UMI Iron Pro

3. UMI Iron Pro

 

Design en bouwkwaliteit

Het is visueel een erg mooie telefoon en hij ziet er gelikt uit. De metalen behuizing geeft de telefoon een luxe uitstraling en het voelt goed aan. Qua gewicht valt het ook alleszins mee en heb je geen zware telefoon in je handen. Alles wat nodig is, is aanwezig op de telefoon en op logische plekken. Zo heb je op de voorkant onderaan de notificatieled die goed zichtbaar is als de telefoon op tafel ligt. Tevens kan je meerdere kleuren voor verschillende notificaties instellen (helaas niet app-specifiek). Er zijn geen fysieke knoppen aanwezig op de voorkant maar bij de voorloper (de Iron) was dit na een update wel mogelijk om in te schakelen. Hopelijk gaat UMI dit ook voor deze 'Pro' mogelijk maken. 

Rondom het toestel vind je de metalen rand met onderaan de USB Type-C aansluiting, voorbereid op de toekomst dus en het maakt niet uit op welke manier je de oplader aansluit, wat weer wat irritaties scheelt. Links de volume en aan/uit-knop die niet te scherp zijn en goed in de behuizing zitten. Bovenaan een 3.5mm audiopoort en tot slot rechts de ingang voor de simkaart(en) en microSD-kaart. Hier wel een puntje van kritiek wat ik bij meerdere toestellen zie terugkomen: het is blijkbaar lastig om de simkaart-tray zo te ontwerpen dat hij precies aansluit op de rand, want in het geval van deze Iron Pro zie je dat hij net iets dieper in het toestel ligt dan de rand wat dan net jammer is. 

De achterzijde van het toestel is wat aan de gladde kant maar door het lichte gewicht is hier wel mee te leven. Gelukkig geen grote logo's die je gaan irriteren en de vingerafdrukscanner is erg netjes weggewerkt en werkt ook goed. De achterkant bestaat uit drie gedeeltes: het middenstuk en dan het boven- en onderstukje. Hier zie je dat het net niet 100% aansluit, wat bij de Iron nog een stuk meer het geval was. Kleine puntjes van kritiek dus want als je alles meeneemt ziet het er gewoon goed uit. 

ironpro-design1 (Foto: rene90)

ironpro-design2 (Foto: rene90)

ironpro-design3 (Foto: rene90)

ironpro-design4 (Foto: rene90)

ironpro-design5 (Foto: rene90)

ironpro-design6 (Foto: rene90)

Het scherm

De bekende zwarte randen om het scherm waar UMI nog geen echte oplossing voor gevonden heeft. Geen dealbreker voor mij omdat je nou eenmaal weet dat je een telefoon van 179 dollar in je handen hebt en niet van het driedubbele. De kwaliteit van het scherm is dan weer wel in orde. De kleuren ogen erg mooi als ik het naast andere telefoons leg. De gevoeligheid heb ik geen problemen mee ondervonden evenals de helderheid (buiten). 

ironpro-scherm1 (Foto: rene90)

ironpro-scherm2 (Foto: rene90)

Prestaties

Kan ik kort over zijn want dat werkt allemaal vloeiend en goed. 3GB werkgeheugen is ruim voldoende en ook in de menu's merk je geen vertragingen. Eigenlijk dus erg tevreden op dit gebied. De GPS hebben ze helemaal goed op orde want dit is één van de weinige telefoons waarbij ik in mijn woonkamer (flat) een fix kon krijgen (wel met gebruik van wifi). De vingerafdrukscanner hebben ze netjes weggewerkt in de achterkant en in de praktijk werkt deze erg goed. Het is een 'Touch-ID' variant waarbij je vinger op het vlakje leggen voldoende is. De speakers zijn ook een ruime voldoende dus eigenlijk heb je niks te klagen op al deze gebieden. Zelfs de notificatieled werkt perfect en is goed zichtbaar. 

De enige bug die ik ben tegengekomen is met de wifi. Als je verbonden bent met een netwerk zijn er geen problemen, maar als je dan de verbinding kwijtraakt omdat je even de deur uit gaat, kan hij bij terugkomst niet zelfstandig die verbinding weer maken. Dan zal je de vliegtuigstand even aan/uit moeten zetten en dan werkt het wel weer gewoon. Als je zelfstandig je wifi uitzet voordat de verbinding wegvalt kan hij als je terugkomt en je wifi inschakelt wel weer verbinden.

  • Antutu:34419
  • Geekbench 3: 623 single-core, 2921 multi-core
  • Quadrant:21435
  • Ice Storm Extreme: 4449

ironpro-antutu1 (Foto: rene90)ironpro-antutu2 (Foto: rene90)

ironpro-gps1 (Foto: rene90)ironpro-gps2 (Foto: rene90)


Software

Weinig extra rommel van UMI dus alleen maar goed. Daarnaast beschikt het toestel standaard over ROOT wat nooit verkeerd is als je zelf wat dingen wilt gaan aanpassen. Er staan nog wat apps om het geluid in te stellen naar eigen smaak en nog een app om je gezondheid te controleren door middel van de hartslagmeter. Deze hartslagmeter is leuk, maar zal je in de praktijk niet echt gaan gebruiken. Eigenlijk hetzelfde voor de 'iris-scanner'. Onder de juiste omstandigheden werkt dit, maar dan moet je de telefoon zo dicht bij je oog houden met de juiste belichting dat het in de praktijk niet handig werkt. 

ironpro-screen1 (Foto: rene90)ironpro-screen2 (Foto: rene90)

Batterij

Gemiddeld zo'n 3 uur wat het scherm actief is bij gemiddeld gebruik. Als wifi niet aan staat heb ik 4G aan. Al met al kom ik de dag makkelijk door en haal ik net niet de 2 dagen. Al met al prima voor elkaar dus. 

ironpro-bat1 (Foto: rene90)ironpro-bat2 (Foto: rene90)

ironpro-bat3 (Foto: rene90)

Camera

Gelukkig is de camera op orde met de IMX214 sensor. In de praktijk kan je hele netjes foto's maken zowel voor dichtbij als veraf. De flitser doet ook zijn werk. 

ironpro-cam1 (Foto: rene90)

ironpro-cam2 (Foto: rene90)

ironpro-cam3 (Foto: rene90)

ironpro-cam4 (Foto: rene90)

ironpro-foto9 (Foto: rene90)