FOK!games terugblik op 2006

Consolewars
Afgelopen jaar was, net als eigenlijk elk jaar, een bewogen jaar in de gameswereld. We zagen bijvoorbeeld een nieuwe console verschijnen; de Nintendo Wii. Na de Xbox 360 de tweede \'next-gen\' console op de markt, al noemt Nintendo het liever \'new gen\'. De derde next gen console, de PS3, komt pas in maart naar ons, maar is al wel uit in Japan en Amerika. Om te kijken welke console nou het meest verkocht wordt op dit moment even wat cijfertjes:

ConsoleAmerikaJapanEuropaTotaal
Xbox 3605.1M0.3M2.5M7.9M
PlayStation 30.5M0.7M01.2M
Wii1.6M1.0M0.9M3.5M

De waarden komen van www.vgcharts.org en zijn de data zoals bekend op 1 januari 2007

De Xbox 360 staat vooralsnog gewoon dik bovenaan, maar ze hebben dan ook een jaar voorsprong. Over de Wii en PS3 verkopen is ook nog niet veel te zeggen aangezien ze chronisch uitverkocht zijn. Eind volgend jaar kunnen we er waarschijnlijk voor het eerst pas iets zinnigs over zeggen. Het enige dat nu al wel duidelijk is, is dat de 360 in Japan niet echt succesvol is. Zelfs een grote game als Blue Dragon verkoopt daar net 100.000 exemplaren.


Blue Dragon

Cijfers zijn natuurlijk best leuk, maar welke console is nou het beste? Dat weten de mensen die voor de console werken natuurlijk het best. Ken Kuturagi van Sony vindt natuurlijk de PS3 het beste: the PS3 is like nothing else; With the PS3, you can have next generation game experiences that could previously not be experienced terwijl Peter Moore van Microsoft vindt dat zijn Xbox 360 de beste game line-up ooit heeft: the best game lineup ever in the history of video games. Nintendo ziet zichzelf een beetje als lachende derde en gaat een spannende ervaring voor huidige én nieuwe gamers: This is an extremely exciting innovation -- one that will thrill current players and entice new ones


Iwata en Kuturagi vechten het uit tijdens een portje Wii Tennis

Wij gamers weten echter wel waar het om gaat, de games. Deze verschenen er genoeg afgelopen jaar, zo\'n 1000 stuks in Europa alleen al. Van deze games is waarschijnlijk 80% complete bagger, maar de goede games worden gelukkig ook opgemerkt. Voor de tien beste games van afgelopen jaar verwijs ik je graag terug naar de FOK!games crew top 10.

Naast het feit dat er veel games verschijnen voor de verschillende consoles worden er natuurlijk ook heel veel games aangekondigd welke in de toekomst voor flinke omzetten moeten gaan zorgen. Denk aan games als Halo 3 of Mario Galaxy. Console exclusives leveren echter niet zulk boeiend nieuws op. Het is veel grappiger wanneer een game als exclusive aangekondigd wordt maar later ook naar andere consoles gaat zoals bijvoorbeeld het geval was met de soap rondom Assassin\'s Creed. Deze zou wel, niet en uiteindelijk toch NIET exclusief op de PS3 verschijnen. Nadat de 360 versie aangekondigd werd was het tijd voor ronde twee waarin de AI in de game op de 360 eerst wel en toen weer niet beter zou zijn. Hoe het ook uiteindelijk allemaal gaat lopen zullen we volgend jaar zien, feit is wel dat zowel PS3 gamers als Xbox 360 gamers een toffe game kunnen verwachten.


Assassin\'s Creed

Het grootste gamenieuws komt altijd vanaf de E3, dit jaar was het ook weer één groot feest. FOK!games was er ook en schreef er zowel voor- als achteraf een special over. Zelfs de workshops kwamen aan bod. De E3 van 2006 was echter wel de laatste E3 in deze opzet, vanaf volgend jaar wordt het allemaal anders. Wat dit allemaal voor gevolgen zou kunnen hebben zochten we ook voor jullie uit.

Handheldwars
Op handheld gebied zijn er maar twee deelnemers in de strijd om de gamer: de Nintendo DS (lite) en de PSP. Na een gelijk opgaande strijd in 2005 nam de DS in 2006 heel dik de leiding:

Hardwareverkopen:

HandheldAmerikaJapanEuropaTotaal
Nintendo DS10.6M14.3M10.6M35.5M
PSP7.4M4.8M6.9M19.1M

De waarden komen van www.vgcharts.org

Vooralsnog is Nintendo uitermate tevreden met de Nintendo DS aangezien deze wereldwijd twee keer zoveel verkoopt als de PSP en één van de snelst verkopende consoles allertijden is. Het succes van de DS zit \'m vooral in het feit dat de handheld zowel gamers als de zogenaamde \'non-gamers\' aanspreekt. Nintendo krijgt dit voor elkaar met bijvoorbeeld Brain Training, een hersentraining applicatie die zelfs door opa\'s en oma\'s gespeeld wordt.

De PSP is echter gewoon een goede handheld met een flink aantal toptitels, zeker in 2006 kwamen er een aantal toppers uit dit goed scoorden. Zo waren er bijvoorbeeld Lumines II, Ultimate Ghosts \'n Goblins en de tweede GTA voor de PSP.


De stadsgids voor Barcelona

Sony is overigens niet van plan om de PSP enkel als gamehandheld op de markt te houden. Ook andere software verscheen afgelopen jaar voor de PSP. Zo kun je de PSP tegenwoordig ook gebruiken als stadsgids. Tevens zitten er nog zowel een camera als GPS module voor in de planning.

PC

Bij al die console wars wordt de grootste speler eigenlijk altijd vergeten: de PC. Wereldwijd zijn er meer mensen die een spelletje spelen op de PC dan dat alle consoles verkocht worden. Natuurlijk worden daarbij dan ook de op kantoor spelende patience \'gamers\' meegerekend, maar de PC is een platform dat niemand moet onderschatten. Net als de consoles gaat ook de PC de volgende generatie in met onder andere Direct X 10 en games als Crysis. Videokaarten als de 8800 gooien hoge ooien als het gaat om grafische pracht. Dat de PC ook voor loopt wat betreft specificaties blijkt uit het feit dat Crysis niet te spelen zou zijn op de next gen consoles Xbox 360 en PS3, over de Wii wordt niets gezegd...


De 8800 GTX

Verder was het voor de PC gewoon weer een goed gamejaar. Een groot deel van de FOK!games top 10 was namelijk op de PC te spelen, inclusief de nummer één: Oblivion.