CD: De Staat - Vinticious Versions EP

Er zijn veel muziekliefhebbers die de stelling delen dat een band pas echt goed is als ze in staat zijn om hun muziek ook akoestisch uit te voeren. Nu is dat in het geval van een folk of rock-'n-roll band vaak geen belemmering, maar als je in een stevige rockband speelt wordt het vaak al een stukje moeilijker. Ook de band De Staat werd wel eens gevraagd of ze het aan zouden durven om eens in een kleinere setting opnames te maken. Om dat helemaal akoestisch te doen zag De Staat niet zitten, maar met behulp van minimaal drumstel en kleine versterkertjes werden een achttal tracks van hun eerste drie albums in een geheel nieuw jasje gestoken, wat resulteerde in de Vinticious Versions EP.

 De Staat - Vinticious Versions

Bij het beluisteren van deze EP laten de mannen uit Nijmegen duidelijk horen dat ze een enorm breed scala aan bands hebben gehad die als inspiratiebron dienden voor hun muziek. Zo horen we muziekstijlen zoals oldschool hip hop, reggae en zelfs surfmuziek voorbijkomen in de verrassende bewerkingen die De Staat maakte van oudere composities. Zo wordt het welbekende 'Wait For Evolution' een behoorlijk stuk langzamer gespeeld dan in de tot nu toe bekende versie van het liedje en ook het normaliter pittige 'Sweatshop' klinkt in de Vinticious uitvoering een stuk relaxter.

 

Grootste verrassingen zijn echter het broeierige 'Input Source Select' dat ons meeneemt naar de hoogtijdagen van bands als Beastie Boys en A Tribe Called Quest, terwijl we bij de reggae-achtige klanken van 'All Is Dull' meteen weer zin krijgen aan de komende zomer. Feit is dat de mannen van De Staat met de Vinticious Versions EP een zeer veelzijdig en ook verrassend tussendoortje hebben afgeleverd dat hier nog vaak in de speler zal verdwijnen.