De overstap naar MacOS
Je ouders en computers, iedereen weet wel dat je een tweede baan als vrijwillige computerdocent erbij hebt. Hoe gaat dat als je ze een Mac geeft?
De discussies over Apple en Windows zullen nog jaren doorgaan als het aan de haters en fanboys ligt. Maar ondertussen zit mijn ma, ondertussen fanatiek gebruikmakend van Facebook, Twitter, YouTube en de nog altijd niet grappige mailtjes van kennissen, met een probleem: Windows XP is al een tijdje einde verhaal. En natuurlijk heb ik het te druk met op vakantie gaan, gamebeurzen en de nasleep, het eigenlijke werk en andere huishoudelijke perikelen. Weet je wat, ik heb een MacBook Pro die ik op het moment toch niet gebruik omdat ik druk ben met van alles. Die kan ze wel even lenen.
Nu zijn fanboys ervan overtuigd dat MacOS het meest gebruikersvriendelijke besturingssysteem ooit is, dus dat wordt meteen getest. Ik leg haar even kort uit hoe je het aanzet, dat de browser op MacOS echt een kompasicoontje heeft en dat het voor de rest qua internet hetzelfde werkt. Even haar Gmail en andere accounts instellen en ze is er helemaal klaar voor. Dat moet wel lukken, dacht ik nog. De eerste dag al telefoon: "Waar is de startknop om af te sluiten?" Ik had het kunnen weten. Microsoft heeft iedereen ervan overtuigd dat het einde begint bij start …
Daarna bleef stil. Totdat ik eens vroeg of ze nog Windows 8 moest hebben. Wat bleek: het bevalt allemaal zo goed dat ze er zelfs een ouder model iPhone bij heeft gekocht. Zelf heeft ze natuurlijk ook wat zitten googelen om meer te begrijpen. Mijn moeder is helemaal in de cloud, en vindt het leuk om van alles te proberen qua integratie. What.The.Fuck.
Zo gebruikt ze nu iCloud Keychain. Simpel gezegd, Apple genereert een random te lang wachtwoord voor je en slaat dat op in de wolken. Op deze manier wordt het wachtwoord beschikbaar voor al je Apple-stuff, dus op haar telefoon kan ze ook inloggen zonder zelf het wachtwoord te weten. Probleem: als ze geen Apple-computer koopt in plaats van de Windows 8-upgrade dan moet ze er toch weer van af… Gelukkig registreert ze zich niet voor meer dan tien sites, maar Apple zou er toch eens iets aan moeten doen; ik erger me er zelf ook aan.
De synchronisatie stopt daar nog niet. Krijg je een email via Mail, een nieuwe afspraak via Calender met een adres erin of highlight je een adres in Safari, dan herkent het OS dat en kun je het opzoeken in Maps. Je kunt meteen een routebeschrijving maken en die doorpushen naar een geregistreerd iOS-apparaat naar keuze. Calender vult zelf adressen aan, zet het op een map, geeft je een geschatte reistijd en zet er een weersvoorspelling bij. Is dat laatste nuttig? Vast niet, maar het kan, dus waarom ook niet.
En dan komt het moment: ik moet mijn laptop weer terug. Want ja, na een vakantie moet er een fotoboek gemaakt worden. Ma niet blij en is al op internet gaan zoeken wat zo'n ding kost. Dat zal ik haar nog maar even niet vertellen, eerst mijn eigen vakantieprobeersel eens doen. Normaal gebruik ik een applicatie van een fotoservice om fotoboeken te maken. Nu zit er ook een optie in iPhoto om foto’s te importeren en er boek van in elkaar te klikken. Dat werkt zoals je het mag verwachten: sleur en pleur foto’s op een pagina, je kunt de foto’s uitsnijden, enzovoort. De enige bug die ik tegenkwam is wanneer je opeens bedenkt dat je het thema toch wil wijzigen. Om de een of andere reden ging de applicatie finaal de mist in. Apart genoeg is dit maar één keer voorgekomen, de tweede poging, na een kopie te hebben gemaakt, werkte wel naar behoren.
De kwaliteit van het fotoboek dat je thuisgestuurd krijgt is prima. Ik koos voor hardcover, maar er is ook softcover of draadgebonden. Natuurlijk merk je dat in de prijs, die behoorlijk is. Een hardcover start bij dertig euro, per pagina betaal je 99 eurocent. De andere covers hebben een startprijs van twintig euro en een paginaprijs van 69 eurocent. Nu houd ik toch al niet van te veel foto’s in zo’n boek, daar verveel je mensen uiteindelijk ook mee. Ben je wel het type dat photo bombing een nieuwe betekenis geeft door alle geschoten foto’s in zo’n boek te plaatsen, dan zijn er goedkopere alternatieven. Ik ben erg tevreden met het resultaat: een stevig boek met kwalitatief mooi geprinte pagina's, zodat de vakantie nog eens beleefd kan worden.
Ee ander probeersel is de bèta van het nieuwe besturingssyteem. Met OS X Yosemite om de hoek zal de integratie met applicaties en fysieke diensten nog verder gaan. Natuurlijk heb ik me al geregistreerd voor de bèta om deze uit te proberen. De eerste indrukken zijn goed: eindelijk een nieuwe look and feel. De grootste verandering die nu te testen valt is de nieuwe Spotlight. Ook die integreert alle apps beter, zoals Mail, Calender, iTunes enzovoort, zodat je echt door je hele bibliotheek zoekt, niet alleen naar bestandsnamen. Meestal hoeft er niet eens een app te worden opgestart, je ziet het in een preview.
OS X Yosemite is veel meer in de stijl van iOS gemaakt en moet ook beter integreren met iPhone. Tabs worden gedeeld met je iPhone, dus als je Safari opent, zie je de pagina’s die je op je iPhone open had. Jammer dat iOS 8 of een publieke bèta nog niet uit is om juist verdergaande integratie uit te proberen. De bedoeling is dat je zelfs telefoontjes kunt oppikken of weigeren met je Mac, sms en iMessages binnenkrijgt en sms-berichtjes verstuurt op je Mac, via de telefoon, die wel verbinding met elkaar moeten hebben. Dan is er nog iCloud Drive, om bestanden eens fatsoenlijk te delen tussen Mac OS en iOS.
OS X Yosemite is nu in bèta voor iedereen, maar iOS 8 nog niet. Hoe goed de integratie daadwerkelijk gaat werken weten we nog niet. Vooral hoe de eenvoud is, zodat zelfs mijn moeder ermee overweg kan is nog een vraag. Echt zorgen maak ik me er niet om; Apple is vrij goed in het bedenken van een fatsoenlijke interface. Al zullen veel mensen meteen gaan klagen over het overzetten van muziek via iTunes. Want daar hebben zelfs enkele ICT'ers nog problemen mee. Wil Apple van het hipsterimago af en meer gebruikt worden bij het grote, niet zo technische publiek, dan kunnen ze eigenlijk nog maar één ding doen: laat die prijzen van de hardware en diensten zoals het fotoboek dalen, want ondanks dat mijn moeder helemaal tevreden was met de Macbook, gaat ze er geen halen. Te duur. Jammer van haar oh zo veilige wachtwoorden.