Wireless 300N XR Gigabit Gaming Router

Je hebt routers en je hebt routers. En dan heb je ook nog de Wireless 300N XR Gigabit Gaming Router van Sitecom. Ja, je leest het goed: Sitecom heeft een gaming router uitgebracht. Wat is er nu zo speciaal aan een gaming router ten opzichte van een normale router, vraag je je wellicht af. Na het lezen van deze review zal dat je duidelijk zijn.

Allereerst valt op dat de router bijzonder stijlvol is vorm gegeven. Het kleine apparaatje is afgewerkt met zwart hoogglans plastic, met drie fikse matzwarte antennes op de achterkant. Op de achterkant zijn er verder vijf ethernetpoorten aangebracht: één voor de verbinding met het modem en vier voor bekabelde netwerkverbindingen. Om aan te geven dat de router aanstaat licht er een oranje ledje onder de het afdekplastic op, verbindingen en data-activiteit wordt getoond met behulp van blauwe ledjes die ook onder het plastic zitten. Dit geeft de router een mooi afgewerkte en stijlvolle aanblik. Zoals je uit de naam van de router kan afleiden ondersteunt deze een verbindingssnelheid van 1 Gigabit per seconde via kabel en 300 Megabit per seconde via WiFi. Ruim voldoende voor het huidige aanbod internetverbindingen dus.

Installatie
Het installeren van de router is een absoluut fluitje van een cent. Zoek een mooi plekje op in je huis om hem neer te zetten of hang hem aan de muur met behulp van de hiervoor aangebrachte uitsparingen aan de onderkant van de router. Adapter in het stopcontact, snoertje in de router en voìla: je kan machines gaan verbinden met de router.
Het eerste dat je waarschijnlijk aan zal sluiten is het modem. Internet is natuurlijk een primaire levensbehoefte van de gamer, dus je zorgt er voor dat je die in ieder geval niet vergeet. Bovendien sta je nu toch op je voeten en zitten je handen tussen de netjes geordende chaos van kabels, dus het modem aansluiten is een kleine moeite. Met de meegeleverde UTP-kabel verbind je de router en het modem. Het modem herkent de router als een computer, wijst een IP-adres toe en vervolgens kun je FOK!games weer bereiken. Om daar daadwerkelijk te komen heb je natuurlijk een PC, laptop, PS3 of ander apparaat met browserfunctionaliteiten voor nodig.

Ook het aansluiten van apparatuur gaat zeer eenvoudig. Kabel in de router, kabel in de apparatuur naar keuze en je kan op internet weer alles doen wat je maar wilt: FOK!games F5\'en. Het aansluiten van draadloze verbindingen gaat net zo gemakkelijk als bedrade verbindingen. Een beetje te makkelijk naar mijn mening, vandaar ook het volgende hoofdstuk.

Configuratie
De WiFi-verbinding van de router is standaard onbeveiligd. Nu is dit redelijk logisch te noemen, omdat je anders je router niet kan configureren als je alleen maar apparaten met WiFi in huis hebt en geen één apparaat met een ethernetpoort. Het is wel iets waar je op zal moeten letten als consument. De router ondersteunt alle hedendaagse beveiligingsmethodes, waaronder WEP en WPA. De router heeft verder ook nog een MAC-filter aan boord, die ook weer bijdraagt aan de veiligheid van je netwerk. Elk netwerkapparaat heeft namelijk twee adressen: een IP-adres en een MAC-adres. Het IP-adres is een virtueel adres en bestaat uit een combinatie van vier getallen tussen de 0 en 255. Een MAC-adres is het fysieke adres van het netwerkapparaat en is uniek voor elk apparaat. Door het MAC-filter in de router in te schakelen kun je bepalen welke MAC-adressen er op jouw netwerk mogen komen rondstruinen.

Mocht je computer niet over een WiFi-kaart beschikken en is een bedrade verbinding geen optie, dan heeft Sitecom een speciale USB-WiFi-adapter voor je. Deze 300N Wireless Gaming Adapter biedt je de mogelijkheid tot zowel een onbeveiligde als een beveiligde verbinding. Een onbeveiligde verbinding maken is een eitje: software van de adapter installeren, adapter in de PC steken, router selecteren en je bent online. Een beveiligde verbinding is iets lastiger. Sitecom heeft het wel eenvoudig gemaakt door zowel de router als de adapter uit te rusten met WPS: Wireless Protected Setup. Door 2 seconden lang de knop op zowel de router als de adapter in te drukken, wordt er een beveiligde verbinding tot stand gebracht. Dit hoef je maar één keer te doen, als de adapter eenmaal geregistreerd staat in de router, heb je altijd een beveiligde verbinding.
Het enige minpuntje van deze manier van verbinding maken is dat zowel de router als de adapter geen duidelijk signaal geven dat de WPS-registratiemodus gestart is. Je moet dus zelf twee seconden aftellen. Het is ook jammer te noemen dat de router de adapter niet automatisch in het MAC-filter opneemt bij het verbinden met WPS. Je zult handmatig het MAC-adres van je adapter in de router moeten opnemen om verbinding te krijgen als het MAC-filter aan staat.