CD: Jacco Gardner - Cabinet Of Curiosities

Zo nu en dan verschijnen er platen die klinken als een soundtrack voor een zonnige zomerdag. Cabinet Of Curiosities, het debuutalbum van Jacco Gardner is daar een goed voorbeeld van. De uit Hoorn afkomstige muzikant en producer haalt zijn inspiratie duidelijk uit de zestiger jaren van de vorige eeuw en dat resulteert in vrolijke psychedelische popliedjes.

Jacco Gardner - Cabinet Of Curiosities

Bij het beluisteren van Cabinet Of Curiosities is het haast niet te bevatten dat alle instrumenten, met uitzondering van de drums (omdat het drumstel niet in de kamer van Gardner neergezet kon worden), door één persoon ingespeeld zijn. Ook de buitenlandse muziekpers heeft de 24-jarige muzikant uit Hoorn ontdekt en noemt hem zelfs de zoon van Syd Barrett. Die vergelijking is ook zeker te begrijpen. Cabinet Of Curiosities had qua muziek zo een tijdsgenoot kunnen zijn van The Piper At The Gates Of Dawn van The Pink Floyd. Heerlijke barokpop met mellotrons, klavecimbels, violen, fluitjes en zelfs een cello.

Het album opent met 'Clear the Air',een fris en fruitig sixtiesachtig popliedje dat meteen de toon zet voor het gehele album. Gardners stem doet denken aan een combinatie van het stemgeluid van Syd Barrett en Brian Wilson. Vooral liedjes als 'Puppets Dangling' en 'Watching the Moon' hadden zomaar afkomstig kunnen zijn van het debuutalbum van The Pink Floyd. Jacco Gardner is een muzikant die de zon in je huis doet laten schijnen als je zijn album hebt opgezet.

Jacco Gardner 1

Cabinet Of Curiosities is een verzameling van twaalf diamantjes, ontsproten aan de pen van de muzikale duizendpoot Jacco Gardner. Samen met drummer Jos van Tol nam de multi-instrumentalist de liedjes in zijn Shadow Shoppe studio in Zwaag de liedjes op en produceerde deze samen met geluidstechnicus Jean Audier. Audier maakte in de zestiger jaren naam als producer voor onder meer The Golden Earrings, The Outsiders en Q65. Het zijn stuk voor stuk frisse popliedjes met een dun laagje psychedelica waardoor het voor een breed publiek toegankelijk blijft. Het zijn vooral de beeldschone zangpartijen van liedjes zoals 'The One Eyed King', 'The Riddle' en 'Chameleon' die Gardner doen laten denken aan The Beach Boys ten tijde van Pet Sounds.

Jacco Gardner 2

In veel media wordt Jacco Gardner de muzikale belofte van 2013 genoemd en daar kunnen we na het beluisteren van dit indrukwekkende debuutalbum zeker achter staan. Ben je een liefhebber van jaren zestig muziek en heb je de albums van bijvoorbeeld The Beach Boys, Arthur Lee & Love, The Beatles, The Zombies en het vroege werk van The Pink Floyd al in je platenkast staan, dan mag je dit uitstekende album zeker niet missen.