Kijkje achter de schermen bij frontpage.fok

Onder de nieuwstracker op de frontpage vind je de reviews die geschreven worden door een team van 15 fanatieke reviewers. We vroegen gr8w8, Adagio en Jerruh om wat vragen te beantwoorden.

Nickname: Adagio
leeftijd: 24


Nickname: gr8w8
Leeftijd: 26


nickname: Jerruh
Leeftijd: 23


Hoe zijn jullie op FOK terecht gekomen als reviewer?
Adagio: Ergens in het begin van 2002 heb ik voor de grap een review ingezonden. Deze werd goed ontvangen en ik ben toen gevraagd er nog eentje te maken. Hier was men achter de schermen ook positief over en als gevolg mocht ik lid van de crew worden. Ik ben vanaf 2002 wel een keer of twee een aantal maanden afwezig geweest, maar tot op heden mag ik nog steeds blijven…
gr8w8: Ik was al licht aanwezig als user uiteraard, met fok bekend geraakt op 11 september 2001. En enkele dagen daarna geregistreerd. Veel reageren op het forum deed ik niet, vooral leechen. Ach, veel is er niet veranderd. Behalve dan dat ik nu reviewer ben van voornamelijk films. Daar werd een dik jaar geleden om gevraagd en toen heb ook ik gereageerd. Of ik dan even een proefreview wilde schrijven. Om de werkelijkheid zo goed mogelijk na te doen, heb ik toen op het laatste moment dat ding geschreven tijdens een ruzie thuis. En toch was ik het niet geworden. Onbegrijpelijk. Een tijdje daarna was er een prijsvraag, waarmee je kaartjes voor Sara Kroos kon winnen. “Waarom zou jij die kaartjes moeten krijgen?” was de vraag. Effe een aantal punten op papier gezet met een dikke knipoog, zoals “om mijn breuk met FOK! te herstellen nadat ik niet aangenomen ben”. En blijkbaar zochten ze nog steeds filmreviewers, want kort daarna kreeg ik email of ik niet alsnog wilde. Terwijl Sara ernstig tegenviel (Typisch feministisch vrouwencabaret , flikker toch op met je “neukangst”, dat kan alleen een heel eenzaam iemand verzinnen ), heb ik het toen toch gedaan.
Jerruh: Ik was moderator op SEX, toen in het crewforum een topic kwam of er mensen een CD wilden reviewen. Mij leek dat best leuk, dus ik schreef me in voor Hind. Toen gaf ik ook aan dat ik het leuk vond om te reviewen en toen ging het balletje rollen. MrSubtle liet me toen toe tot de bende!

Hoeveel uur per dag zijn jullie bezig voor FOK?
Adagio: Per dag wisselt het nogal, soms ben ik vijf uur bezig voor de site, soms ook een aantal dagen niet. Ik denk dat ik per week gemiddeld zo’n zes uur bezig ben met FOK!. Hier valt dus naast het reviewen ook het bijhouden van de crewfora en het af en toe plaatsen van een opmerkelijk nieuwsberichtje onder.
gr8w8: Echt nuttig bezig? Nou, dat zal een 4 tot 5 uur per filmreview zijn gok ik. Een drie uur naar de bioscoop gaan, film kijken, weer terug naar huis en schrijven, plaatjes zoeken en spellchecken. Minimaal 2 filmreviews per maand, soms meer en nog wat andere dingen, dus, genoeg! Een wonder dat ik nog tijd vind voor mijn eigen weblog!
Jerruh: Ligt er aan: in geval van een aankomende review kan dat oplopen tot meer dan 3 uur (zoeken foto’s of informatie, goed naar materiaal luisteren, brainstormen etc) maar als er geen review in het verschiet is, houd ik me vooral bezig met ideetjes etc.

Wat doen jullie zo ongeveer op een gewone dag op FOK!?
Adagio: Reviewen is mijn hoofdfunctie en daar ben ik dan ook het drukst mee. Mijn belangrijkste bezigheid is het in de gaten houden van onze reviewplanner, het zo snel mogelijk claimen van een interessant item en het bewust en onbewust dwingen van andere reviewers om zich uit te schrijven voor dat bewuste item zodat ik verzekerd ben van het feit dat die gave cd/dvd/whatever bij mij op de deurmat valt. Vervolgens tik ik daar een leuk verhaal over, zoek er plaatjes bij en bewerk ik die zodat ze mooi in de review passen.
gr8w8: Bovenstaande uiteraard. Verder probeer ik samen met MutZ de boel in het crewforum een beetje luchtig te houden, lijkt het. Ook daar hebben we een slowchat! Natuurlijk probeer ik ook wel eens serieus dingen in te brengen in discussies wat FOK! betreft en waar de inbreng van de crew vereist is. Zoals uiteraard nu de omschakeling van de PR. Of de nieuwe servers. *O* Nouja, dat laatste dan niet. Daar heb ik dus de ballen verstand van, maar het gaat om het idee.
Jerruh: Mijn dagelijkse bezigheden bestaan vooral uit het checken van de crewfora en ideeën opdoen, bijvoorbeeld om aan te vragen als review-materiaal. Op het moment dat een product binnenkomt, plan ik het in in mijn tijdschema (school e.d) en dan ga ik het product beluisteren of bekijken. Als de datum nadert dat de review online moet, dan begin ik met schrijven en verzamel ik informatie, zoals foto’s, CD gegevens enzovoorts. Als de review klaar is, kan hij worden gespellchecked en dan is het afwachten tot dat gebeurd is. Met dank aan Pluisje, francesca en Lizardtattoo (en natuurlijk de rest) gaat dat altijd lekker snel! Daarna kan de review online en is het nog even afwachten geblazen wat de reacties zijn.

Wat zouden jullie op dit moment veranderen aan de Frontpage, als jullie admin zouden zijn van FOK?
Adagio: Allereerst zou ik users die niet openstaan voor andere meningen een cursus tolerantie willen aanbieden. Niet alleen nieuwsposts worden geterroriseerd door niet-onderbouwde, negatieve en soms ronduit domme reacties; ook reviews worden af en toe geplaagd door dergelijke uitingen. Om over columns maar niet te spreken. Wat meer respect zou iedereen sieren. Verder zou ik de reviews een wat prominenter plekje op de FP geven. Ons trackertje is wel erg onopvallend zo.
gr8w8: Meer aandacht voor reviews. Kijk, er is nu wel een leuk trackertje, maar zelfs die is al te kort. Normaal gesproken halen wij de 2 reviews per dag wel, vaak meer, wat betekent dat een review al vrij snel is verdwenen uit het zicht. Dat is zonde. Verder zou er natuurlijk wel een blokje op de welkomstpagina mogen komen.
Jerruh: Minder zakelijkheid en meer creativiteit.

Op welk onderdeel van FOK zijn jullie naast de Frontpage het meeste te vinden?
Adagio: Het forum bezoek ik het vaakst, vervolgens kijk ik ook met regelmaat naar de weblog en tot slot kijk ik af en toe eens naar onze gamessite. Ik moet daar toch eens wat vaker komen, denk ik dan ieder keer.
gr8w8: Tja, toch op het forum. Ik lees de columns en de reviews, bekijk de nieuwsberichten en vervolgens, *klik* my active topics en verder. Het weblog komt ook eens per twee dagen aan bod uiteraard en wat minder regelmatig de andere subsites, tenzij ik naar iets op zoek ben. Dan kijk ik toch snel eerst op een subsite, voordat ik richting een zoekmachine ga. En tegenwoordig staat irc ook vaak aan.
Jerruh: Weblog (ben ook Blogger), forum en fotoboek.

Veel users willen dolgraag werken bij de frontpage maar vergeten vaak hoe hard je eigenlijk als vrijwilliger bezig moet zijn. Wil je wat tegen die users zeggen?
Adagio: Solliciteer gerust maar onderschat de klus die je moet doen niet. Al is je sollicitatiemail nog zo snel, de proeftijd achterhaalt je wel
gr8w8: *pakt zweepje rietje*:

LEES REVIEWS GODDAMNIT!


Jerruh: Vooral volhouden met solliciteren hahaha. Nee weet je: het is hartstikke leuk om in de crew te zitten omdat de mensen gewoonweg tof zijn. Dit neemt niet weg dat je er wel wat voor moet doen. Het is niet alleen berichtjes plaatsen of reviews maken, maar ook jezelf op de hoogte stellen van wat er nou feitelijk in zo’n crew gebeurt. Er worden geen vrijwilligers gevraagd die geilen op crewformaliteiten of leuke inside informatie. Er worden geen vrijwilligers gevraagd die hun ding doen en de rest wegwuiven. Er worden vrijwilligers gevraagd die zin hebben in het werk en dat in een leuke omgeving willen doen! Wees daar vooral creatief mee. En voor de rest: met likken kom je er niet, daarmee heb je alleen temporele bevrediging en ik kan je zeggen: na die bevrediging zijn ze je zo weer vergeten! .