Een kijkje achter de schermen bij forum.fok

Nickname: Knut
Leeftijd: 25 (1 april zit ik aan de verkeerde kant van de 20)
Moderator van: Onzin voor je leven.

Nickname: just me
Leeftijd: al een poosje 38
Moderator van: voetbal

Nickname: Dirkh
Leeftijd: 36 (1968)
Moderator van: Klaagbaak en Onzin voor je leven

Hoe zijn jullie op het forum van FOK! terecht gekomen?
Knut: Lang lang geleden toen ik nog een slachtoffer was van de media begon ik op het forum dat Veronica zelf had voor Big Brother. De dagelijkse beslommeringen van Bart en Sabine (en de rest van de groep) volgde ik daar en er was een leuke groep mensen daar (yvonne zat daar ook vroeger). Dat forum werd op een gegeven moment zo’n teringzooi dat ze het sloten en verwezen naar FOK!. En ik volgde heel braaf het linkje.
just me: Mijn dochter Merel had zich in 1999 geregistreerd en, nieuwsgierig als ik ben, ben ik toen een kijkje gaan nemen. Ik ben begonnen als chatter en later overgestapt naar het forum; ik heb me geregistreerd op 5 oktober 1999. Ik heb hele goede herinneringen aan de oude FOK!-chat!
Dirkh: Mijn vrouw zat vaak te lurken en soms gierend van het lachen achter de pc. Regelmatig moest ik in de benen om even naar een hilarisch topic te komen kijken op haar scherm. Op een gegeven moment heb ik FOK! ook in mijn favo’s gezet en ben even gaan lurken en heb me snel geregistreerd om ook maar eens een topic te openen. Dat was natuurlijk geen succes. Maar ik ben toen meer mee gaan posten in andere topics. En sindsdien is het eigenlijk niet meer veranderd.

Hoeveel uur per dag zijn jullie kwijt aan het onderhouden van jullie onderdeel?
Knut: Daar is niet helemaal een touw aan vast te knopen. Ik moderate met 3 andere mensen en zit op dit moment zelf in een verhuizing en heb geen internet op mijn nieuwe stekje. Maar een uurtje of 4/5 haal ik bij normale omstandigheden makkelijk.
just me: Dat is heel verschillend van hoeveel tijd ik heb en hoe goed het forum bereikbaar is! Gelukkig heeft VBL 3 modjes en weten users ons ook buiten het forum om te vinden.
Dirkh:De computer gaat aan op het moment dat ik wakker ben. De regel hier is eerst pc’s aan, dan pas het koffiezetapparaat. Ik heb op één pc constant FOK! staan en die gaat ‘s avonds laat weer uit. In het weekend kan je wel zeggen dat het zo’n 10 tot 14 uur per dag is.

Hoe zien jullie dagen op FOK! eruit?
Knut: Je vraagt om mijn dagelijkse bezigheden op FOK! in verhaalvorm. Dat is nogal moeilijk zeg. Ik doe het even op een andere manier en dat is een momentopname tot ik weer internet thuis heb
- opstaan/naar werk gaan
- Mail opstarten. FOK! opstarten.
- Crewfora doorlezen. Onzin feedback snel doornemen
- Werken
- Onzin bijlezen. Op zoek naar erge bagger/nachtslotjes die ik moet zetten.
- Werken
- Onzin bijlezen
enz.. enz..

Ik zit dus nu op mijn werk zo nu en dan op het forum rond te neuzen maar heb gewoon de tijd niet om leuk en veel mee te posten. Ik ben wel aanwezig maar grijp alleen in als het heel erg is. Aangezien ik op dit moment niet veel tijd heb om in Feedback te gaan discussiëren. Ik ben gezegend met een collega mod die een online tijd heeft van 12 uur per dag ofzo die een grote hoeveelheid werk verzet. Dirkh . (er zijn er nog 2 dat weet ik maar die vervullen niet dezelfde functie).
just me: De wekker gaat om 7 uur en dan sprint ik naar beneden, zet mijn Senseo-apparaat aan, start de pc op en ga even later, vergezeld van een heerlijk kopje koffie en een sigaret, meteen kijken in het FB-topic van VBL of er nog dingen zijn die enige aandacht nodig hebben. Mede-mod golfer is nogal een nachtbraker en als er iets opgeruimd moet worden heeft hij dat meestal al gedaan. Daarna ga ik me even in Hools melden dat ik wakker ben! Als ik aan het werk ben heb ik meestal niet zoveel tijd om te modden maar neem regelmatig een kijkje wat er zich zo op het forum afspeelt. Als ik thuis ben neem ik VBL door en lurk wat op het forum.
Dirkh: Overdag lees ik veel mee tussen wat werk door, en probeer de echte bagger topics direct te sluiten en topicverpestende posts te verwijderen. ’s Avonds probeer ik, als het lukt, ook nog wat mee te posten, al komt dat er vaak niet van omdat Onzin een druk forum is om te modden. Ook vind ik het belangrijk om dat wat achter de schermen afspeelt te volgen, want wat in andere fora gebeurt, kan ook zomaar gebeuren in Klaagbaak en Onzin. Zo hou je de vinger aan de pols. Daarbij zit ik ook vaak in het crew kanaal op IRC.

In welk onderdeel van FOK! zijn jullie naast het forum het vaakst te vinden?
Knut: Het fotoboek natuurlijk. Daar ben ik “alleenheerscher” zoals het heet. Ik ben degene die de eikels en bitches op zo’n manier in bedwang houdt dat ze niks meer kunnen doen. Verder ben ik ook degene die verantwoordelijk is voor de technische kant van het fotoboek. (Ja echt, er komt een nieuwe versie). Ook ben ik met grote regelmaat aan het lurken op de weblog en kan je er hier en daar ook blogjes van mijn hand vinden. Maar dat is meer een “side-job” voor me.
just me: Zeker als ik aan het werk ben kijk ik heel regelmatig snel op de frontpage en kom regelmatig met nieuws aan in de koffiekamer en verbaas mijn collega’s dat ik zo snel van e.e.a. op de hoogte ben!
Dirkh: Ik ga iedere dag altijd even snuffelen op weblog.fok en lees de columns die een pakkende titel hebben. Op de FP ben ik voornamelijk aan het koppensnellen, dat wat me opvalt, klik ik aan. Ik lees dus niet alles.

Wat is het leukste topic dat er ooit geplaatst is in jullie onderdeel?
Knut: Ja daar kan ik dus weinig over zeggen. Er zijn verschillende briljante topics geweest in de loop der jaren. Een selectie daarvan is in onzin te vinden in de TTT lijst. Maar een echt “leukste topic” kan ik niet aanwijzen. Het is gewoon een “go with the flow” forum. Sommige topics zijn nu niet meer leuk om terug te lezen maar waren tijdens de duur van het topic geweldig en veroorzaakten buikpijn van het lachen.
just me: Ik denk dat ik dan héél ver terug in de tijd moet gaan en denken aan het “oude” onzin, de goedemorgen Ludo topics waar je heerlijk door hem afgezeken kon worden; dan denk ik aan de rehab-kliniek, topics om nog eens op een druilerige zondag door te nemen en met een grote glimlach terug te denken aan hoe het toen ook alweer was!
Dirkh: Nou, leukste topics ooit kan ik niet zeggen. Een paar leuke topics in KLB vond ik het topic van BrauN die klaagde over het feit dat er geen bier bij de McDonald's was, wat uitliep op een korte reeks, polls, en een actie site.
Het begon hier mee: Kinderachtig beleid van MacDonalds Nederland. Bier!!
Maar zo zijn er meer leuke topics die ik me voorlopig nog wel zal blijven herinneren.

In Onzin hebben we een TTT, een Top Tip Topic. Dat zijn topics die uitblinken in zijn soort. Of het nu een leuk meedoe topic is, of een hilarisch topic. Daar zitten geweldige topics tussen. Er is er niet één die ik daar speciaal uit kan halen als zijnde “Het beste topic ooit”.


Ik kan me voorstellen dat veel users moderator willen worden op het forum. Wat willen jullie tegen die users zeggen?
Knut: Ik kan me haast niet voorstellen dat je moderator wil zijn van het onzin forum. Het is bij lange na niet wat het lijkt te zijn. Je moet ontzettend veel lezen en vaak heb je de tijd niet om zelf nog mee te posten tijdens het modereren. Waarom ik het dan doe? Het is een manier van fokken die je op een gegeven moment eigen wordt. Je raakt eraan gewend en dan is het heel frustrerend om het niet meer te kunnen doen. En dat is precies de reden dat ik voor de 4e keer onzin mod werd ongeveer een jaar geleden.
just me: Realiseer je ontzettend goed dat als je goed wilt modden dit heel veel tijd kost en dan je niet met iedereen vriendjes hoeft te zijn! Bezint eer ge begint!
Dirkh: Zoek een psychiater die je kan helpen. Als je voor gek wordt verklaard ben je dé kandidaat om op Onzin te modden.
Wil je op Klaagbaak modden dan geef ik het advies om aan de Prozac te gaan. Zodra je daar aan verslaafd bent, zal je een goede mod zijn op Klaagbaak.
Verder een dosis humor, vrije tijd en geduld, maar dat is bijzaak.
Join the club!