LittleBigPlanet: Game of the Year edition

LittleBigPlanet is, hoewel het puur tweedimensionaal lijkt, een vrij ingewikkelde driedimensionale platformer. De Sackboy, het schattige kleine hoofdpersonage, kan namelijk niet alleen springen en van links naar rechts bewegen, maar kan ook verschillende voorwerpen vasthouden. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om in drie verschillende diepten te springen, waardoor je soms geheimen of nieuwe paden kunt vinden. Helaas zijn er hier en daar wat moeilijkheden wat dit betreft. Zo spring je soms nog in de verkeerde diepte, waardoor je in een ravijn terecht komt in plaats van op een brug. Het feit dat Sackboy 'zweverig', dus een beetje traag, springt en loopt helpt ook niet. Je zult dus vaak meemaken dat je afgaat omdat je nog in de verkeerde diepte zat. Gelukkig is de besturing zoals bij de meeste platformers wel simpel gehouden.ku

Het was dan vast niet makkelijk de gameplay zo simpel te houden, aangezien deze per level zo varieert. Zo heb je levels waar je in moet skateboarden en andere levels waarin je auto's mag besturen. In de verhaalmodus kun je zo'n 25 verschillende levels en een handvol mini-games uitspelen. In deze levels krijg je de basis van de game onder de knie en verdien je allerlei nieuwe items voor je verzameling. Zo kun je bijvoorbeeld kostuums, stickers en voorwerpen verzamelen om je Sackboy mee aan te kleden of de levels zelf mee te versieren. Het aankleden van je Sackboy is trouwens ongetwijfeld één van de vele onderdelen uit het spel. Als je eenmaal genoeg kledingstukken hebt kan je hem of haar geheel naar eigen smaak aankleden. Dit is echter één van de vele leuke dingen uit het spel. Mocht je geen zin hebben om een kostuum uit te zoeken, dan kun je een paar van de pre-installed costumes gebruiken. Zo kun je je verkleden als Solid Snake of Sackula. Deze kostuums kosten normaal geld, maar zijn dus pre-installed in de Game of the Year-editie. 

Als je eenmaal de vrij korte verhaalmodus uit hebt gespeeld en de basis van LittleBigPlanet onder de knie hebt, is het tijd om de rest van de game te ontdekken. Zo zou je vanaf dat moment je eigen levels kunnen maken of nieuwe levels kunnen downloaden. Laten we beginnen met het bespreken van de user created levels, iets waar gamers nog steeds enthousiast over zijn.

LittleBigPlanet is sinds november 2008 uit en zit vol met goede en leuke user created levels. Media Molecule kwam hier zelf ook achter en heeft zelfs besloten er een paar van uit te kiezen en in deze editie stoppen. Alle user created levels variëren enorm van elkaar, simpelweg omdat de mensen die ze maken van elkaar variëren. Toch blijft het leuk om zo nu en dan een nieuw level te spelen en te zien hoe mensen om zijn gegaan met de gereedschappen die Media Molecule heeft gemaakt. Zo kom je vaak gameplay tegen waar je zelf nooit op was gekomen.

Er zijn letterlijk honderden levels om te spelen, dus je zou het zelfs kunnen zien als een eindeloze hoeveelheid aan downloadable content. Nadat je een level hebt voltooid kun je hem beoordelen en bij je favorieten zetten. Als een level bijvoorbeeld vaak een goede beoordeling heeft gehad, kunnen andere mensen zien dat deze level geprezen wordt door de community.

Mocht je toch de user created levels een beetje zat zijn, dan kun je altijd de pre-installed levels spelen. Deze kosten net als bij de pre-installed costumes normaal geld, maar zijn op de Game of the Year-editie gratis. Ik genoot zelf erg veel van de Metal Gear Solid-levels, dus de gratis packs waren een welkome toevoeging. De vernieuwingen in de Game of the Year-editie zijn overigens vrij miniem, aangezien er simpelweg een paar extra packs op staan. Toch is het zeker een welkome toevoeging voor mensen die LittleBigPlanet nog niet hebben gekocht. Mocht je toch nog meer willen, dan kun je via de Playstation Store allerlei andere packs downloaden. Deze hebben vaak wel een prijskaartje.

Het zelf creëren van levels is ongetwijfeld iets waar je veel mee bezig zult zijn. Met behulp van de makkelijke tutorial leer je de hele basis over het creëren van levels en kun je zo makkelijk aan de slag. Media Molecule heeft aan alles gedacht en heeft de levelcreator, ondanks het feit dat deze erg uitgebreid is, verrassend simpel gehouden. Als je wilt kun je zomaar een eigen level bedenken met je eigen vijanden, eigen hinderlagen en een eigen sfeer. Je zou ook een level kunnen maken ter ere van je favoriete franchise. Zo zijn er mensen die een Mega Man- en Kingdom Hearts-level hebben gemaakt. De mogelijkheden met de levelcreator zijn bijna eindeloos. De creatieve mensen zullen er zeker veel plezier mee hebben. Als je eenmaal een level hebt gemaakt, kun je deze uploaden naar de servers van LittleBigPlanet. Eventueel kun je hem ook sturen naar je vrienden of zelfs een filmpje over maken en uploaden naar YouTube. 

Ik kan zelf weinig negatiefs over LittleBigPlanet zeggen. Het is zonder twijfel nog steeds één van de beste games voor de PlayStation 3 en verovert met zijn charme de harten van honderden gamers. Toch moet je wel in je achterhoofd houden dat LittleBigPlanet meer een game is voor de creatieve mensen onder ons. Als je niet van levels maken houdt, heb je het al snel gezien met deze game. Als je wél van zelf levels maken houdt, zul je ongetwijfeld velen uren aan speelplezier beleven. De Game of the Year-editie brengt deze game op een mooie manier onder aandacht voor de mensen die de game nog niet gekocht hebben.

 

Pluspunten

Minpunten Cijfer  
+ Zelf levels creëren
- De verschillende diepten kunnen verwarren zijn
9
+ Gebruik van community
- Je moet van creëren en knutselen houden
+ Eindeloze hoeveelheid aan user created content