Kijkje achter de schermen bij frontpage.fok

Op de frontpage hebben we te maken met verschillende soorten crewleden. Zo dus ook de nieuwsposters. We stelden wat vragen aan onze vaste nieuwsposters Veekeend en steenz.

Nickname: veekeend, the one and only.
leeftijd: 34

Nickname: steenz
leeftijd: 21

Hoe zijn jullie op FOK terecht gekomen als nieuwsposter?
Veekeend: Ik ben al een redelijke tijd geregistreerd op FOK! En was jarenlang veelal een lurker. Begin 2003 besloot ik te reageren op een oproep en werd zowaar aangenomen. Sindsdien voorzie ik de frontpage dagelijks van enkele nieuwsberichten. Tot vreugde en verdriet van velen.
steenz: In een grijs verleden, in 2001 om precies te zijn, was er een keer een flinke brand in het kleine k*tplaatsje waar ik woon. Een vriend van me stuurde me toen naar FOK!, omdat dat de enige website was waar info op stond. Ik heb me toen direct geregistreerd om te kunnen reageren, en ben daarna eigenlijk niet meer weg te slaan geweest.

In de jaren daarna ging ik de FP steeds vaker bezoeken, tot ik er op een gegeven moment meerdere keren per dag kwam. Het werd zelfs zo erg dat ik de FP al snel alleen nog maar aanriep met de sneltoets CTRL+SHIFT+F (ik ben een sneltoets-mens ).

Toen ik in mei vorig jaar een sollicitatieronde langs zag komen, bedacht ik me dat het best leuk zou zijn om aan zoiets groots mee te kunnen werken. Dus solliciteerde ik, waarna ik in juni mocht beginnen. Als het aan mij ligt, zijn jullie voorlopig ook nog niet van me af .

Hoeveel uur per dag zijn jullie bezig voor FOK?
Veekeend: Dat verschilt. Gemiddeld genomen enkele uren per dag. Het grootste deel van mijn tijd gaat op aan het zoeken en verwerken van nieuws en het modereren ervan. Wanneer ik meer tijd heb en er is toevallig een groot item gaande (denk aan Laakkwartier e.d.), dan is dat gerust 12 uur op een dag. Ik check FOK! een aantal maal per dag.
steenz: Dat verschilt bij mij echt enorm, omdat ik overdag op erg verschillende tijden bezet ben. Het minimum is bij mij wel zo'n beetje een half uur per dag, maar dat kan in sommige periodes of op dagen dat ik me verveel ook makkelijk oplopen tot vele uren (>5) per dag.

Ik ben ook veel vaker dan ik me zelf realiseer onbewust bezig met FOK!; ik kan eigenlijk geen nieuws meer kijken of lezen zonder aan een nieuwspost te denken.

Wat zijn jullie bezigheden voor FOK op een normale dag?
Veekeend: Voornamelijk ben ik bezig met het nieuwsposten op FOK! voor de frontpage. Dit houdt in: tips van users in de submit checken en verwerken, zelf nieuws zoeken, reacties modereren, in FB users te woord staan, soms wat dreigmailtjes verwerken.

Verder hebben de polls op de FP mijn verhoogde aandacht. Daarnaast zo nu en dan in de crewfora mijn mening spuien en actuele discussies volgen.
Wat velen niet weten, is dat ik ook voor de sportsite zo nu en dan mijn bijdragen lever. Doorgaans is dit niet in de vorm van nieuwsposts aldaar, maar het tippen en helpen van andere crewleden, meedenken en overleggen.
Daarnaast plaats ik sporadisch een column op de FP.
steenz: Er zijn een paar dingen die ik iedere dag probeer te doen, in willekeurige volgorde. Allereerst probeer ik minstens één keer per dag, maar liefst vaker, de crewfora FP-Crew en FOK!Crew te bezoeken om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en om mee te kunnen discussiëren. Tegenwoordig hang ik ook vaak rond in het IRC-kanaal #fp-crew, om mee te kunnen praten en natuurlijk ook gewoon voor de gezelligheid.

Daarna is het natuurlijk tijd voor mijn belangrijkste bezigheid: nieuwsposten. Ik controleer altijd de DPS om te kijken of er nog interessante berichten gesubmit zijn die ik kan plaatsen. Zo niet, dan werk ik een lijst internetsites af om naar interessant nieuws voor op de FP te zoeken. Dat nieuws herschrijf ik naar een stukje tekst dat volgens mij op de FP past, waarna ik het plaats.

Wat er ook bij hoort na het plaatsen van een nieuwsbericht, is de reacties op dat bericht in ieder geval in het begin in de gaten houden. Foute reacties straf ik natuurlijk altijd keihard af; er is niets leukers dan users pesten .

Wat zou jij op dit moment veranderen aan de Frontpage, als jij admin zou zijn van FOK?
Veekeend: De nieuwssectie van FOK! is veruit het bestbezochte onderdeel van heel FOK! Alleen worden de mogelijkheden niet optimaal benut. Zo zou een dossiertracker met achtergronden zeker een welkome aanvulling zijn. Daarnaast zou ik een nieuwsbrief gaan realiseren, zodat FOK!kers dagelijks het verse nieuws in hun postvakje krijgen.
steenz: Moeilijke vraag. Het nieuwsgedeelte van de FP loopt in mijn ogen eigenlijk best goed. Natuurlijk zijn er altijd wel dingen die ik graag anders zou willen zien, maar niets dramatisch eigenlijk...
Maar ja, ik ben dan gelukkig ook niet aangenomen voor de ideeën .

Op welk onderdeel van FOK zijn jullie naast de Frontpage het meeste te vinden?
Veekeend: De sportsite. Het forum gebruik ik voor het hoogst noodzakelijke (FB beantwoorden, crewfora checken). Met de rest heb ik amper tot geen affiniteit.
steenz: Dat is tegenwoordig met stip het forum, maar dan ook alleen de crewfora en Feedback, dus dat telt eigenlijk niet . Ik ben eigenlijk niet zo heel vaak op andere plaatsen dan de FP te vinden. Ik bekijk alle onderdelen zo af en toe wel eens, maar niets bovengemiddeld vaak.

Ik kwam ooit op FOK! voor het nieuws, en daar is in al die jaren niets aan veranderd. Ik lees nu wel meer columns en reviews, maar ja, die horen stiekem ook bij de FP...

Veel users willen dolgraag werken bij de Frontpage maar vergeten vaak hoe hard je eigenlijk als vrijwilliger bezig moet zijn. Willen jullie wat tegen die users zeggen?
Veekeend: Fear me!
steenz: Jazeker. Nieuwsposten is niet zo makkelijk als je vaak zou denken. Veel mensen onderschatten in het begin de tijd die ze per bericht kwijt zijn, helemaal met alles eromheen (zoeken van het nieuws, herschrijven, modereren etc). Die tijd moet je echt regelmatig kunnen - en willen - vrijmaken, anders gaat de lol er snel af.

Daar staat tegenover dat het wel heel leuk is om te doen. Het is (soms) heel gezellig achter de schermen, je gaat je steeds meer interesseren voor nieuws, en het schrijven van berichtjes gaat ook steeds makkelijker. Dus ik zou zeggen: als je tijd over hebt, van nieuws houdt en het niet erg vindt om in een team te werken... dan zie ik je binnenkort wel!