CD: EELS - Wonderful, Glorious

Een nieuw album van EELS is te vergelijken met het eten van een verrassingsei. Je weet van tevoren niet wat je krijgt, maar je weet bij voorbaat al dat het lekker gaat worden. Na een muzikale stilte van bijna drie jaar is er nu dan Wonderful, Glorious, het tiende album van de eigenzinnige band uit Los Angeles.

Eels - Wonderful, Glorious

Wonderful, Glorious is het eerste album dat de groep heeft opgenomen in The Compound, de nieuwe studio van Mark Oliver Everett, beter bekend onder de artiestennaam E. Wat meteen opvalt aan dit album is de positieve toon in de liedjes. Hield Everett voorheen alle touwtjes strak in handen, op dit nieuwe album is de inbreng van de overige bandleden duidelijk hoorbaar. Uiteraard zijn de kenmerkende teksten van de hand van de charismatische voorman van EELS. Het oogt nog steeds wat duister maar het is alsof Everett, die dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert, in de lente van zijn bestaan is aangekomen.

"Nobody listens to the whisperin fool. Are you're listening? I Didn't think so." Met 'Bombs Away' opent Wonderful, Glorious op de manier zoals we EELS zo graag horen: een scheurende bluesgitaar, experimentele drumpartijen, een fuzzy orgel en een vervormde stem door een krakende microfoon. Dat EELS behoorlijk kan rocken wisten we al van hun album Souljacker in 2001, maar het klinkt nu allemaal zonniger dan ooit tevoren. EELS maakt een moderne variant van de blues maar schuwt ook niet om te experimenteren.

In nummers als 'Kinda Fuzzy' en 'Peach Blossom' gaat EELS er stevig tegenaan, maar het totaalbeeld wordt toch overheerst door de rustigere en melancholische liedjes van Everett. In 'On the Ropes' en 'The Turnaround' doet de breekbare stem van E. zelfs denken aan Johnny Cash in de tijd van van zijn American Recordings. In New Alphabet licht de zanger zelfs een tipje van de sluier op over de positieve draai in zijn leven: "You know what? I’m in a good mood today. Well I’m so happy it’s not yesterday. Man it was brutal, with planning tissues. I guess you could say that I had issues. Well it’s looking good, I dug my way out. I’m changing up what the story’s about."

Mark Everett, beter bekend als e
Mark Everett, beter bekend als E

Met Wonderful, Glorious heeft EELS een album afgeleverd waarvan de titel de lading op voortreffelijke wijze dekt. Ondersteund door een zingende zaag zingt E. in 'I Build You A Shrine': "All the love you bring me, all the tender words you sing me. And all the suns within your smile. All the wisdom of your ways, enduring endless days. And all the love that never dies." Reken maar dat die zon gaat schijnen als je het glimmende schijfje van E. en zijn kompanen in je speler laat verdwijnen om te kunnen genieten van een eigenzinnig en gevarieerd album.