Kijkje achter de schermen bij frontpage.fok

Nickname: Seborik (maar veel mensen zeggen sebbo en dat vind ik eigenlijk prettiger)
Eindredacteur van: Columns

Nickname: Veerboot
Leeftijd: 20 jaar
Eindredacteur van: Nieuws

Nickname: miss_bleu
Leeftijd: 21 (nog maar even )
Eindredacteur van: Reviews


Eindredacteur op een site zijn kost over het algemeen heel veel tijd. Hoeveel uur per dag zijn jullie bezig met de frontpage?
Seborik: Dat verschilt per dag en wat er op dat moment aan de hand is. Hoeveel mail je krijgt om te beantwoorden, hoeveel columns er door lezers zijn ingestuurd en deze beoordelen, wat er verder nog moet gebeuren aan regelen. Columnisten aannemen, soms praten met mensen over hoe ze het vinden gaan, overleggen met collega’s. De ene dag kost het dus meer tijd dan de ander en een schatting zou ik er niet van kunnen geven.
Veerboot: Het verschilt natuurlijk van dag tot dag, maar ik denk dat het gemiddeld zo'n 2,5 – 3 uur per dag is.
miss_bleu: Zelf ben ik ongeveer 8 uur per dag toch wel kwijt aan FOK. Dingen regelen, fora doorlezen, vragen beantwoorden, reviewers helpen en discussiëren over problemen en de toekomst van FOK. Die dingen slokken ongelofelijk veel tijd op.

Naast dat het best veel tijd kost heb je ook heel veel taken. Wat doet een eindredacteur zoal op een dag?
Seborik: Een typische dag bestaat uit het controleren van de diverse columnistenoverlegtopics voor gewoon overleg en de submits. Daarna de overlegtopics voor crew en het bijhouden van andere FP-aangelegenheden. Verder het beantwoorden van mail en andere vragen. Bijhouden van feedback, etc. Eigenlijk is dit een heel simpele, maar ook lastige vraag, want dan zou je per dag precies bij moeten gaan houden wat je doet en aangezien dat nogal eens verschilt, kun je hier wel tien verhaaltjes invullen.
Veerboot: Allereerst loop ik altijd de verschillende fora waar ik toegang heb en die voor mijn Eindredactiewerkzaamheden relevant zijn door. Dit zijn in de eerste plaats BEF (Babbelhoek Eindredactie Frontpage; waar ik samen met de andere Eindredacteuren overleg voer), OFF (The Office; waar ik samen met alle site-admins van de verschillende onderdelen van FOK! overleg), FP (FP-crewforum; waar alle nieuwsposters, reviewers, columnisten en FP-moderators samenkomen), FOK (FOK!crewforum; waar alle crewleden van FOK! samenkomen), FB (Feedback; waar ik kijk of er nog feedback over de Frontpage is) en RFD (Replique en Frontpage Development; waar ik kijk of er nog technische feedback over de Frontpage is). Vervolgens loop ik de voor mij persoonlijk wat minder relevante fora, maar waar ik wel van op de hoogte wil en moet blijven, nog even door: MED (FOK!mededelingen), FOR (Forum-Crew), SUB (FOK!subsites; fotoboek, sport en weblog), GCC (Games Control Center) en DEV (Developer Central; waar alle FOK!devvers samenkomen en overleg voeren). Op de plekken waar ik denk dat ik iets zinnigs te melden heb, reageer ik.

Als ik het forum heb bekeken neem ik de mail door die is binnengekomen op frontpage@fok.nl en veerboot@fok.nl en reageer ik waar nodig. Sinds enige tijd hebben we een aparte Coördinator voor de FP-moderaties aangenomen, waardoor die bezigheden voor mij een stuk minder zijn geworden. Ik hoef me nu in eerste instantie niet meer bezig te houden met het beantwoorden van klachten over bans en/of moderaties, maar enkel nog de nieuws-gerelateerde vragen. Verder neem ik de feedback die via onze DPS (Digital Publishing System; het systeem waarmee we de Frontpage van content voorzien) even door en reageer ik waar nodig.

Voorgaand waren vooral dagelijkse bezigheden. Als de tijd het nog toelaat, dan probeer ik me ook nog bezig te houden met bezigheden die zich meer richten op de lange termijn. Het verbeteren van bepaalde dingen, het opzetten van nieuwe dingen, het uitvoeren van ideeën, etc. Hiernaast knoop ik her en der gesprekjes aan met crewleden, om te informeren hoe het gaat en waar eventuele problemen ontstaan om deze vervolgens te proberen op te lossen.
miss_bleu: 's Morgens begin ik met het openen van IRC en mijn mail. Vaak komt er 's morgens alleen maar een lading spam binnen vanaf frontpage@fok.nl dus dat wordt eerst tussen de serieuze mailtjes uitgevist. Daarna open ik het forum en werk vanaf beneden af aan in de index naar boven toe. Dus eerst algemeen besluit forum voor site-admins, besluit forum eindredactie frontpage, fp-crew en vervolgens FOK!crew om te kijken wie er die dag weer jarig zijn . Nadat ik alles heb doorgelezen en beantwoord heb ga ik naar de reviewplanner om te kijken welke reviews er die dag online moeten en of er nog nieuw materiaal binnen is gekomen voor de reviewers. Dit duurt over het algemeen nooit zo heel lang. Vervolgens ga ik naar de DPS toe om te kijken of er reviews klaar staan zodat ik ze vast door kan lezen voordat ze online gaan. Dit is eigenlijk een standaard routine die ik dagelijks doe. De rest van de dag is het mail beantwoorden en vragen van de reviewers beantwoorden.

Als eindredacteur moet je ook de minder leuke dingen doen. Waar hebben jullie nou echt een hekel aan om te doen?
Seborik: Soms moet je hard zijn. Vrijwillig actief zijn op een site betekent immers niet vrijblijvend. Het hoort bij je taak om soms mensen terecht te wijzen en verdere stappen te ondernemen. Dat is vaak lastig en leidt soms tot heftige discussies of gesprekken. Het is een minder leuk iets aan het doen van eindredactiewerk.
Veerboot: Het ging me op een gegeven moment wat tegenstaan om de mailtjes te behandelen van gebanden, die meenden dat hun ban onterecht was. Op een gegeven moment heb je alle smoesjes, kulredeneringen en ongegronde klachten wel gezien. We hebben enige tijd geleden een aparte Coördinator voor de moderaties aangesteld (sylvesterrr), die zich hier tegenwoordig mee bezighoudt. Dat geeft mij ook wat meer de gelegenheid om me samen met mijn mede-ER Nieuws Meiske78 nog meer op het nieuws te richten.

Wat ook vervelend is, is het 'ontslaan' van mensen. De meeste nieuwsposters zijn toch een soort van vrienden geworden en het is dan ook lastig om je hard op te stellen tegenover een nieuwsposter als deze niet genoeg meer doet om zijn crewschap te rechtvaardigen. Overigens komen we er onderling altijd wel uit en heeft het gelukkig nog nooit echt hele pijnlijke situaties opgeleverd. Maar het is soms best lastig.
miss_bleu: Ik vind het echt niet leuk om reviewers de keuze te moeten geven om beter hun best te doen of te vertrekken. Wat helaas al een paar is gebeurd. Voel je je echt een kutwijf want het zijn tenslotte wel allemaal vrijwilligers. Maar soms kan het echt niet anders.

Wat is de meest gestelde vraag die jullie krijgt als eindredacteur?
Seborik: “Ik heb een column geschreven, wil je hem bekijken?”
Veerboot: Dat was zonder twijfel 'Waarom ben ik ^$$(#@(#@ geband?', maar sinds sylvesterrr de moderatietaken van me heeft overgenomen is dat veranderd. Ik krijg nu eigenlijk vragen over van alles en nog wat. Ik kan er niet echt een meest gestelde vraag uithalen.
miss_bleu: Dat zijn voornamelijk vragen van de reviewers zelf. En die vragen zijn vaak over de planning van de reviews.

Op welk onderdeel van FOK zijn jullie het meest te vinden naast de Frontpage?
Seborik: De afgelopen drie jaar ben ik moderator geweest van het Muziekforum. Dat onderdeel kom ik dus vanzelfsprekend nog erg veel. Muziek is sowieso een van m’n grootste hobby’s.
Veerboot: Het forum, maar dat is vooral omdat daar al het overleg plaatsvindt. Ik lees buiten de non-crewfora niet zoveel op het forum, eigenlijk alleen in TV (Film, Tv en Radio) en verder incidenteel wat topics. Ik volg verder op sport.fok.nl het nieuws en af en toe bekijk ik ook wat weblog.fok.nl te bieden heeft.
miss_bleu: Het forum en dan met name in de crewfora en Uitgaan en Vrijetijd. Heerlijk forum, erg dance-gericht en veel gezellige mensen daar.

Wat zouden jullie graag willen veranderen aan de frontpage op dit moment?
Seborik: De columns prominenter aanwezig maken en iets doen aan die vreselijk saaie kleuren.
Veerboot: Voor wat betreft mijn eigen takenpakket (nieuws dus) wil ik ervoor gaan zorgen dat er nog meer nieuws op de FP zal gaan verschijnen, dat dit ook nog gevarieerder zal zijn, dat dit nog beter gespreid wordt over de dag en dat we nog sneller gaan zijn met het melden van nieuws. Verder wil ik proberen een dossiersysteem te gaan opzetten, maar dat is op dit moment nog weinig concreet en staat ook even in de ijskast.

Ook de index van de Frontpage wil ik graag veranderd zien en daar wordt op dit moment ook aan gewerkt. Het laatste punt dat me nu even te binnen schiet, maar zeker niet het onbelangrijkste, is een verbouwing van het huidige moderatiesysteem (overigens valt dit op dit moment niet meer in mijn 'takenpakket').
miss_bleu: Op dit moment zou ik de reviews uit de huidige status willen halen en er een aparte subsite van maken om er meer aandacht op te richten. Ze staan nu namelijk alleen maar in de tracker.

Veel users willen dolgraag werken op de frontpage maar vergeten vaak hoe hard je eigenlijk als vrijwilliger bezig moet zijn. Willen jullie wat tegen die users zeggen?
Seborik:Eigenlijk vind ik dit nogal een kinderachtige en belerende vraag. Wat ik met betrekking tot columns zou willen zeggen, is dat je deze vooral in kunt sturen bij de columnsubmit. Het is geen garantie dat ze geplaatst worden en dat er columns geplaatst zijn, betekent ook niet, dat je automatisch columnist wordt wanneer je naar een positie solliciteert, maar het is toch leuk om je columns onder de ogen te brengen en, wanneer ze geplaatst worden, er reacties op te krijgen.

Als columnist op de Frontpage wordt er van je verwacht dat je meedenkt met de columns in het algemeen en ook open staat voor het geven van kritiek en feedback op de columns van anderen. Daarbij ook nog eens dat je columns van anderen op spelling controleert. Dat kan wat tijd kosten, maar het is ook vaak een kwestie van reciprociteit. Je verwacht immers ook dat mensen dat voor jou en jouw columns doen. Misschien dat mensen dat nogal eens onderschatten, maar meestal loopt dit wel goed.
Veerboot: Als je denkt wat te kunnen bijdragen aan de Frontpage, dan kun je altijd een mailtje sturen naar frontpage@fok.nl, want hulp kunnen we altijd gebruiken! Men moet zich echter wel goed bedenken dat het dan wel vrijwillig is, maar niet vrijblijvend. We verwachten van iedereen wel een minimale inzet. Voor nieuwsposters ligt deze op dit moment op acht nieuwsposts in de week. Echter met acht nieuwsposts ben je er nog niet, want van nieuwsposters verwachten we ook dat ze modereren, meedenken met de Frontpage als geheel, etc. Al met al kost dit dus best wat tijd, die je wel moet hebben. Het is al vaak voorgekomen dat mensen denken dit wel te kunnen, maar na enige tijd toch moeten afhaken omdat het te veel tijd kost.
miss_bleu: Mensen solliciteren al heel snel als we reviewers zoeken, maar verkijken zich al snel op de tijd die ze erin moeten steken. Een review is niet snel gemaakt. Je moet achtergrondinformatie zoeken over het product, CD's moeten meerdere keren geluisterd worden, je moet lekker kunnen schrijven en je moet ook meedenken over de toekomst van de reviews en alles wat daarom heen komt kijken. En dat vergeten mensen wel eens. Het werk van een reviewer hier houdt niet op bij het maken van twee reviews per maand, er komt veel meer bij kijken. Je krijgt er wel een heel leuk en gezellig team reviewers voor terug. Ik zou ze voor geen goud willen ruilen! Dus als er weer een sollicitatieronde is voor een reviewer op FOK! onthoud dan goed dat er veel meer bij komt kijken en dat er echt veel tijd in zit.