CD: Various - Metal Inside Volume 1

Nadat eerder al een tweetal verzamel-cd's met alleen Friese bands verschenen heeft Big Bad Wolf Records zijn vizier nu op heel Nederland gericht staan. Op Metal Inside Volume 1 komen we dan ook een dertiental Nederlandse en één Duitse metalband tegen, die gezamelijk een zeer gevarieerd beeld van de huidige metalscene geven.

Various - Metal Inside Volume 1

Metal Inside Volume 1 opent met Grim Ordeal uit Deventer. Grim Ordeal maakt een combinatie van thrashmetal en metalcore. 'My Kingdom' verscheen eerder op de demo die de band in 2011 uitbracht. Het nummer opent nogal dreigend maar barst al snel uit in een stuk gitaargeweld. Bloody Remains is een band uit Overijssel en Gelderland, die al een jaar of zeven actief is. De band speelt ouderwetse deathmetal met een stevige grunt daar overheen. 'Moe Green Special' gaat trouwens over een beroemde sterfscène in The Godfather. Met slechts 85 seconden op de teller is dit dan ook het kortste nummer op de cd.

Ook bij de uit Steenwijk afkomstige band Abrupt Demise is het één en al moord en doodslag, verpakt in een fijne lading deathmetal. In de band komen we voormalige bandleden van onder meer Bowel Rupture, Necronomical Crucifixion, Conspiracy Of The Possessed en Darkwoods tegen. 'Information Overload' verscheen eerder op hun Aborted From Life-EP in 2013. Na Abrupt Demise is het tijd voor de enige buitenlandse contributie op deze verzamel-cd. Vermin is een band uit de stad Bayreuth in de Duitse deelstaat Beieren. De band draait al een jaar of 11 mee in de deathmetalscene en heeft al een tweetal EP's en twee volledige albums uitgebracht. 'Eye For An Eye' verscheen in 2013 op het album Mind Control.

Overruled is een verdomd melodieuse metalband uit Hoogeveen. De band laat zich wellicht het beste omschrijven als een versmelting van het oudere werk van Metallica met de melodieuze dubbele gitaarpartijen van Iron Maiden. Overruled bestaat pas sinds 2012 maar heeft in die korte tijd al een fijne EP met een zestal brute tracks uitgebracht, waarop we ook de track 'Run For Your Life' tegenkomen. Het uit Nijmegen afkomstige Victimizer is bepaald geen nieuwkomer. Van het kwartet verscheen al een demo, een EP en twee volledige albums. Heerlijk aggressieve deathmetal, waarbij de emoties uit de speakers knallen. De perfecte soundtrack voor een vette moshpit.

Ook in de hoofdstad weten ze verrekte goed hoe harde muziek moet klinken. In elk geval de mannen van Seita, die een aanstekelijke mix van thrash en deathmetal spelen. 'Know Your Enemies' was eerder te beluisteren op Asymmetric Warfare, een album dat de groep in 2012 uitbracht. Bij het intro van 'Slang des Doods' denken we heel even met een gothicband te maken te krijgen. Het is echter een kort intro voor een heerlijke bak melodische black metal die wel wat aan het vroegere werk van Dimmu Borgir doet denken. De liefhebbers weten dan wel waar ze aan toe zijn.

Nog meer ranzige grafherrie krijgen we bij het nummer van de uit Steenwijk afkomstige band Côte d'Aver. Eerder kon je al op deze website lezen wat we van hun album Proboscis Strangulation vinden en op dat album komen we ook het nummer 'Graveyard Fiesta' tegen, dat ook op deze Metal Inside-cd staat. Ook Dead Man's Walk uit Nijmegen is een band die louter uit veteranen van de metalscene bestaat. Zo komen we in de gelederen van deze band voormalige bandleden van onder meer Septuagint, Toxocara, Aftershock en Iscariot tegen. Dead Man's Walk begon in 1988 onder de naam Bierbauch en luistert sinds 2008 naar de huidige bandnaam. 'The Kill, The Cure' is afkomstig van hun EP, die eerder dit jaar in eigen beheer verscheen.

Death Squad is een band uit Haaksbergen die ook alweer een jaar of 23 bestaat. Met hun nummer 'Vulture Culture' doet de band me wel wat denken aan Deïcide. Het liedje verscheen in 2010 op de in eigen beheer uitgebrachte East Coast Trekker Thrash-EP. Incinerator is een oldschool deathmetalband in de stijl van bands als Asphyx, Dismember en Celtic Frost. Hun chanson 'Bestial Stench' verscheen eerder op de eerste demo van de band. Dan is het weer tijd voor een fijne portie metalcore. Kill Once More is een band uit Apeldoorn, die vooral opvalt door de combinatie van cleane zang en door merg en been gaande grunts.

Various - Metal Inside Volume 1 back

Met Pariah uit Enschede en Almelo zijn we dan alweer toekomen aan de laatste tracks van Metal Inside. De band maakt uiterst melodieuse deathmetal, die wel wat doet denken aan bands zoals Lamb of God en Whitechapel. Het is in elk geval een aangename afsluiter voor een overwegend sterk verzamelalbum, waarop Big Bad Wolf Tamme Oosterhof ons op hardhandige wijze laat horen dat het nog steeds enorm goed gaat in de nederlandse metalwereld.