CD: Modest Mouse - Strangers to Ourselves

Het is dit jaar alweer acht jaar geleden dat het album We Were Dead Before The Ship Even Sank van Modest Mouse verscheen. Daarna werd het lange tijd stil rondom de band uit Issaqua, Washington. Er verscheen nog een handvol singles, maar een nieuw album liet lang op zich wachten. Er werden opnames gemaakt met onder meer Krist Novoselic en Big Boi, er werd nogal eens gewisseld van producer, een tournee door Europa in 2013 werd geannuleerd om in de studio aan het werk te kunnen gaan en midden in dat opnameproces besloot bassist en mede-bandoprichter Eric Judy de band ook nog eens te verlaten. Daarbij werd de releasedatum van het nieuwe album nogal eens uitgesteld en was het al een beetje de vraag of we ooit nog een nieuw album van Modest Mouse zouden krijgen. Met Strangers to Ourselves komt de band evenwel verrassend sterk terug.

Modest Mouse - Strangers to Ourselves
Modest Mouse - Strangers to Ourselves

Wees gerust. Op Strangers to Ourselves is Modest Mouse nog steeds geen vrolijk popbandje geworden, al bevat het album met tracks als de eerste single 'Lampshades On Fire' en 'The Ground Walks, With Time In A Box' wel liedjes af die ook zo tijdens primetime op 3FM kunnen worden gedraaid. Met Strangers to Ourselves heeft de groep in elk geval hun meest veelzijdige album tot op heden uitgebracht. Zo horen we traditionele zigeunerinvloeden in het duistere 'Sugar Boats' en zingt de band in het eveneens vrij freaky 'Pistol (A. Cunanan, Miami, Fl. 1996)' over de moordenaar van modekoning Gianni Versace. Aan dat laatste nummer zullen diehard-Modest Mouse fans waarschijnlijk wel even moeten wennen.

Modest Mouse - Strangers to Ourselves 2

Bandleider Isaac Brock is gelukkig nas steeds een enorme pessimist die dat ook prima in zijn teksten weet te vertalen. In huize Brock zal weinig zonneschijn te vinden zijn maar het levert wel prachtige lappen tekst op, die Brock als geen ander weet te vertalen naar esoterische schrijfsels. 'Mankind is behaving like some serial killer' en 'This rock of ours is just some big mistake. And we will never know just where we' ll go' zijn daar fraaie voorbeelden van. Echte Modest Mouse-fans zullen we niet hoeven te overtuigen (en zij zullen het schijfje hoogstwaarschijnlijk al in de lade van hun cd-speler hebben liggen), maar een ieder die duistere alternatieve rock kan waarderen kunnen we zeker aanraden om deze fijne comeback-plaat eens te beluisteren.