CD: Yeasayer - Fragrant World

De uit van oorsprong Brooklyn afkomstige band Yeasayer bestaat vanaf 2006, maar heeft al erg veel stromingen in zijn repetoire kunnen afvinken. Zo noemden ze hun debuutplaat All Hour Cymbals een ratjetoe van "Middle Eastern-psych-snap-gospel". Daar mochten ook rock en folk aan toegevoegd worden. Hun tweede Odd Blood uit 2010, sloeg het eerder begane weg af en kwam op een pad terecht van pop-, eighties-, indie- en electro- en bijna dance-invloeden. Nu, meer dan twee jaar later, is het tijd voor hun derde geesteskind: Fragrant World. Ook hiervoor komen de heren met een zelfbenoemde niche: demented R&B. 


Yeasayer heeft in zijn nieuwe album de indierock wat meer naar de achtergrond geschoven en dat heeft plaatsgemaakt voor lichte R&B invloeden. Het nieuwe album bouwt echter uiteindelijk gewoonweg voort op het succesvolle 'Odd Blood. Eigenlijk hoor je van het 'oude' Yeasayer ten tijde van hun debuut niets meer terug. Samples, beats, synthezisers en loops zweven als een hypnotiserend en psychedelisch aura door je huiskamer. Vooral de beats en ritmes zijn belangrijker geworden op deze plaat. Wat tevens opvalt is de spacey uitstraling van de muziek, die her en der de duisternis inkruipt en als een kameleon van science fiction naar horror-film muziek schuift. Zo heeft opener 'Fingers Never Bleed' een koele, melancholieke ondertoon, maar is tegelijkertijd erg aanstekelijk door het refreintje en de koortjes. 'Longevity', één van de hoogtepunten, schurkt soms tegen de sfeer aan die ook The xx neer weten te zetten: surreële spacepop met een duistere schaduwzijde. 'Reagan's Skeleton' en 'Demon Road' houden zich ook vast aan dit stramien.


Er is ook gelet op de 'dansbaarheid' van de plaat. Zo zorgt 'Henrietta' voor meer tempo, funk en een zwierig eightiesgeluid. Op 'Devil and the Dead' en 'No Bones' lijkt de band even zoekende en komt niet alles even goed uit de verf, maar op 'Damaged Goods' komen de hoekige beats weer goed tot zijn recht. Yeasayer kan de pracht van Odd Blood niet evenaren of overtreffen maar komt met een spannende plaat die in elk geval in de schaduw van Odd Blood mag staan.