FOK! Nieuws Jaaroverzicht 2005


BIN 1 - BIN 2 - BIN 3 - BUI 1 - BUI 2 - POL - SHO - SPO - OPM

F-16 stort neer bij Vlieland
F-16Op de ochtend van 9 september stort bij Vlieland een F-16 neer. Het gaat om een Belgisch vliegtuig, dat in formatie vloog met vier andere F-16's. Later op de dag wordt duidelijk dat de piloot van de straaljager is overleden.

De F-16 stort ter hoogte van het militaire oefenterrein Vliehors tussen Texel en Vlieland in zee. Er worden drie helikopters en vijf reddingsboten ingezet voor de zoekactie, 's middags wordt het stoffelijke overschot van de piloot gevonden. De man was de enige inzittende van het toestel en keerde juist terug van een vliegoefening met de andere F-16's.

De ontvoering van Claudia Melchers
Claudia MelchersOp maandagavond 12 september wordt Claudia Melchers, dochter van multimiljonair Hans Melchers, ontvoerd. De 37-jarige Melchers wordt in haar huis aan de Jan van Eijckstraat in Amsterdam overmeesterd en gedwongen mee te gaan. Het duurt uiteindelijk tot woensdagavond voor de vrouw wordt vrijgelaten in Arnhem. Er volgt echter een lange nasleep.

Opvallend is het feit dat de ontvoerders 300 kilo cocaïne eisten voor de vrijlating van Melchers. Dit heeft als gevolg dat er speculaties komen over een mogelijk verband van de familie Melchers met drugshandel. Enkele dagen na de vrijlating van Melchers ontkent de politie dit met klem. Weken later blijkt dat de cocaïne-eis een truc was. De ontvoerders hoopten dat de familie Melchers een beroep zou doen op één van de ontvoerders om de drugs te krijgen. Deze zou hierdoor een dubbelrol spelen; die van onbekende ontvoerder én die van vriend en redder.

Claudia Melchers blijkt uiteindelijk zelf de slimste te zijn geweest. Haar ontvoerders lieten haar namelijk vrij onder voorwaarde dat zij tegemoet zou komen aan hun eisen. De miljonairsdochter beloofde de ontvoerders na haar vrijlating 5 miljoen euro te betalen. Toen ze werd vrijgelaten, hield Melchers onder regie van de politie e-mailcontact met hoofdverdachte Izaan M. Zo kon de politie hem makkelijk opsporen in een internetcafé in Brazilië. In totaal zijn vijf verdachten aangehouden in de zaak.

Grootschalige actie tegen Hofstadgroep
HofstadgroepBij een grootschalige actie tegen terreur worden op 14 oktober in Nederland zeven mensen opgepakt. Het gaat om zes mannen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar en een 24-jarige vrouw. Onder hen zijn onder andere Samir A., in april vrijgesproken van terroristische plannen, en Jermaine W., de broer van de veroordeelde Jason W., die betrokken was bij de belegering in het Haagse Laakkwartier. Bij Samir A. wordt een huiszoeking verricht. Hierbij worden geen wapens gevonden, maar wel twee gasmaskers en een tas vol bivakmutsen.

Minister Donner meldt diezelfde dag dat de zeven verdachten die zijn aangehouden, wilden handelen vanuit een radicaal-islamitische ideologie. De verdachten probeerden wapens te krijgen om deze te gebruiken tegen bepaalde objecten en politici, aldus Donner. Volgens minister Remkes hebben alle gearresteerden banden met de Hofstadgroep.

De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) vraagt het ministerie van Justitie om opheldering inzake de aanhouding van Samir A. Volgens de EORG is de jonge moslim met veel machtsvertoon en bombarie aangehouden, van de trap geduwd en zo strak geboeid dat de striemen in zijn armen en benen zouden staan. Volstrekt onnodig, aldus de EORG, omdat Samir A. zich niet verzette tegen zijn arrestatie.

Elf doden bij brand in cellencomplex Schiphol
SchipholbrandBij een brand op het cellencomplex Schiphol-Oost komen eind oktober elf mensen om het leven. Vijftien anderen raken gewond. De brand ontstaat rond middernacht en het duurt tot 03.00 uur voordat de brandweer de vlammenzee onder controle heeft. In het cellencomplex bevinden zich op dat moment 350 gedetineerden, de meeste van hen bolletjesslikkers en illegalen. Een aantal van hen ziet kans te ontsnappen.

De loco-burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, M. Bezuijen, kondigt meteen een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van de brand aan. Het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) laat weten dat het cellencomplex niet brandveilig was. Hierop meldt de brandweer dat het complex op Schiphol wèl aan alle eisen voldeed.

Ook komt naar buiten dat de beveiliging in het cellencomplex niet in handen was van getrainde penitentiaire instelling-medewerkers, maar van beveiligingsbedrijf Securicor. De medewerkers, zogenaamde detentie-toezichthouders, zouden slechts een korte cursus gehad hebben alvorens ze aan het werk gingen in de penitentiaire instelling

De toezichthouders van het complex doen zelf ook nog een duit in het zakje. Volgens hen is er gerommeld met het alarmsysteem van het cellenblok waar de brand uitbrak. Zo zouden de nooddeuren zijn ontkoppeld, waardoor ze bij een brandalarm niet opengingen. Dit omdat er niet genoeg personeel zou zijn om de nooddeuren te bewaken bij een eventueel brandalarm. De maatregel werd getroffen na een groot aantal keer vals alarm. De zogenaamde prullenbakbrandjes kwamen op het complex veelvuldig voor, mede omdat gedetineerden mochten roken in hun cel.

En dan is er nog de vraag of de illegalen die in het bewuste cellencomplex verbleven ten tijde van de brand wel of geen pardon moeten krijgen. Oud-burgermeester Ed van Thijn en VVD-politica Hirsi Ali zijn voor, maar minister Verdonk laat weten dat de illegalen gewoon zullen worden uitgezet. De uitzettingsprocedure, die eerst nog was stopgezet vanwege het onderzoek naar de brand, is inmiddels hervat.

Linkse activist Louis Sévèke vermoord
Louis SévèkeOp dinsdagavond 15 november wordt de 41-jarige linkse activist Louis Sévèke met twee pistoolschoten van het leven beroofd. Het slachtoffer is bekend om zijn jarenlange strijd tegen het vermeende onrecht dat hem met name door de politie en de voormalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), nu AIVD, zou zijn aangedaan. De moord is nog met raadsels en vragen omgeven. Op de zaak zijn 25 rechercheurs gezet.

De moord lijkt alle kenmerken te hebben van een gerichte liquidatie. Een vriend van Sévèke, Pieter Vleeming, zegt dat de moord een vergelding is van rechts-extremisten op de moord op Pim Fortuyn. Getuigen zeggen na de schietpartij een man te hebben zien wegrennen met een sporttas. Naar de man is een grote zoekactie gestart. Tot nu toe zijn er geen verdachten aangehouden.

Organisatie Domino Day laat mus doodschieten
MusDe organisatie van Domino Day staat maandag 14 november raar te kijken als een mus een gooi doet naar het wereldrecord dominostenen omgooien. De mus vliegt naar binnen en raakt een aantal steentjes, waardoor er uiteindelijk 23.000 stenen omvallen. Als hij in een stil hoekje gaat zitten, wordt hij afgeschoten door een haastig opgetrommelde ongediertebestrijder.

Een dag erna houdt de mus de gemoederen nog steeds bezig. Zeker zeven organisaties zijn inmiddels bij het voorval betrokken geraakt. De Dierenbescherming heeft laten weten aangifte te willen doen van overtreding van de Flora- en Faunawet. De weblog GeenStijl is een actie tegen de organisatie van Domino Day begonnen en heeft duizend euro uitgeloofd voor degene die de dominostenen omgooid alvorens de recordpoging officieel plaatsvindt. De ongediertebestrijder die de mus doodgeschoten heeft, wordt zelfs met de dood bedreigd.

Twee dagen na het voorval wordt er een liedje over de dooie mus gemaakt. De website die de dode dominomus steunt, www.dodemus.nl, wordt donderdagochtend door hackers binnengedrongen. 's Middags heeft de eigenaar het beheer van de site weer terug. De dominomus wordt een paar weken later naar een museum gebracht. De man die de mus heeft doodgeschoten, wordt in december veroordeeld tot een boete van tweehonderd euro.

Twee kinderen en ouders dood na cafébrand Boxtel
BrandEen cafébrand aan de Stationstraat in Boxtel zorgt op 3 december voor de dood van twee kinderen van 3 jaar en een half jaar. Ook hun moeder en vader komen om het leven. De vader weet zijn zoon nog wel in veiligheid te brengen. De brand is ontstaan door een overhitte plafondlamp.

De twee kinderen overlijden in het gebouw. De moeder bezwijkt in het ziekenhuis. De vader, die dus eerst nog wel zijn zoon weet te redden en daarna weer het gebouw binnen gaat om ook de twee andere kinderen te redden, overlijdt later aan zijn opgelopen verwondingen. Vier brandweerlieden raken gewond bij het drama, maar zij maken het goed.

3FM-actie voor Congo levert ruim 2 miljoen op
3FM Serious Request Congo3FM-dj's Giel Beelen, Wouter van der Goes en Gerard Ekdom halen tijdens een actie voor Congo bij de luisteraars een bedrag van maar liefst 1.203.549 euro op. De Nederlandse regering doneert met instemming van de Tweede Kamer een miljoen euro, waardoor het eindbedrag van de actie uitkomt op 2.203.549 euro.

De drie dj's zitten zes dagen zonder voedsel opgesloten in een glazen huis, terwijl ze live uitzenden via Radio 3FM en Nederland 2. Luisteraars van 3FM kunnen tegen betaling hun favoriete muziek aanvragen en ook kunnen ze via een speciale veiling bieden op diverse collector's items, zoals gesigneerde albums van artiesten als Moby en Kelly Clarkson. FOK! stelt een FP-header ter beschikking aan de hoogste bieder.

BIN 1 - BIN 2 - BIN 3 - BUI 1 - BUI 2 - POL - SHO - SPO - OPM