Disney Infinity 2.0

Het was een hit toen het voor het eerst de winkels inrolde en wat doe je met iets wat aanslaat? Daar borduur je op verder. Na het succes van Disney Infinity komt de studio nu in een samenwerking met Marvel Studios met Disney Infinity 2.0.

De naam zelf schept al enige verwachtingen. Als je van iets versie 2.0 krijgt, verwacht je een verbetering. Beter dan versie 1, maar is het dat ook? De basis van Infinity 2.0 zit hem in de poppetjes. Dit keer geen grote reeks aan Disney-figuren, maar een keur aan Marvel-personages, met name in het begin gericht op The Avengers. In het starter pack, bijvoorveeld, zitten Thor, Iron Man en Black Widow. Daarnaast zijn er uiteraard ook een hoop nieuwe Disney-figuren te koop uit recente films zoals Brave en Guardians of the Galaxy.

Disney Infinity 2.0

Voor wie Disney Infinity totaal niet kent, nog een kleine uitleg. Disney Infinity is een open wereldspel met name gericht op kinderen, waarbij je door middel van fysieke poppetjes kunt bepalen met welk personage je door de wereld heen gaat. Het spel gaat vergezeld van een plaat, waar twee poppetjes op kunnen staan, welke je uiteraard wel los moet kopen. De plaat herkent welk poppetje er op staat en plaatst deze in het spel. Vervolgens kun je hiermee door de wereld rennen, springen en vliegen en doen wat je maar wil. Wil je een met iemand anders verdergaan? Je haalt simpelweg je poppetje van de plaat en zet er een ander op. Alle voortgang van het poppetje wordt daarnaast bewaard, zodat je op je huidige niveau bij iemand anders ook kunt spelen.

Het spel is feitelijk onderverdeeld in twee delen. Enerzijds zijn er de verhaalavonturen waarbij je missies uitvoert en uiteindelijk, zoals bij alles wat Disney is, achter de slechterik aangaat om deze te verslaan en de wereld te redden. Anderzijds is er de toy box. Dit is een volledig open wereld waarbij je een soort blanco canvas hebt wat je volledig kunt inrichten zoals je zelf wil. Je kunt er gebouwen plaatsen, racebanen maken, arena's waarin je vijanden moet verslaan. Je kunt het letterlijk niet gek genoeg verzinnen of je kunt het maken. Wie wat op het internet rondzoekt kan zelfs voorbeelden vinden van mensen die complete Disney-filmwerelden hebben nagemaakt. De werelden zijn, mits je een Disney Online-account hebt, te uploaden zodat anderen er ook van kunnen genieten. 

Disney Infinity 2.0

Net als in het eerste deel is er een onderscheid in twee onderdelen, de playsets en de toy box. De eerste zijn verhalende avonturen die je met de verschillende poppetjes kunt spelen, tot zover weinig nieuws onder de zon. Wat wel een flinke verbetering is, en een financiële verlichting voor ouders, is dat je een playset-verhaal met één personage van begin tot eind kunt spelen. Waar je in deel één nog stukken had die alleen toegankelijk waren als je een bepaald poppetje had, is dat nu niet meer het geval. Soms kom je nog wel een plaatje op de grond tegen die alleen voor een bepaalde held geldt, maar dat betreft een losse uitdaging, wat een soort minigames zijn.

De playsets zijn nu ook te spelen met alle personages. Er zit geen beperking meer op. Waar je in het verleden bijvoorbeeld alleen de Pirates of the Caribbean-playset kon spelen met een PotC-poppetje, is dat nu niet meer het geval. Gewoon poppetje wisselen en doorgaan waar je bent gebleven. Mocht je overigens de playset hebben uitgespeeld, dan hoef je de game nog niet in de kast te zetten. Er zijn namelijk losse playsets te koop, waardoor je een heel nieuw avontuur tegemoet kunt gaan. Ook zijn er toy box game discs te koop. Dit zijn geen echte avonturen, maar meer minigames. Deze zijn prima voor wanneer je even snel iets wil spelen. Zo is er bijvoorbeeld het tower defense-spel Aanval op Asgard, waarbij je hordes tegenstanders moet verslaan voordat zij bij een bijzonder artefact komen.

Disney Infinity 2.0

De toy box bij Infinity 2.0 is grotendeels hetzelfde. Wat wel anders is, is dat je nu grote blokken ondergrond aan elkaar kunt plakken. Je kunt nu dus zelf bepalen hoe groot jouw wereld wordt. Verder zijn er helpers die bijvoorbeeld complete gebouwen of racebanen voor je kunnen bouwen, maar het is natuurlijk het leukste om alles zelf stukje bij beetje in elkaar te zetten. Gelukkig kun je jouw toy box-wereld tussentijds opslaan, want er gaat al snel behoorlijk wat tijd in zitten. Er zit al een behoorlijke hoeveelheid aan onderdelen waar je uit kunt kiezen in de toy box, maar door de playsets te spelen kun je hier nog meer voor vrijspelen. Hierbij gaat het overigens voornamelijk om voertuigen en personages en amper om gebouwen.

Iets wat heel bijzonder is in de toy box, is dat je nu je verschillende werelden aan elkaar kunt linken met magische deuren. Het kost wel wat inzicht om dit goed in te richten en ik betwijfel of de kleinere gamers dit goed gaat lukken, maar anders zijn daar altijd nog de ouders om dit voor ze te regelen. Je kunt nu dus met behulp van je magische deuren zonder onderbreking van jouw megaracebaan naar de sprookjeswereld rond Assepoesters kasteel.

Conclusie
Na een tijd spelen kan ik denk ik kort en bondig zijn in de conclusie over deze game. Disney Infinity was al prima en Infinity 2.0 is absoluut een verbetering. De minpuntjes uit de eerste versie zijn zo’n beetje allemaal beetgepakt en weggewerkt. Voor kinderen is er een gigantische nieuwe bak aan avonturen om te beleven met de oh zo herkenbare en bekende Disney- en Marvel-figuren. Voor ouders is er een kleine troost: jullie kinderen zullen ongetwijfeld zeuren dat ze nieuwe poppetjes willen, maar ze kunnen in ieder geval niet meer het excuus gebruiken dat ze anders niet verder kunnen.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
  • Playsets volledig speelbaar met 1 poppetje
  • Grote herkenbaarheid
  • Toy box-werelden te verbinden
  • Eindeloos veel content
  • Ik kan ze niet vinden
10
Gespeeld op Xbox 360, ook verkrijgbaar voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One, Wii, Wii U en pc.