Telefoon: Xiaomi Redmi Note 3: Budget-topper.

4. Prestaties & software

De Redmi Note 3 hebben we aan een (vast) lijstje met tests onderworpen. De benchmarks zijn natuurlijk altijd een momentopname, door andere software kunnen de scores (licht) verschillen. Ook zijn deze niet altijd representatief voor de praktijk. 

Benchmarks

De SOC (system on a chip) in de Redmi note 3 is een Mediatek Heilo x10 processor. Dit is een mid-range processor van Mediatek die onder de duurste processor (Heilo x20) van Mediatek is gepositioneerd. De processor heeft 8 rekenkernen geklokt op 2GHz met een Rogue GPU van Imagination geklokt op 700Mhz. 

Hoewel de Heilo X10 als mid-range processor van MTK moet gelden maakt hij toch gebruik van cortex A53 in plaats van de snellere A57 rekenkernen. Dit zorgt ervoor dat de Snapdragon 650 die in de PRO versie zit wel sneller is ondanks dat deze minder rekenkernen heeft.

De Mediatek Heilo x10 processor in combinatie met de 3GB RAM versie van het toestel zorgen voor de volgende benchmarks:

Benchmarks Score
Geekbench 3:  
- Single-core: 857
- Multi-core: 2248
   
Antutu: 44441
   
3DMark:  
- Ice storm Extreme (V1.2) 5565
- Ice Storm (V1.2) 8105
 - Sling shot:  Werkt niet
   
PCMark:  
- Work performance score: 4380
   
GFXBench V4.0.2:  
- T-Rex (OpenGL 2.0): 880.6 Frames (16 Fps)
- T-Rex (OpenGL 2.0) offscreen: 879.8 Frames (16 Fps)
- Manhattan (GL ES 3.0) Offsc. 345 Frames (5,6 Fps)
- Manhattan (OpenGL ES 3.0) 345 Frames (5.6 Fps)
- Manhattan (GL ES 3.1) Offc. 213 Frames (3.4 Fps)
- Manhattan (OpenGL ES 3.1) 212 Frames (3.4 Fps)

Wil je een speciale benchmark zien? Of heb je tips voor toekomstige benchmarks, laat het weten en wij doen ons best om deze alsnog te draaien en/of de volgende keer mee te nemen.                                    


Connectiviteit:

De connectiviteit van een toestel is natuurlijk belangrijk. Hoe werkt de GPS, GSM, WIFI, etc. Allemaal redenen waarom je een toestel juist wel of niet zou kopen. In dit hoofdstuk geven we onze ervaringen op dit vlak weer. 

GPS:

De GPS van de Redmi Note 3 is indrukwekkend te nomen. Zelfs binnen heeft het toestel binnen no-time een GPS fix; buiten is dit zelfs nog beter, het toestel heeft een vrij constante verbinding met 17 van de 21 zichtbare GLONASS en GPS satellieten. Dit vergeleken met andere toestellen een enorme stabiele en goede fix.

GPS

 Een GPS fix binnen in een gebouw en buiten. 

Wifi:

De WIFI verbinding van het toestel is ook ruim in orde. WIFI 5Ghz en WIFI AC doen wat je er van mag verwachten. De snelheden via WIFI liggen ruim boven de 100Mbps wanneer ik een bestand van mijn NAS download. De range van de WIFI AC/5Ghz is beperkt, maar niet minder dan andere apparaten hier in huis. 

De 2.4GHz WIFI heeft ook een sterke stabiele verbinding met de router, het bereik hiervan is zelfs in vergelijking met andere toestellen zeer goed te noemen. Waar een Iphone 5S, LG Gpad en laptop de verbinding verliezen heeft de Redmi note 3 nog genoeg bandbreedte om een video op Youtube te streamen. 

Bellen/geluid:

De belkwaliteit is prima, de verstaanbaarheid is voldoende en ook de oorspeaker kan hard genoeg. Tijdens het testen zijn er verder op het gebied van bellen geen afwijkingen gevonden. 

De luidspreker in de Note 3 lijkt redelijk, het volume is hoog genoeg maar het mist duidelijk lage tonen, daarnaast dempt de speaker een beetje als het toestel op een tafel ligt. 

Mobiel internet:

De Redmi Note 3 mist de 900 Mhz of 800Mhz band maar bevat wel de 1800Mhz band voor 4G. Dit betekent in de praktijk dat Vodafone of KPN maar beperkte dekking hebben en Tele2 geheel geen 4G dekking. De snelheden die via 4G behaald worden zijn prima te noemen. De maximale snelheden van 150Mbps download en 50 Mbps upload zijn dan wel te halen. 

Xiaomi redmi note 3 4G

Stagefright:

Volgens Stagefright Detector is het toestel niet kwetsbaar voor de Stagefright bug. 

Software: 

Xiaomi staat bekend om hun eigen uitvoering van Android; namelijk MIUI. MIUI is een zwaar aangepaste schil op Android. Deze schil past eigenlijk alles aan; van menu tot interface. De ondergrond is natuurlijk nog steeds Android. 

De Xiaomi Redmi Note 3 heeft als basis Android 5.0.2, deze versie is ondertussen alweer ouder. Dit is niet zo zeer een probleem aangezien de schil van Xiaomi vrijwel alle opties van Android aanpast en zo veel opties uit latere Androidversies al heeft. De MIUI versie van het toestel is wel actueel en krijgt gewoon wekelijkse updates. 

Het toestel kwam met een aangepaste MIUI ROM vanuit de webshop, maar voor de review is besloten deze niet te gebruiken. Voor de review zijn er twee verschillende ROMS gebruikt en wel de op dat moment meest actuele versies van Xiaomi.eu en Xiaomi ROM zelf. De Xiaomi ROM is de standaard ROM waarmee Xiaomi het toestel ook uitlevert, waar de Xiaomi.eu versie een ROM is die door vrijwilligers wordt onderhouden (en o.a meerdere talen en Play services bevat). 

Het flashen van de officiële Xiaomi ROM of de Xiaomi.eu ROM is wel aan te raden; de ROMS die vanuit de diverse webshops meegeleverd worden met het toestel zijn een soort Frankenstein ROMS waarin de Chinese ROM aangepast is met wat talen en de Play store. Hier zitten vaak diverse bugs in zoals bijvoorbeeld geen eenduidige lettergrootte. 

Na het flashen van de Xiaomi ROM en het starten van het toestel komen we in de instelwizzard. Hierin wordt gevraagd in te loggen met je MI account en een vingerafdruk/beveiliging in te stellen. Na het doorlopen van deze wizzard kom je terecht op het homescreen. 

Het homescreen bevat net als bij IOS al je apps. Er worden in de ROM van Xiaomi zelf diverse apps meegeleverd maar deze zijn veelal te verwijderen waardoor je niet met bloatware opgescheept zit. In de Xiaomi.eu ROM zit geen bloatware (maar wel Google Play) geïnstalleerd. Mocht je het toestel zonder Playstore geleverd krijgen dan is dit eenvoudig op te lossen door een van de vele guides zoals deze te volgen of de Xiaomi.eu ROM te installeren. 

Het flashen van het toestel met een andere ROM is wat lastiger geworden, dit komt omdat Xiaomi de bootloader van de toestellen geblokkeerd heeft. Het is nog wel mogelijk om andere ROMS te flashen door middel van de SP flash tools (Mediatek versie) maar hierbij flash je de bootloader niet. Dit heeft wel als consequentie dat OTA updates van de ROM zoals eerder bij Xiaomi.eu ROMS niet meer geïnstalleerd kunnen worden. 

Wil je de vrijheid van de weekly updates van Xiaomi.eu wel hebben dan moet je een ulockcode aanvragen bij Xiaomi; dit gaat door middel van je Xiaomi account op de site: unlock.update.miui.com . Na het aanvragen van de unlockcode duurt het een dag of 10 voordat je een SMS krijgt waarin staat dat je nu rechten hebt om de unlock met de tool uit te voeren. Hierna kun je iedere ROM flashen via een custom recovery.

Na het unlocken van het toestel kun je dus andere ROMS via de (aangepaste) recovery installeren wat ook OTA Xiaomi.eu weekly updates mogelijk maakt. Mocht je dit niet willen dan kun je ook iedere ROM opnieuw met de SP flashtools van Mediatek flashen maar dit werkt een stuk minder makkelijk. 

Al met al is het hele update proces naar alternatieve ROMS een stuk moeilijker geworden, dit is voor (internationale) gebruikers erg jammer. 

De MIUI 7 software werkt verder goed, de software reageert snappy en heeft veel extra instellingen. Een aantal van deze instellingen zit in de standaard meegeleverde apps zoals de ''security'' app. Deze app bevat de mogelijkheid om apps te locken, virusscan en een/de data counter. De themakiezer laat je diverse thema's installeren. 

De file explorer bevat de de mogelijkheid om bestanden te verbergen en bijvoorbeeld achter een wachtwoord te plaatsen. Daarnaast vinden we in de instellingen onder andere instellingen voor lettertypes en lettergrootte.

Ook de vingerafdruksensor werkt erg goed. Na het instellen van een vingerafdruk kun je door je vinger op de achterkant van het toestel te leggen je telefoon moeiteloos unlocken. Ondertussen doe ik dit in 1 beweging waardoor bij het uit je broekzak halen van toestel deze ook direct unlockt. 

Na het trainen van de scanner werkt deze erg goed, de keren dat het toestel niet ineens unlockt zijn op een enkele hand te tellen, vooral bij natte vingers. De kunst is wel om bij het intrainen van de scanner je vinger op vele manieren op de sensor te plaatsten; dit zorgt ervoor dat de sensor beduidend beter reageert. 

Standaard geïnstalleerde apps.
Xiaomi Redmi Note 3 apps

File explorer
Bestandsbeheer met verborgen folders die je kan ontgrendelen met de vingerafdrukscanner. 

Xiaomi redmi note 3 Menu
Menu en updates

Xiaomi redmi note 3 Remote
De Xiaomi Remote, met helaas nog wat Chinees in de Orginele Xiaomi ROM (de Xiaomi.eu versie is wel geheel vertaald).

Xiaomi redmi note 3 OVerigenOverige