Blu-ray: Strike Back - Seizoen 4 (Legacy)

De bikkelharde Engelse actieserie Strike Back heeft inmiddels vijf seizoenen achter de rug, en onlangs verscheen het laatste op Blu-ray. Voor wie dus niet kan wachten tot RTL7 zo ver is en voor wie geen toegang heeft tot HBO zal zich naar de winkel moeten begeven om de ontknoping van deze ‘meer voor mannen’ serie te kunnen zien. Let overigens wel goed op welke versie je uit de bakken grist, want op de verpakking van deze Blu-ray staat aangegeven dat het gaat om seizoen 4, maar dat komt omdat in de Nederlandse versie seizoen 1 en 2 in de eerste set zitten. Op de Engelse importversie daarentegen staat wel seizoen 5.

In Strike Back wordt het wel en wee van ‘Section 20’ gevolgd. Het is een uiterst geheime unit binnen de MI6, belast met het bestrijden van internationale misdaad en terreur. In 2010 startte de serie op Sky 1. De kijkcijfers schoten per week omhoog, en de critici waren zeer lovend. Na vijf seizoenen is de serie nog steeds populair, en wordt er gespeculeerd over een complete speelfilm.

De populariteit zit vooral in de denderende actiescenes, die voor een groot deel zeer realistisch overkomen, net als de intriges van de geheime diensten en haar spionnen waarin Section 20 bij tijd en wijle in verzeild raakt. Dat stukje realiteit zal alles te maken hebben met Chris Ryan, op wiens gelijknamige novelle de serie is gebaseerd en die tevens de schrijvers adviseerde. Ryan was zelf SAS-agent en is bekend om zijn ontsnapping aan het Iraakse leger in de Golfoorlog van 1991. Ook kregen de acteurs en actrices speciale training op de diverse filmlocaties als Zuid-Afrika, Thailand en Hongarije.

Wat Strike Back ook meer geloofwaardig maakt, is het feit dat zowel de ‘bad’ als de ‘good guys’ niet worden gespaard. Zonder namen prijs te geven, zullen er ook in dit laatste seizoen de nodige klappen vallen. Verder, staan de tien episoden weer bol van de intriges die deze keer in het teken staan van een aankomende terreuraanval opgezet door spionnen uit Noord-Korea met behulp van zowel de Russische als Japanse maffia. Uiteraard is het aan het dynamische duo, Michael Stonebridge en Damien Scott die sedert seizoen twee waarin voorganger Porter werd geëxecuteerd het veldwerk voor Section 20 verrichten, om dit terreurnetwerk verweven met internationale misdaad op te rollen. De spanningen lopen zo hoog op, dat dit keer zelfs de vriendschap tussen de twee helden flink op de proef wordt gesteld. Zeker wanneer Scott over gaat tot zijn speciale manier van ‘waterboarden’ waarmee Stonebridge het niet eens is.

De kwaadaardige Lin-Na (Michelle Yeoh) en haar bende

Verder wordt in deze reeks het leven van Scott behoorlijk overhoopgegooid, wanneer zijn 16-jarige zoon opduikt die hij ooit heeft verwekt, maar nooit heeft gezien. En je raadt het al, die zoon wordt gekidnapt, en raakt zelfs gewond. Maar, om alvast iets van het verhaal prijs te geven, het komt goed. Dit in tegenstelling tot de zoon van Kolonel Philip Locke, zoals we in het vorige seizoen te weten zijn gekomen. In een flashback zagen we hoe zijn 13-jarige zoon door een autobom om het leven kwam. Het was een wraakactie van de IRA in de tijd dat Locke nog bij de SAS in Noord-Ierland zat. Dit verleden krijgt een vervolg, in met name episode 9, wanneer de bommenmaker Oppenheimer betrokken blijkt te zijn in het terreurcomplot, waarvan de uiteindelijke ontknoping er één is om van te smullen.

Dat Scott trouwens ooit ergens een kind heeft gemaakt, is natuurlijk ook weer niet zo verwonderlijk gezien zijn reputatie in de voorafgaande seizoenen. Mooie vrouwen deelden zijn bed, waaronder zijn latere leidinggevende en de in het vorige seizoen gesneuvelde Majoor Rachel Dalton gespeeld door Rhona Mitra oftewel Lara Croft. Over het algemeen zijn de bedscènes toch wel even wat anders dan de gezapige poses in de 007-films. Nee, in Strike Back is het ook tussen de lakens keihard bikkelen, en dan vooral voor Scott uiteraard. In dit laatste seizoen, zitten overigens veel minder van die scenes, wat dan weer meer minuten aan echte kogels oplevert en dat is toch waar het om te doen is. Wel is het nog even flink raak met de Russische geheim agente Nina Pirogova, wiens hulp ook weer wordt ingeschakeld.

Locke, Stonebridge & Scott

Met de Blu-ray van het laatste seizoen Strike Back kun je je wel een weekendje goed vermaken. De extra’s, waaronder fragmenten van de training en opnamen (‘how to strike back’) en de samenvatting (recap), zijn leuk, maar ook weer niet super bijzonder en duren wat kort.  Waarschijnlijk is het leuker om van alle sets de extra’s achter elkaar te kijken, want dan heb je meer een soort van documentaire. Maar dan moet je de dvd-box met alle seizoen kopen, en dan mis je toch weer de haarscherpe kogels van deze Blu-ray versie. Met andere woorden, dat type beelddrager is toch eigenlijk wel essentieel bij de uitstekende actiescenes van deze meer dan bovengemiddelde tv-serie.