glanslaagje van de afdeling verkoop er overheen was het eigenlijk niet.
Dus kort samengevat: Apple en bedrijven: leuk voor design/publishing en dan houdt het op. Gewurgd door hun eigen starre houding.
- enter om te renamen en cmd+o om te openen? enter is bedoeld om een keuze te bevestigen, zoals het openen van een bestand of map
- mappen samenvoegen werkt niet, standaard gooit hij de doelmap weg en zet hij de nieuwe eroverheen
- meerdere bestanden openen kan resulteren in een nieuw proces voor elk geselecteerd bestand
- als je een bestandsdialoog hebt (bijvoorbeeld een bestand openen vanuit een applicatie), kun je niets anders doen dan een bestand selecteren, je kunt op dat moment geen bestanden renamen of wissen (erg frustrerend)
ik kan nog wel even doorgaan maar je snapt het punt..
er zijn bergen aan 3rd party apps die dit ondersteunen dus blijkbaar is er een vraag naar. ik vind het ideaal.
Niet bepaald, het is dik en onscherp. Toen ik voor het eerst op een mac werkte kreeg ik er hoofdpijn van, inmiddels ben ik er wel aan gewend maar het is nog steeds een verademing als ik bij iemand op windows werk.
Daarnaast kun je de fonts op Windows volledig afstemmen op je smaak en hardware, terwijl je bij Mac eigenlijk niets kan veranderen, behalve wat obscure settings in je terminal.
Dat is niet mijn ervaring, maargoed hangt af van welke hardware/software je precies hebt. Ik heb op Windows >2000 maar 1 keer een BSOD gehad, en dat was vanwege een defecte DVI-kabel. Op de Mac heb ik al behoorlijk wat kernel panics mogen aanschouwen.
De taakbalk deed een aantal zaken beter:
- iconen corresponderen met vensters, niet applicaties
(ik kan het leken moeilijk uitleggen dat een item nog wel draait in de dock, maar er geen venster voor bestaat)
- de vlakken zijn groter en een stuk makkelijker op te klikken, plus je ziet een deel van de titel
- de taakbalk vult je beeld horizontaal op, waardoor je niet van die rare leegtes naast je dock hebt die eigenlijk onbruikbaar zijn.
Windows heeft geen mission control nodig omdat de taakbalk die functie overneemt.
Zelf gebruik ik de dock niet, hij zit verborgen in een hoekje en ik doe alles via Alfred, gestures, sneltoetsen en terminal.
Haha nee ik typ dit vanaf een Macbook air met Mavericks. Maar ik geef toe dat ik Windows nog wel eens gebruik in Virtualbox om websites in IE te kunnen testen. Absoluut geen onzin, alhoewel ik toegeef dat het gedeeltelijk een kwestie van voorkeur is.
Maar als je er rustig van wordt wil ik best de voordelen van Macs boven Windows toelichten, die zijn er ook genoeg.
[ Bericht gewijzigd door deNeger op zaterdag 16 augustus 2014 @ 21:16 ]
Toendertijd linux besloten er op te gooien en ze het root wachtwoord niet gegeven, en eigenlijk nooit meer vragen of gedonder gehad. Waar volgens hen het verschil zat: Bij windows had je vaak dat je na iets verkeerd te doen een niet werkend systeem had, of een ander lastig op te lossen probleem, en met linux was het (iig voor hen zonder root wachtwoord) onmogelijk om het systeem volledig onbruikbaar te maken, waardoor ze ook makkelijker en zelfverzekerder dingen gingen uitproberen.
Dat was heel wat jaren geleden, een andere famillielid had een apple systeem met het originele OSX. Man man man, wat heb ik die veel aan de lijn gehad met problemen. Gelukkig heeft apple zn zaken nu beter op orde.
There's only one way of life, and that's your own!
Pheno, Mac gebruikers kopen vaak vrij snel een nieuwere Mac, en de Macbooks worden doorgaans ook netjes behandeld door hun eigenaren. Mac OSX loopt ook prima op oudere Macs, en niet eens zo veel langzamer. Dus je kan best een tweedehandsje kopen.
Op mijn werk, werk ik alleen met Macs (iOS developer). Maar thuis gebruik ik gewoon Windows, vooral vanwege de games.
Ten eerste noem je a-technisch. Nu heb ik nog meegemaakt dat iedere timmerman een mcse diplomaatje haalde en de ICT inrolde, want tenslotte is windows server installeren next-next-finish (dat dachten ze tenminste), en die zou jij dan wel technisch noemen?
Ten tweede, ik geef m'n hyper-v kennis aan...
Ten derde, sinds wanneer is Windows alleen technisch?
Dus geef nou maar gewoon toe dat je de plank volledig missloeg.
There's only one way of life, and that's your own!
Ach, eigenlijk bevalt ieder systeem wel, mits een beetje normaal geinstalleerd. En daar schort het bij bijvoorbeeld Windows nog weleens aan: fabrikanten die de hele laptop volstampen met vragen, popups, shareware, en redundante software.
Windows 8 heeft echter (zeker voor vaders en moeders) de klassieke omgeving en startmenu nodig om asshole-proof te zijn.
Een hoop mobiele apparaten zijn bijvoorbeeld ook geïnstalleerd door een ADHD-er met een XTC trip.
OT: echt enterprise software zoals Windows/Unix/Linux zijn zal het nooit worden; maar dat is waarschijnlijk goed zo.
Het is alleen geen product waarmee je kunt prutsen en rommelen zoals met pc's.
Persoonlijk vind ik OS X nou niet echt iets toevoegen tegenover Windows, alles wat ik op OS X kan, kan ik ook met Windows 7. Daarnaast is dat eeuwige gezeur dat Windows altijd vastloopt ook al een jaar of tien verouderd, terwijl ik nog meerdere malen OS X in paniek heb zien schieten. Er is geen ultiem OS, er is alleen een OS dat het meest bij je voorkeuren past.
Get over it als iemand een ander OS prettiger vindt.
Ik heb ook eigenlijk nog nooit business solutions gezien die een volledige Apple structuur vereisten, zelfs in de design/grafische wereld zie je vooral dat de client applicaties Windows of Apple based zijn, maar de server applicaties "gewoon" op windows draaien (boekhoud pakketen, storage, CRM, ERP e.d.). Ik denk dat Apple dit zelf ook gezien heeft en daardoor zich veel meer is gaan richten op de consument en de zakelijke tak vooral laat voortborduren op Mac Pro's, Probook's en ontsluiting van applicaties via Ipad/Iphone waardoor ze alleen maar de client hardware en een OS hoeven te leveren.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken