Review telefoon: Elephone S7

6. Prestaties, software & batterij

Prestaties

Natuurlijk is de telefoon aan diverse testen onderworpen, waaronder benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven. Natuurlijk heb ik ook de Elephone S7 in de praktijk getest en ook deze resultaten kan je hier vinden.  

Benchmarks

De SOC (System On a Chip); een MTK6795 (Helio X20) processor geklokt op 2.3 GHz. Deze processor van MediaTek met 10 processorkernen in drie clusters (2x A72 @ 2.3Ghz, 4x A53 @ 2.0 Ghz en 4 x A53 @ 1.4Ghz) in combinatie met 4GB RAM komen tot de volgende benchmark scores:

 Elephone s7 benchmark 

Zoals te zien is, zijn er in de benchmarks weinig afwijkende resultaten te vinden. De Mediatek toestellen moeten het nog steeds doen met een oudere GPU die achterblijft bij de Snapdragon chipsets. De verdere prestaties zijn in de prijsklasse waarin het toestel opereert goed. Wat wel opvalt is dat de S7 met de MTK6797 processor net wat trager is dan de Vernee Apollo lite die de zelfde processor bevat. 

Wil je een speciale benchmark zien? Of heb je tips voor toekomstige benchmarks, laat het weten en wij doen ons best om deze alsnog te draaien en/of de volgende keer mee te nemen.

Connectiviteit

Hieronder kan je de ervaringen vinden die ik heb gehad op het gebied van connectiviteit met dit toestel. 

GPS:

De GPS van het toestel is matig tot redelijk. Het toestel heeft redelijk snel een fix maar deze is niet even stabiel, vooral in de auto neemt de navigatie af en toe een verkeerde afslag op het scherm, waardoor de navigatiesoftware gaat herberekenen. 

Het toestel heeft dan ook last van drifting, het afdrijven van de GPS waarneer je zelf stil staat. Mocht je veelvuldig gebruik maken van GPS dan is de Elephone wellicht neit voldoende. 

Wifi

De Elephone S7 is uitgerust met een standaard MTK radio, deze chipset heeft naast de WIFI ook de GPS en andere mobile connecties aan boord. 

De WIFI radio heeft WIFI op zowel 2.4GHz alswel 5GHz daarnaast is er ondersteuning voor WIFI AC. Het bereik is redelijk maar niets bijzonders, daarnaast lijkt de snelheid vooral op een afstandje terug te vallen waardoor apps die veel data vragen qua gebruik hit or miss is, vaak werkt een video kijken wel, maar soms is de snelheid op een afstandje van de router dermate traag dat dit niet werkt. 

Vooral de 5GHz verbinding is zoals verwacht ook niet perfect, de doorvoer is redelijk, maar op een meter of 8-9 valt de sneleheid van de verbinding weg waardoor het een stuk minder bruikbaar is. 

Bellen 

Bellen gaat goed met het toestel, de verstaanbaarheid van de andere kant is goed, ook het volume kan hoog genoeg. Daarnaast heb ik ook geen klachten ontvangen over mijn verstaanbaarheid.

Speaker

De ingebouwde spkeaker is niet iets om over naar huis te schrijven. De speaker is zoals we wel vaker zien niet al te krachtig en mist vooral lage tonen. 

 3G / 4G

De Elephone S7 werkt op de volgende 4G banden: 

Band:

Frequentie:

Providers/dekking:

1

2100 MHz

T-mobile (toekomst)

3

1800 MHz

T-mobile (Landelijk), KPN, Vodafone (lokaal)

7

2600 MHz

Tele2 (lokaal), Vodafone, Ziggo, KPN, T-mobile (Zeer lokaal)

20

800 MHz

Vodafone, Tele2, KPN (landelijk)

Het was leuk geweest als het toestel ook 4G op de 8 band had ondersteund zodat je ook bij T-mobile gebruik kan maken van het landelijk dekkende 900MHz netwerk. 

Over de 4G snelheden heb ik niets te klagen, de maximale 300Mbps heb ik niet kunnen halen, maar boven de 75Mbps ben ik ruim uitgekomen (87 Mbps). 

Software / Android

De Elephone S7 komt met Android 6.0 geinstalleerd en heeft, sinds ik het toestel ontvangen heb, al diverse updates gehad, hiermee plette Elephone een aantal bugs. Helaas was dit ook nodig, vooral in het begin viel de software wat tegen. Maar ook nu zijn er nog wat problemen, die zitten voornamelijk in de touch die wanneer je langzaam scrollt niet helemaal lekker registreert. 

Daarnaast had/heeft het toestel last van random reboots, dit is na de laatste update al een stuk beter, maar het is nog wel één keer voorgekomen. Elephone lijkt wel te luisteren naar de feedback van gebruikers; zo is de minimale helderheid van het toestel na een update al verlaagd. 

Ondanks diverse updates is het dus systeem nog niet perfect, zo kan de batterij nog beter. Daarnaast is zijn er een paar kleine software design issues waar ik de keuze niet van snap. Zo heeft het toestel task managers waar dat met 4GB RAM en de standaard Android memory managment niet nodig is, uitzetten van deze functies kan gelukkig wel. 

De skin waarmee het toestel komt is gelukkig dicht bij stock Android en ook het aantal meegeleverde apps is beperkt.

De LED waarmee het toestel komt voor notificcties is ook in te stellen, helaas is dit erg beperkt doordat deze maar een enkele kleur heeft (2 kleuren, maar alleen rood lijkt voor notificaties te werken). 

De Elephone S7 heeft maar één knop onder het scherm met een vingerafdrukscanner in plaats van de gebruikelijke 3 knoppen. Dit zagen we eerder al op de Elephone P9000 en is ook te vinden op de ZUK Z2 (pro) modellen. 

Het is even wennen maar na een goede week greep ik niet meer mis. Het enkel, dubbel of lang klikken werkt prima en na verloop van tijd is het niet trager/lastiger dan de drie knoppen van andere Android toestellen. Mocht je liever on screen knoppen hebben dan kan dit ook, in het menu kan je deze makkelijk aanzetten. 

Al met al is er nog het een en ander bij te schaven aan de software op de Elephone S7, helaas; want de hardware lijkt toch prima in orde. Elephone heeft aangegeven dat er een Android 7 Rom komt, maar ook dit moeten we nog afwachten. 

Tenslote hoop ik dat Elephone de source in zijn geheel vrijgeeft. Bij andere toestellen heeft dit gezorgd voor een flinke boost in (goede) ROMS en langdurige ondersteuning. Het kan wel getuige de Elepehone P9000. 

Elephone s7 software
Update & batterij leeg (Onscreen time 4.5 uur)

Batterij: 

 De batterij van de Elephone S7 is niet geweldig. Je komt er hoogstens een dag mee door, wanneer je het toestel meer gebruikt zal dit toch echt voor het einde van de dag een stekker nodig hebben.

Wanneer het toestel om 6.30 van de lader gaat kan je het met +/- 3 tot 3.5 uur screentime tot een uur of 21.00 volhouden, met geluk. Er zijn dagen dat ik dit haal en ook dagen dat dit niet gehaald wordt en je rond 18.00 de lader weer moet opzoeken. Elephone weet van dit probleem en geeft aan dat dit in de volgende update opgepakt gaat worden. Ten tijde van de review is deze update (nog) niet uitgebracht.  

Elephone S7 fastcharge

De batterij opladen gaat relatief snel. De meegeleverde lader laadt het toestel met 1.6 tot 1.8 Ampere bij ongeveer 5.2 volt. De telefoon heeft zoals hier boven te zien ook ondersteuning voor fastcharging. Helaas lijkt deze op 12V iets trager te zijn dan op 9V (waar laden met 10 watt gaat), helaas schakelt het toestel automatisch door naar 12V wanneer dit beschikbaar is. Toch is het toestel relatief snel vol wanneer je dit aan de lader hangt.