Boek: Suzanne Vermeer - De suite

Suzanne Vermeer - De suiteVoor veel mensen is de zomer dé gelegenheid om eens een paar lekkere thrillers te lezen op het strand. Suzanne Vermeer springt daar sinds 2006 handig op in; in een rap tempo pent ze haar thrillers neer. Zelf wonend in het zonnige Barcelona, hebben haar boeken altijd reizen en toerisme als rode draad. Dit in combinatie met het tempo waarmee Vermeer haar boeken uitbrengt, hebben haar al snel de titel ‘koningin van de zomerthriller’ opgeleverd en de daarbij behorende goede verkoopcijfers. Deze zomer werd er flink reclame gemaakt voor haar nieuwe literaire thriller De suite, die zich afspeelt in het zonnige Tenerife.

Je suite of je leven
Alleenstaande moeder Joyce is hotelmanager van een groot hotel op Tenerife. Mede door de crisis gaan de zaken niet zo best, maar wanneer de grenzen open worden gesteld voor toeristen uit Rusland, lijkt de business weer te gaan floreren. Op een nacht ontwaakt Joyce echter op één van haar hotelkamers. Ze herrinert zich alleen nog dat ze gedrogeerd werd en wat vage flarden van wat er verder gebeurd is. Wat dat precies was ontdekt ze al gauw, wanneer een man haar confronteert met de beelden en eist dat ze de duurste suite van het hotel aan hem beschikbaar stelt. Vrezend voor de impact van de beelden op haar privéleven stemt ze toe, maar laat het daar niet bij zitten...

Teleurstelling
Van de koningin van de zomerthriller mag je verwachten dat je met samengeknepen billen van de spanning op je strandlaken dit boek zit te lezen. Helaas is dit niet het geval. Vermeer heeft haar vaste formule uit de kast gehaald, maar heeft daar verder niets aan toegevoegd. De karakters zijn vlak, de dialogen saai en tot aan de laatste 30 bladzijden bevat het boek zo goed als geen spanning. Personen die aan het begin van het boek potentiële spanning op zouden kunnen leveren, worden de rest van het verhaal niet meer genoemd. In het veel te verklarende eind worden ze afgeserveerd met één zinnetje dat het ineens wonderbaarlijk goed met ze gaat. Joyce hobbelt een beetje van de ene plek naar de andere plek, zonder dat het wat toevoegt aan het verhaal. Vermeer heeft dit proberen op te lossen door met wat louche, vage figuren en wat seks te gaan strooien, maar dat pept het verhaal nergens echt op. De sfeer uit het boek past zeker helemaal bij een zomerthriller; vakantie, uitgaan en oppervlakkigheid kenmerken dit boek. Ben je op zoek naar een zogenaamde wegleesthriller voor op vakantie, dan kan De suite zo mee in je koffer. Het voordeel van dit boek is namelijk dat je hem rustig op je vakantiebestemming achter kunt laten.