Wireless 300N XR Gigabit Gaming Router
Bovendien houdt de router een log bij, dus ook pogingen tot het benaderen van niet goedgekeurde sites kun je terug lezen.
Als rechtgeaarde gamers zijn we natuurlijk totaal niet geďnteresseerd in het wel en wee van mevrouw Patrick, maar willen we gamen. Er zijn games op de markt die er problemen mee hebben om van achter een router gespeeld te worden. Daarvoor biedt de Wireless 300N XR Gigabit Gaming Router ook een uitstekende oplossing: een Demilitarized Zone of DMZ. Machines die in de DMZ geplaatst worden staan als het ware buiten de firewall van de router. Nadeel hiervan is dat de machines kwetsbaarder zijn, maar de communicatie tussen deze machines en internet verloopt wel moeiteloos. Helaas biedt de router slechts ruimte aan één machine om in de DMZ geplaatst te worden, maar dit zal voor de meeste huishoudens voldoende zijn. Het instellen van deze DMZ gaat opvallend soepel, een kwestie van drie klikken en de gamemachine van jouw keuze staat in de DMZ.
Verder is er nog een buslading vol met instellingen die je aan kunt geven in het configuratiescherm van de router, maar dit zijn er simpelweg teveel om in een review op te noemen. Het volstaat om te zeggen dat alle instellingen die je maar kan bedenken via de webbased interface in te stellen zijn, maar ook dat de effecten van instellingen vooraf duidelijk worden door de heldere hulpteksten die in de interface verwerkt zijn. Zo zul je nooit iets doen waar je later spijt van krijgt omdat je niet wist wat je deed.
Gaming
Goed, de router staat aan, de gamemachines zijn aangemeld bij de router en hebben allemaal een goede verbinding, tijd om te gamen! Wat moet je anders met geavanceerde technologie, nietwaar? Op het eerste gezicht lijkt de Wireless 300N XR Gigabit Gaming Router een router als alle anderen: hij geeft data door. Maar onder de motorkap draait een motor die door Sitecom de StreamEngine genoemd wordt.
Dit is een stuk software dat de in- en uitgaande data analiseert, catalogiseert en prioriseert. Data waarvan een constante stroom van gegevens essentieel is heeft een hogere prioriteit dan data waarbij dit niet het geval is. Aangezien het belangrijk is bij games om een zo constant mogelijke stroom van data te hebben om zo lag te voorkomen én de router niet voor niets Gaming in de naam heeft staan, heeft gamedata de hoogste prioriteit meegekregen van Sitecom. Daaronder komen VOIP, films, file sharing en tenslotte email. Nu kan het zijn dat jouw favoriete vorm van internetgebruik er niet tussenstaat, dus heeft Sitecom de mogelijkheid ingebouwd om zelf nog regels aan de StreamEngine toe te voegen.
De StreamEngine klinkt heel leuk en aardig op papier, maar werkt het ook? Om dit te testen besloot ik een nieuwe Linux-versie te downloaden met Grabit en tegelijk op m\\\'n PlayStation 3 de online-game Warhawk te spelen. Normaal gesproken slokt Grabit alle bandbreedte op en kun je niet eens meer normaal surfen op internet, laat staan fatsoenlijk online gamen.
Nadat ik Grabit aan had gezet op m\\\'n PC gaf hij aan dat er nog zo\\\'n 3 uur te gaan was voordat mijn download klaar was. Tijd genoeg dus om Warhawk te testen. Het effect van de StreamEngine was al direct bij het opstarten van de PS3 merkbaar: zonder problemen werd ik aangemeld bij PSN. Vol goede moed startte ik Warhawk op en ook hierin ging ik zonder problemen online. Het gamen zelf was ook nog eens fantastisch, ik merkte niet eens dat er ergens anders in mijn netwerk gedownload werd.
Terwijl deze twee processen mijn netwerk bevolkten ging m\\\'n vriendin ook nog eens surfen op het wereldwijde web. Webpagina\\\'s werden net zo snel getoond als wanneer je als enige op het netwerk zit en ook video\\\'s laadden probleemloos, zonder dat ik enige vorm van lag ontdekte in mijn gamesessie. Samenvattend kunnen we dus stellen dat de StreamEngine geen leuke salestruc is, maar dat het echt werkt en bovendien een bijzonder nuttige functie is, zeker voor ons gamers.