Een kijkje achter de schermen bij FOK!Games

Naast de redactieleden op FOK!Games wordt alles in goede banen geleid door de eindredacteuren. Notorious_Roy is er daar een van. Aan hem dus even de beurt om eens te vertellen hoeveel tijd het kost om eindredacteur te zijn op FOK!Games.

Nickname: Notorious_Roy
Leeftijd: 22 jaar


Roy je bent van reviewer op de FrontPage naar eindredacteur op FOK!Games gegaan. Is dat een enorme stap voor jou geweest? Zijn er veel verschillen?
Als je eindredacteur wordt komt er ineens heel veel op je af, zaken waar je daarvoor nog nooit rekening mee gehouden hebt als reviewer. Waar je eerst gewoon je reviews op tijd af moest hebben moet je nu gaan letten op de rest van de crew. Leveren zij de reviews op tijd, is er voldoende content (niet alleen nieuws en reviews, maar ook columns, polls en specials) en, dit is het belangrijkste, zijn de users tevreden?

Eindredacteur op een site zijn kost over het algemeen heel veel tijd. Hoeveel uur per dag ben jij bezig met FOK!Games?
Het aantal uren verschilt per dag, maar meestal toch wel een uur of vijf, verspreid over de hele dag. In de weekenden meestal minder.

Naast dat het best veel tijd kost heb je ook heel veel taken. Wat doet een eindredacteur zoal op een dag?
Zodra ik IE aanzet kom ik op FOK!games (het is uiteraard mijn startpagina). Ik begin simpelweg eerst met het lezen van alles dat er staat, nieuws, reviews, columns, reacties, userreviews, submits, etc. Ik post mee en laat weten wat ik van het betreffende stuk vind. Als ik klaar ben op FOK!games zelf ga ik beginnen aan de vele crewfora waar de mensen zitten te springen om mijn mening. Het belangrijkste crewforum is GCC, het Games Control Center, waar de eindredactie en de gamescrew overleggen over alles wat er met de site te maken heeft. Er zijn topics om reviews te plannen en na te kijken op spelfoutjes, er zijn topics die een bepaalde special bespreken en we hebben topics waarmee we de crew op de hoogte proberen te houden van beslissingen en toekomstplannen.

Tussendoor beantwoord ik alle fan- en haatmail en lees ik de persberichten die binnen gekomen zijn. Ook ben ik bereikbaar op IRC, dat programma wordt nog steeds het meest gebruikt om snel te overleggen met crew en om gezellig te kletsen met de users.

Op het moment dat ik zo’n beetje bijgelezen ben op FOK! ga ik kijken wat de concurrenten/collega’s doen. Hebben zij nieuws dat wij nog niet hebben? Of hebben wij juist nieuws dat zij nog niet hebben? Hoe pakken zij reviews aan en wat proberen ze te doen om zich te onderscheiden van de grote massa. Verder post ik ook vrolijk mee bij onze collega’s van Insidegamer bijvoorbeeld. Voordat FOK! aan een gamesite begon was dat mijn favoriet, nu staan ze op de tweede plek

Als eindredacteur moet je ook de minder leuke dingen doen. Waar heb je nou echt een hekel aan om te doen?
Er zijn een aantal kleine dingen die minder leuk zijn om te doen. Bugs in de site en ontevreden users zijn niet leuk bijvoorbeeld. Het minst leuke is echter een crewlid dat stopt. Het maakt dan verder niet uit of hij/zij veel of weinig (of zelfs niets) voor FOK!games heeft kunnen doen, afscheid nemen is gewoon jammer.

Wat is de meest gestelde vraag die jij krijgt als eindredacteur?
Van de users is de meest gestelde vraag waarschijnlijk gerelateerd aan de prijsvraag. “Wanneer komt de uitslag?” of “wanneer komt die prijs eindelijk eens binnen?”
Het antwoord hierop is meestal “zo snel mogelijk”, we kunnen dit soort dingen nooit echt van te voren plannen, vooral bij het ‘wanneer komen de prijzen’ is het lastig omdat wij ze van de publisher moeten krijgen.

Van de crew krijg je vaak de vraag: “Ik heb een idee, is dat leuk om te doen?” Het gaat hier meestal om specials die de crew wil schrijven. Vaak kunnen we zeggen dat het een leuk idee is en dat ze het verder kunnen uitwerken, al zijn er ook al genoeg ideeën geweest die op dit moment gewoon nog niet kunnen op FOK!games omdat we niet te hard van stapel moeten lopen qua ideeën. We bestaan immers nog geen half jaar en voordat we gaan uitbreiden moet eerst de basis verbreed worden.

Heb je naast alle andere taken nog wel tijd om zelf te gamen?
Haha, af en toe niet nee. Maar dat heeft niet zozeer met het eindredacteurschap te maken, maar meer met het feit dat ik ook zelf blijf reviewen.

Wat speel je dan zoal, en wat voor consoles heb jij op dit moment thuis staan?
Ik heb de drie grote consoles, GameCube, PlayStation 2 en de Xbox. Ik speel het meest op de GameCube en op dit moment ben ik nog steeds bezig met Resident Evil 4. Er is verder niet echt één soort game dat ik het meest speel, ik speel van alles wat op zich. Als ik echter één genre zou moeten kiezen is het RPG’s. De Final Fantasy serie vind ik bijvoorbeeld geniaal.

Naast de homeconsoles heb ik ook een Gameboy Advance (SP) en een Nintendo DS. Ook de PSP zal ik dit jaar nog kopen, verwacht ik. Deze handhelds gebruik ik vooral in de trein.

Veel users willen dolgraag werken bij FOK!Games maar vergeten vaak hoe hard je eigenlijk als vrijwilliger bezig moet zijn. Wil je wat tegen die users zeggen?
Ik wil eigenlijk een one-liner gebruiken waardoor ze begrijpen dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Deadlines zijn zenuwslopend, zeker in combinatie met een writer’s block. Ik zal daarom maar zeggen dat ze, als ze crew willen worden, zich neutraal op moeten kunnen stellen en veel moeten kunnen en willen schrijven. Veel gamen en veel oefenen en misschien rol je er dan vanzelf in.

Game On!