Xiaomi Mi4S - 5 inch met Snapdragon 808

3. Xiaomi Mi4S

 

Design en bouwkwaliteit

Bij het oppakken merk je gelijk dat het een dunne telefoon is met 7,8mm met toch een relatief grote accu van 3260mAh. Aan de voor- en achterkant van het toestel vind je een glazen plaat (met achterop de vingerafdrukscanner), wat gelijk een puntje van kritiek is. In de praktijk merk je dat de achterkant gewoon te glad is, als een tafel al onder een miniscule hoek staat gaat de telefoon glijden, en dat gebeurt al helemaal op banken en dergelijke. Krasjes zijn sneller zichtbaar. Het ziet er mooi uit maar of de looks altijd de betere keus zijn ...

Los van de achterkant is het design van het toestel wel echt in orde, het scherm is niet 'bezeless' zoals je misschien mag verwachten van een Chinaphone vna rond de 250 euro. Zelf vind ik dit geen bezwaar, en zie ik liever een telefoon met een net scherm en een wat grotere accu, dan dat een fabrikant voor een kleinere batterij gaat en wel meer mogelijkheden heeft tot een bezeless scherm. 

Aan de onderkant de USB Type-C poort en de uitsparingen voor de mono-speaker. Aan de linkerkant vind je de simkaart-tray en hier een groot pluspunt want ze hebben een dun plaatje in de tray geplaatst waardoor je niet loopt te prutsen met microSD-kaartjes en simkaarten die er dan weer uitvallen op het moment dat je ze in het toestel wil stoppen. Alle sluit daarnaast ook perfect aan, hetzelfde geldt voor de knoppen aan de rechterkant. 

Bovenop het toestel vinden we nog een infrarood-poort wat zou moeten werken voor de TV en andere apparatuur in huis. 

Los van de te gladde achterkant, ben ik zeer te spreken over het verdere design en de afwerking. 

Xiaomi Mi4s uiterlijk 1

Xiaomi Mi4s uiterlijk  2Xiaomi Mi4s uiterlijk 3 Xiaomi Mi4s uiterlijk 4 Xiaomi Mi4s uiterlijk 5Xiaomi Mi4s uiterlijk 6Xiaomi Mi4s uiterlijk 7

 

mi4s-design3 (Foto: rene90)

Het scherm

Bezeless is het zeker niet, maar zoals net al beschreven heb ik daar geen moeite mee in dit formaat. Bij een 5,5-inch toestel vind ik dit veel meer van belang. Het scherm zelf is voorzien van een glasplaat waar ik na 4 weken gebruik nog geen krassen op heb weten te krijgen. Qua gevoeligheid is het scherm ideaal, en één van de betere die ik heb meegemaakt. Je komt soms toestellen tegen waarbij het typen net niet helemaal 100% vloeiend gaat maar bij de Mi4S kan ik snel alles typen / aanraken en heb ik nog geen verkeerde aanrakingen gehad. 

De kwaliteit van het scherm is zeker goed te noemen, wat vooral fijn is is de mogelijkheid tot aanpassingen binnen de software. Je kan het scherm bijstellen van warm naar standaard en tot slot koel. Er is nog een leesmodus ingebouwd waardoor de kleuren wat minder fel worden en het rustiger voor je ogen is. 

Het scherm zelf biedt met de FullHD-resolutie voldoende detail met 440 PPI (pixels per inch). Kleuren komen levendig over en vooral de kijkhoeken zijn optimaal, onder de meest scherpe hoek krijg je nog hetzelfde beeld te zien zonder vervaging van de kleuren / contrast. Op dit punt dus zeker een dikke plus. 

mi4s-scherm1 (Foto: rene90)

mi4s-scherm2 (Foto: rene90)

mi4s-scherm3 (Foto: rene90)

mi4s-scherm4 (Foto: rene90)

mi4s-scherm5 (Foto: rene90)

Prestaties

De hardware in deze telefoon is niks om over te klagen, met een Snapdragon 808 en 3GB werkgeheugen gaat alles in een rap tempo. Het hele systeem loopt vloeiend en geen enkele app geeft problemen. Helemaal de opslagruimte van 64GB die je zelfs nog kan uitbreiden met microSD is erg welkom. Benchmarks geven de volgende uitslagen:

  • Ice Storm Extreme: 8444

mi4s-bench1 (Foto: rene90)

mi4s-bench2 (Foto: rene90)

mi4s-bench3 (Foto: rene90) 

GPS

Geen klachten, werkt prima, snelle en sterke (cold)fix.

mi4s-gps1 (Foto: rene90)mi4s-gps2 (Foto: rene90)

Speaker

Weer een pluspunt, het is een mono speaker maar klinkt erg goed voor een telefoon. Op hoog volume is het geluid nog helder en scherp en vervormt het minimaal. Het gebruiken van je telefoon als radio in de douche is dan ook prima mogelijk. Eén van de betere speakers van de Chinaphones die hier voorbij zijn gekomen.

Bellen / verbindingen

Ooit is een telefoon hiervoor ontworpen, en gelukkig heeft Xiaomi ervoor gezorgd dat het bellen en de kwaliteit hiervan dik in orde is. Op speaker ben je nog goed te horen aan de andere kant. Wat wél een groot gemis is is de 800Mhz band voor het 4G netwerk. In Nederland maak je daar al snel gebruik van dus deze had ik er toch graag bij gehad. In de praktijk merk ik zeker verschil ten opzichte van toestellen die deze band wel ondersteunen. Jammer dus, en dit kan een cruciaal punt zijn voor gebruikers.

Overige

Als we nog even kijken naar de vingerafdrukscanner kan ik daar weinig over opmerken, deze werkt snel en accuraat. Je kan meerdere vingers opslaan en onder verschillende hoeken wordt je telefoon gewoon ontgrendeld. Er zit nog een infrarood poort aan de bovenzijde maar deze heb ik niet werkend gekregen op mijn (al wat oudere) Samsung tv.

De aanwezige notificatieled is goed uitgevoerd, niet te fel en goed zichtbaar onder een hoek.

Software

Xiaomi staat bekend om de vele mogelijkheden en instellingen die te maken zijn binnen hun MIU-skin die draait op Android 5.1. Out of the box staat er een Chinese versie geïnstalleerd met veel extra apps waarvan een aantal niet uit te schakelen zijn en dus goed ingebakken zitten. In de praktijk merk je soms dat vooral de app APUS vervelend doet en zich opdringt met een stukje reclame eens per dag. Gelukkig is de ontwikkeling voor de Global MIU-8 ROM in volle gang en is er al een beta te vinden die goed draait, die is hier te vinden. 

Batterij

Een lekker formaat batterij van 3260mAh met ondersteuning voor Quick-Charge 2.0 wat ervoor zorgt dat je met een uurtje opladen rond de 55% batterij capaciteit erbij hebt als hij daarvoor helemaal leeg was. Deze 55% is met licht / matig gebruik voldoende om een dag te halen, en onder zwaar gebruik zal je de dag makkelijk halen, en meestal wel op 1,5 dag uitkomen. Tevreden over de capaciteiten dus, hieronder een voorbeeldl van een dag waarbij hij om 6 uur van de lader is gegaan en ik het toestel wat intensiever heb gebruikt. 

mi4s-bat1 (Foto: rene90)mi4s-bat2 (Foto: rene90)

 

Camera

De 13MP camera aan de achterkant presteert het beste als er voldoende (natuurlijk) licht aanwezig is. Dan zullen de foto's scherp worden en zien ze er goed uit. Bij andere omstandigheden is het wat lastiger om een nette foto erop te krijgen. De selfie-cam presteert prima voor een 5MP camera. 

mi4s-cam1 (Foto: rene90)

mi4s-cam2 (Foto: rene90)

mi4s-cam3 (Foto: rene90)

mi4s-cam4 (Foto: rene90)

mi4s-cam5 (Foto: rene90)

mi4s-cam6 (Foto: rene90)