Telefoon: UMIDIGI S2 - langgerekt

4. Prestaties & Software

Prestaties

Uiteraard is de telefoon aan diverse testen onderworpen waaronder benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven. Natuurlijk heb ik ook de UMIDIGI S2 in de praktijk getest en ook deze resultaten kun je hier vinden.  

Benchmarks

De SOC (System On a Chip); een MTK6757 processor geklokt op 2.3GHz. Deze processor van MediaTek in combinatie met 4GB RAM zorgt voor de volgende benchmarks:

  • Antutu: 75676 
  • Geekbench 4: 892 single, 3772 multicore 
  • Geekbench 4 compute: 2762

De Helio P20 van Mediatek lijkt een redelijk capabele midrange processor. Op grafisch vlak kan de GPU wellicht niet meekomen met de concurrerende Snapdragon 660 processors, maar rekenkernen kunnen dat wel. 

Umidigi S2 antutu

Connectiviteit

Hieronder kun je de ervaringen vinden die ik heb gehad op het gebied van connectiviteit met dit toestel. 

GPS

De GPS van het toestel werkt goed. Het toestel kan redelijk snel een lock krijgen. Ook blijft de lock over het algemeen goed hangen en is de drifting van de GPS (bijna) niet aanwezig. 

WIFI

Het WIFI bereik van de UMIDIGI S2 is in vergelijking met veel andere toestellen prima. Ook de snelheden op enige afstand van de router zijn voldoende hoog. 

Bellen/3G/4G 

Bellen gaat goed met het toestel, de verstaanbaarheid van de andere kant is goed, ook het volume kan hoog genoeg. Daarnaast heb ik ook geen klachten ontvangen over mijn verstaanbaarheid. 

De maximaal gemeten 4G snelheid is 65 Mbps, ook dit is een prima snelheid, of het toestel geschikt is voor 150-300 Mbps heb ik niet kunnen testen. 

Software:

Umidigi S2 interface

Dan komen we bij de software. En daar kunnen we kort over zijn: oud. Android 6.0 is ondertussen alweer een paar jaar op de markt en onlangs heeft Google zelfs Android P al in developer preview vrijgegeven. Het is niet te verkopen dat een toestel dat dit jaar is uitgekomen een software versie heeft die twee major versies achterloopt. Wel heeft UMIDIGI de moeite genomen om te zorgen dat de veiligheidsupdates omhoog gaan van december 2016 naar februari 2017 die nu op het toestel geïnstalleerd staat. Meer dan een jaar achterstand in veiligheidupdates en een Android versie van 2.5 jaar oud maken dat het toestel nu al oud aanvoelt.

Ook zorgt de keuze voor Android 6.0 voor een aantal rare zaken; zo werkt de fingerprint sensor als app die losstaat van het OS. Dat houdt in dat in apps van banken en andere derden de scanner vaak niet te gebruiken is. UMIDIGI heeft aangegeven dat ze werken aan een oplossing voor het probleem, maar of deze tijdig komt is afwachten. 

Daarnaast is er de headphone jack. Deze werkt, maar wanneer je deze loskoppelt  dan wordt dit niet (altijd) geregistreerd en denkt het toestel dat de hoofdtelefoon nog is aangesloten. Dit zorgt ervoor dat je eerst een reboot moet doen voordat het geluid weer uit de speakers komt. 

Het toestel heeft sinds eind januari een tweetal updates gehad die diverse bugs hebben verholpen, maar toch is er nog altijd een aantal bugs aanwezig. Zelf heb ik er een hard hoofd in dat voor de S2 alle bugs opgelost gaan worden. De chipset krijgt namelijk vanuit MediaTek geen ondersteuning meer en ook UMI lijkt zich vooral te richten op de S2 lite en S2 pro waarvan de code voor de chipset nog wel updates krijgt vanuit MediaTek. 

Al met al een slordig verhaal; jammer, want met de juiste software kan deze telefoon mede door de zeer goede accuduur toch wel een serieuze optie vormen voor enkele mensen. 

Umidigi S2 scherm