Gadget: PocketBook IQ 701

De eerste keer aan de slag

De quick guide bevat in veel talen een hele korte beschrijving van het apparaat. Er staat eigenlijk alleen dat je de e-reader aan kunt zetten met de aan/uit-knop en dat je hem op moet laden mocht de batterij leeg zijn. Verder lijkt de Nederlandse versie van dit stukje tekst door Google Translate gegooid te zijn, want ‘indicator’ (het lampje dat aangeeft hoe vol de batterij is) wordt vertaald met ‘aanwijzer’. Gelukkig wordt er ook verwezen naar een uitgebreidere handleiding online en terwijl het apparaat oplaadt lees ik die handleiding even door. Deze handleiding is wel alleen in het Engels beschikbaar. Daarin staat overigens dat je de reader voor het eerste gebruik minstens acht uur moet opladen, iets waar de quick guide niet over repte. Ook staat deze uitgebreide handleiding op de e-reader zelf. 

Na een nachtje laden zet ik hem voor de eerste keer aan. Na een welkomsttekst in het Duits, waarin wordt aangeraden de laatste firmware te downloaden van de pocketbook-website, verschijnt flitsend de tekst 'Android' in beeld. Deze e-reader draait namelijk op Android 2.0. Op het kleurenscherm is een kleurige achtergrond te zien en een rondje met een slotje erop. Als je je vinger op het rondje plaatst verschijnt er een pijl bij en, net zoals bij de meeste telefoons tegenwoordig, is de e-reader te unlocken door de pijl te volgen en naar rechts te sliden. Ik heb het idee dat deze e-reader, speciaal opgestuurd voor deze review, al eens aan is geweest. De handleiding heeft het namelijk over een 'wizard' die je bij de eerste keer aanzetten zou moeten doorlopen, waarschijnlijk om de taal en dergelijke in te stellen, maar in mijn geval is alles al ingesteld. Nu kan ik dus meteen aan de slag. 

Eenmaal unlockt is het hoofdscherm te zien. Hiervandaan kun je verder navigeren naar de verschillende onderdelen van de e-reader, zoals laatsgelezen boeken, applicaties en notities. 

homescreen

Hoofdscherm

Ook kun je, met behulp van het touchscreen, naar rechts sliden om de andere vier schermen te bekijken. Deze zijn grotendeels leeg, al staan er op het eerstvolgende scherm een paar snelkoppelingen naar verschillende boekenleveranciers. 

sliden