7: Let it snow!

Header

In de serie De zeven... kiezen zeven FOK!games-redacteuren de game die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. Deze week zijn het spellen die je dat ultieme wintergevoel geven. Dus zet die mok warme chocomelk maar klaar, doe de openhaard aan en lees welke spellen ons naar sneeuw doen wensen.

Pheno

 Game: Donkey Kong Country
 Platform: SNES
 Verschenen in: 1994
 Redacteur: Pheno

Ik houd niet van het vooruitzicht van sneeuw als ze daar op het nieuws over beginnen. Ik zie dan weer de komende fileproblemen en OV-falen voor me. Gelukkig heb ik Donkey Kong Country nog om me op plezierige wijze weer met de sneeuw te laten kennismaken. Niets beter dan met een lekkere mok warme chocomelk bij de hand op de bank te gaan zitten en de sneeuwlevels van dit spel spelen.

Het begint al met de muziek die me doet denken dat ik op een avond vol sneeuw alleen aan de wandel ben. Op het scherm sneeuwt het steeds heftiger en ik voel de sneeuw al in mijn nek vallen. Deze levels zijn voor mij de meest toffe levels uit dit spel en het begin van mijn sneeuwpret. Gelukkig heb ik mijn SNES bewaard, zodat ik nostalgisch ook met die console elk jaar mezelf weer opmaak voor de winter.

 

Kn0x

 Game: Uncharted 2
 Platform: PlayStation 3
 Verschenen in: 2009
 Redacteur: Kn0x

Een mooie tempel midden in Azië, dat is het Heart of Ice-level van Uncharted 2. Het level doet precies wat je van Drake verwacht. Veel klimmen, veel springen, veel zoeken. Maar dan in een ijskoude omgeving. En die omgeving ziet er goed uit, erg goed. Naarmate je hoger klimt, zie je steeds meer van de tempel waar je in staat. Dan pas zie je hoe mooi de sneeuw er uitziet. Bij elke stap die je zet, hoor je de sneeuw onder je voeten knisperen. Als je je omdraait, zie je je voetstappen langzaam verdwijnen in de sneeuw die langzaam naar beneden dwarrelt. In Uncharted voelt de sneeuw als sneeuw aan in plaats van een brok gladheid waar je alleen maar last van hebt.

 

koei

 Game: Animal Crossing
 Platform: GameCube
 Verschenen in: 2004
 Redacteur: koei

Er zijn weinig games waarin de seizoenen zoveel invloed hebben als in Animal Crossing. Het spel loopt realtime en bepaalde insecten of vissen kun je alleen in bijvoorbeeld de lente en de zomer vinden. Het zorgt ervoor dat Animal Crossing tegelijkertijd niet zo spannend is om in de winter te spelen want zoveel insecten zijn er dan niet meer buiten te vinden. Gelukkig is er verder nog wel genoeg in de doen in het dorp want kerst en nieuwjaar zorgen voor speciale activiteiten en het sneeuwt regelmatig. Later in de winter kan de sneeuw zelfs blijven liggen en kun je zelfs een sneeuwpop gaan bouwen. Kortom, dé game waarmee je vanuit je warme huis toch van het winterse weer kan genieten!

 

D-vide

 Game: Winter Challenge
 Platform: Sega Mega Drive/Sega Genesis, DOS
 Verschenen in: 1991
 Redacteur: D-vide

Toen ik nog jong was, kwamen er nog niet heel veel games per jaar uit. De computers die je op school had, hadden meestal een vijftal aan spellen: One Must Fall, Tyiad, Hocus Pocus, Wolfenstein 3D en Winter Olympics. Tenminste, dat herinner ik me er nog van. Winter Challenge was zo'n type game die je speelde, terwijl je niet wist wat er allemaal op je scherm gebeurde. Sure, het bobsleeën was nog wel te volgen, maar wanneer je een skisprong probeerde te maken, landde je meestal met gekruiste benen in de lucht.

Naast bobsleeën en ski-springen was er ook de mogelijkheid om te schaatsen, op een houten slee te glijden, downhill skiën en het leukste onderdeel: de biathlon. Hierbij mocht je, nadat je een paar meter had gegleden op je ski's, een paar doelwitten neerschieten. Deze doelwitten moest je schieten met de handicap dat je te veel koffie had gedronken. Je crosshair schoot namelijk zo bizar snel het scherm over dat raak schieten meer geluk was dan kunst.

Maar je vermaakte je, er was immers niet veel anders op school. Nu heb je stomme flashgames met pieten die cadeautjes op Sinterklaas afvuren die jij, het genetisch gemanipuleerde ratje met een onmenselijk springvermogen met opeten en veranderen in roze wolkjes. Breng de 486's terug op basisscholen!

 

KoosyNL

 Game: Metal Gear Solid
 Platform: PlayStation, Windows
 Verschenen in: 1998
 Redacteur: KoosyNL

Sneeuw! Either you hate it, or you love it! Ik ben altijd groot fan van het witte spul wat soms uit de hemel komt vallen. Het heeft iets magisch en omdat ik op fietsafstand van mijn werk woon, heb ik er ook nooit zoveel last van. Toch wordt de kou niet door iedereen bejubeld. Zo ook Solid Snake die in Metal Gear Solid wel op hele koude locaties zijn moeilijke missies uit moet voeren.

Metal Gear Solid speelt zich af op Shadow Moses Island, een eiland in de Bering Zee bij Alaska. Een zeer koude plek waar je niet zomaar buiten rond kunt lopen. De bewakers op het eiland slikken, om niet onderkoeld te raken, antivries glycopeptides waardoor ze voor langere tijd de wacht kunnen houden. Ook Snake maakt gebruik van deze glycopeptides maar daarnaast is zijn sneaking-suit ook extra warm.

Naast de kou zijn er nog meer gevaren op het eiland. Zo ligt er overal sneeuw waardoor voetsporen te volgen zijn. Niet handig als je ongezien ergens binnen wilt komen. Het zicht is vaak niet erg goed en de sneeuwstormen kunnen je parten spelen. Ook leven er wolven op het eiland die maar al te graag een hap uit Snake zouden willen nemen.

Dan ben ik toch blij dat, als het sneeuwt, ik lekker binnen kan blijven met een kopje warme chocolademelk.

 

WesleyB

 Game: Forza Motorsport 4
 Platform: Xbox 360
 Verschenen in: 2011
 Redacteur: WesleyB

De meest toffe banen in de Forza Motorsport-serie zijn de wegen die zelfverzonnen zijn door Turn10. De ontwikkelaar hoeft dan op geen enkele wijze rekening te houden met precieze afmetingen of precies nagemaakte omgevingen.

Het Alpen-level in Forza Motorsport 4 is één van de vetste tracks in het spel. Niet in de laatste plaats omdat dit het énige nieuwe, fictieve racetrack is in het spel. Desondanks is het oogstrelend en heerlijk om over te scheuren door zijn indrukwekkende berglandschap en brede bochten. Maar wat misschien interessanter is, is hoe deze baan tot stand is gekomen.

Daarvoor een een select groepje van Turn10 naar de Alpen gereisd. De zwaarbeladen kerels in hun dikke jassen hebben dui-zen-den foto's gemaakt en sketches getekend en later alles bij elkaar laten komen op de computer. Voor die éne baan heeft het team keihard gewerkt. En het resultaat mag er wezen. Meer van dit soort banen zou de serie niet misstaan.

 

Wessiej

 Game: Bully
 Platform: PlayStation 2, Wii, Xbox 360, Windows
 Verschenen in: 2006
 Redacteur: Wessiej

Een van Rockstars meest ondergewaardeerde game moet toch wel Bully zijn geweest. Je speelt de rebelse Jimmy Hopkins die naar een aparte school wordt gestuurd vanwege zijn gepest op andere scholen. De gameplay was erg leuk, maar waar de game helemaal schitterde was in de sfeer, en dan vooral de sfeer die de seizoenen gaven.

Omdat het natuurlijk niet een heel jaar zomer blijft zaten alle vier de seizoenen in het spel. Met de herfst werd het grauw, werden de bomen kaal en werd Halloween gevierd. Maar dan kwam de winter en op dat moment wil je de game gewoon knuffelen. Sneeuwvlokjes die door je beeldscherm dwarrelen, andere kinderen die sneeuwengelen maken en allemaal versierde bomen voor het kerstfeest. Het was gewoon fijn om nogmaals door en rond de school te lopen om dit winterse festijn mee te maken.

Na al die jaren is de game nog steeds leuk om te spelen, dus het is een aanrader om nog een keer te genieten van de game en van de winterse gezelligheid in het spel! Nu maar hopen dat Rockstar snel komt met Bully 2.