[Voorbeschouwing] Duitsland

 /></div>
<div style=


In Duitsland zullen er ook een aantal outsiders zijn. Naast titelkandidaten Bayern en Schalke zijn er dit jaar een paar ploegen die wel eens positief kunnen verrassen.

Te beginnen met Werder Bremen. Deze ploeg speelde op één seizoen na, alle mogelijke seizoenen in de Bundesliga en werd in deze tijd viermaal landskampioen, waarvan de laatste in 2004. De ploeg van trainer Thomas Schaaf zit al jaren tegen de top aan, maar wist nog niet echt door te drukken om permanent bovenin mee te kunnen doen om de titel. Op nationale schaal wist Stuttgart al aardig wat prijzen binnen te slepen. Zo werd de DFB Supercup vier keer gewonnen en de DFB-Pokal werd zelfs zes keer in de wacht gesleept. Ook de selectie van Werder herbergt aardig wat kwaliteit. Zo kunnen zij op het middenveld Thorsten Frings, Tim Borowski en Mesut Özil opstellen terwijl de doelpunten moeten worden gemaakt door Hugo Almeida en Claudio Pizarro en is deze zomer Arnautovic van FC Twente overgekomen.

Ook Hamburger SV is een leuke outsider. HSV is de enige ploeg die sinds de oprichting in 1963 onafgebroken aanwezig is in de Bundesliga. Het team van Armin Veh doet al enkele jaren een gooi naar de titel, maar weet op het einde het dan net niet door te drukken. Ze werden in de rijke historie van de Bundesliga zes keer landskampioen, de laatste keer was in 1983. Wel wist HSV de Intertoto Cup nog in 2005 en 2007 op haar naam te zetten. De speerpunt van HSV is ongetwijfeld de aanval. Met aankoop Ruud van Nistelrooy erbij bezit de ploeg uit Hamburger nu over drie spitsen van hoog niveau. Eljero Elija, Ruud van Nistelrooy en Paolo Guerrero staan alle drie onder contract bij Die Rothosen. Verder voetballen ook Romeo Castelen en verdediger Joris Mathijsen bij de ploeg.

Ook Vfl Wolfsburg is een club om naar te kijken. De ploeg van trainer Steven McLaren wist in 2009 de landstitel binnen te halen en hoopt op nog een succes. De ploeg is Europees gezien al jarenlang actief en wist vorig jaar de kwartfinale van de Europa League te halen, en werd het jaar daarvoor in de groepfase van de Champions League uitgeschakeld. Absolute topspeler in de selectie is Braziliaan Grafite, die in het jaar dat Wolfsburg kampioen werd ook topscorer van de competitie werd.

Ook Bayer Leverkusen, dat opzien baarde met het terughalen van Michael Ballack, en Borussia Dortmund, met goalgetter Lucas Barrios en de fanatieke fans, horen tot de outsiders.

 /></div>
<div style=


Ook dit jaar zullen er weer twee ploegen afdalen naar de 2. Bundesliga. Ook in Duitsland zal de strijd om te handhaven in de Bundesliga weer spannend zijn. Hieronder de ploegen die het meeste kans maken om op een van de laatste twee plaatsen te eindigen.

Promovendus FC St. Pauli is de eerste kandidaat. De ploeg is vooral bekend als cultclub en antifascistische club. Het onofficiële logo is een skelet met twee beenderen als symbool voor de rebelse houding van de club. De ploeg van trainer Holger Stanislawski is afgelopen seizoen gepromoveerd door een 1-4 overwinning op SpVgg Greuther Fürth en heeft voor aankomend seizoen meteen Gerald Asamoah bij Schalke 04 weten los te weken. Schrijver .F. Thomése heeft over ploeg onvergetelijk geschreven in het boek J. Kessels the novel.

Ook 1.FC Nürnberg is een goede kandidaat om weer terug te degraderen naar de tweede klasse. Vorig seizoen promoveerde de ploeg uit Neurenberg en eindigde meteen net boven de degradatiestreep in de nacompetitie. De enige naam uit de selectie die in Nederland bekend is, is Angelos Charisteas die voor Ajax en later Feyenoord uitkwam.

Naast twee bovenstaande ploegen is ook Hannover 96 een ploeg die op mag letten. De ploeg van Mirko Slomka werd in 1896 opgericht en wist sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 twee keer beslag te leggen op de landstitel. In 1996 kende de ploeg een dieptepunt en daalde af naar de derde klasse van Duitsland. Na vijf jaar op laag niveau te hebben gevoetbald wisten ze in 2002 via de 2. Bundesliga weer te promoveren naar de Bundesliga. Vorig seizoen werd de selectie opgeschrikt door de zelfmoord van keeper Robert Enke, die 32 jaar werd. De huidige selectie kent een Nederlander en dat is Arnold Bruggink.

Ook in Duitsland belooft het dit jaar weer een spektakel te worden, met op het einde hopelijk een verdiende kampioen.